FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
Prémium

Magyar fejlesztések a világ élvonalában: 10 éves a Grundfos Székesfehérváron (x)

Portfolio
10 évvel ezelőtt szeptemberben nyitotta meg székesfehérvári üzemét a világ vezető szivattyúgyártó vállalata, a Grundfos. Magyarország az elmúlt években a dán cégcsoport egyik legfontosabb termelési központjává vált: ma 4 gyárat és egy világszínvonalú termékfejlesztési egységet működtet hazánkban. A vállalat termékei öntözték a füvet, látták el ivóvízzel a stadionokat és szállították a szennyvizet a londoni, a pekingi és a riói olimpián is. Ezekben mind fontos szerepe volt a magyar mérnöki munkának, de pontosan min dolgozik Magyarországon a cég több mint 2 ezer alkalmazottja?
A szivattyúkat gyártó, dán tulajdonú Grundfos Csoport a világ közel 60 országában folytat üzleti tevékenységet, köztük Magyarországon is, több telephelyen, különböző működési területeken. Termékeit számos iparágban és területen használják: például az autógyártásban, a mezőgazdaságban, a családi házak rendszereiben, a gyógyszeriparban, az italgyártásban és az élelmiszeriparban. Idén épp 10 éve adta át a cégcsoport első székesfehérvári gyárát, azóta látogatóközpont és pénzügyi szolgáltató központ is létesült, a magyar tesztlabor pedig Közép-Európa legnagyobb szivattyú tesztberendezésével teljesíti a megbízásokat.

Magyar fejlesztések a világ élvonalában: 10 éves a Grundfos Székesfehérváron

Kereskedelmi partnerből stratégiai partner

A Grundfos a 70-es években kezdte meg a szivattyúk értékesítését Magyarországon, akkor még hagyományos külkereskedelmi csatornákon keresztül. Világosan látszott azonban a nemzetközi trend, amely szerint egyre kevésbé elégséges egyedi termékeket fejleszteni és kínálni, a megrendelői igény ugyanis inkább a komplett rendszerek felé mutat. Ennek fényében 1987-ben létrejött Magyarországon az első kereskedelmi képviseleti iroda, majd a szerviztevékenységet önálló vállalkozásba szervezték. A különálló kereskedelmi és szerviztevékenység 1996-ban egyesült, és megalakult a Grundfos Hungária Kft. (mai nevén: Grundfos Magyarország Gyártó Kft.), amely kiépítette a kereskedelmi tevékenységek teljes vertikumát az értékesítéstől, a marketingen át a szervizig.

Később a gyártásba is bekapcsolódott hazánk: a vállalatcsoport 2000-ben telepítette első szivattyúmotor-gyárát Tatabányára, majd 2 év múlva újabb üzemet épített a városban. 2007-ben és 2013-ban pedig Székesfehérváron építettek fel még 2 gyárat egymás mellett.

Az idén 10 éves székesfehérvári üzem megépítése komoly mérföldkő volt a Grundfos magyarországi terjeszkedésében. Ma már két-két gyár van Tatabányán és Székesfehérváron is, összesen körülbelül 100 ezer négyzetméter gyártóterülettel rendelkezünk

- mondta Török László, a vállalatcsoport magyarországi ügyvezető igazgatója. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. (rövidebb nevén Grundfos Magyarország Kft.) a cégcsoport egyik legjelentősebb gyártóvállalata, ezért 2007-ben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy kialakíthatott egy látogatói központot (Grundfos City), ahol az érdeklődők képet kaphatnak arról, hogy milyen körülmények között készülnek a termékek.

Magyar fejlesztések a világ élvonalában: 10 éves a Grundfos Székesfehérváron
Forrás: Stiller Ákos, Portfolio
A Grundfos sikeres működésének köszönhető az a cégcsoport szintű döntés is, miszerint Budapestre telepítették az európai tagvállalatok számára teljes körű szolgáltatást nyújtó pénzügyi szolgáltató központot: a Grundfos Pénzügyi Szolgáltató Központ (GSS) 2011 első negyedévében kezdte meg működését. Mindezt megkoronázta, hogy a cégcsoport és a magyar kormány 2015 őszén stratégiai megállapodást kötött, formálissá téve a gyakorlatban már jó ideje tartó együttműködést. A Grundfos Csoport amellett, hogy az elmúlt évtizedekben sikeresen integrálódott a magyar gazdaságba, munkahelyek ezreit teremtette Magyarországon.

70 éve a világ élvonalában A vállalatot Poul Due Jensen alapította 1944-ben a dániai Bjerringbro-ban. Eredetileg az egyik termék neve volt Grundfoss, azonban az 1960-as években már magát a céget is így emlegették, végül az egyik "s" betű elhagyásával hivatalosan is a mai formájára változtatták a cégnevet. A vállalat már az 1940-es években megkezdte exporttevékenységét: először Norvégiába szállítottak szivattyúkat, 1953-ban pedig első külföldi kiállításukat is megtartották. Az első leányvállalatot 1960-ban alapították a németországi Wahlstedtben, amely értékesítési és gyártási tevékenységeket is végzett. A Grundfos 88,1%-ban az 1975-ben létrehozott Poul Due Jensen Alapítvány tulajdonában van, amelyet Jensen azzal a céllal alapított, hogy bebiztosítsa az új befektetéseket, fejlesztéseket és a terjeszkedést. További 10,6%-ot az alapító családja birtokol, a részvények 1,3%-a felett pedig cég dolgozói rendelkeznek. Jensen 1977-ben hunyt el, a cég vezetését ekkor fia, az akkor 35 éves Niels Due Jensen vette át. 2012- ben a dél-kelet európai térség 12 országát kiszolgáló 7 Grundfos értékesítési leányvállalat South-East Europe (SEE) néven klaszterbe szerveződött. A klaszterhez tartozó államok a következők: Magyarország, Románia, Bulgária, Moldova, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Macedónia, Koszovó, Szerbia. Az egyes cégek továbbra is önálló jogi személyként, de közös vezetőség irányítása alatt működnek.

Kulcsfontosságú a magyar mérnöki munka

A vállalatcsoport évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és a fejlesztésre: már a 70-es években kutatóközpont létesült Dániában a termékek és a gyártási folyamatok fejlesztésére, környezetbaráttá tételére. 2007 óta Magyarország is jelentős szerepet kap a termékfejlesztésben egy önálló egységként létrejött D&E (Development & Engineering) osztály működésével, amely jelenleg 80 fővel tevékenykedik, azonban felelősségi- és feladatköre nemzetközi kiterjedésű.

A termékfejlesztési projektek nem nyilvánosak, de mind a Motor, Szennyvíz és Multistage (többlépcsős centrifugál) szivattyú területen - ennek a három stratégiai termékcsoportnak folyik Magyarországon a fejlesztése - folyamatosan jelennek meg új termékek, variánsok, megoldások

- mondta a Portfolio-nak Lajtos Zoltán szenior kutatás és fejlesztési menedzser.

Magyar fejlesztések a világ élvonalában: 10 éves a Grundfos Székesfehérváron
Kis Róbert és Lajtos Zoltán a magyarországi Kutatás Fejlesztési Részleg vezetői (Forrás: Grundfos)
A magyar tesztlabor 3000 négyzetméterrel, 12 felkészült szakemberrel és Közép-Európa legnagyobb szivattyú-tesztberendezésével teljesíti a megbízásokat.

A cég által fejlesztett termékek a világ vezető termékei, folyamatosan fejlődő minőségi és gyárthatósági mutatókkal: például a Grundfos szivattyúi öntözték a füvet, látták el ivóvízzel a stadionokat, szállították a szennyvizet a londoni, a pekingi és a riói olimpián, és ezek mindegyikében kulcsfontosságú volt magyar mérnöki munka.

A dániai és a kínai után a magyar a legnagyobb létszámmal és legszélesebb termékfelelőséggel rendelkező termékfejlesztési részleg. Az osztályon dolgoznak villamos- és gépészmérnökök, projektmenedzserek, labormérnökök, csomagolómérnökök, mérnökasszisztensek, technikusok, termékadat-felelősök és asszisztensek. Végzettségüket tekintve a legtöbben felsőfokú, műszaki diplomával rendelkeznek, illetve több éves tapasztalatuk van az adott területen. Bár talán sokan azt gondolják, hogy ez férfias szakma, szinte minden fent felsorolt munkakörben jelen vannak a nők.

Magyar fejlesztések a világ élvonalában: 10 éves a Grundfos Székesfehérváron
Forrás: Stiller Ákos, Portfolio

Szakképzéssel a munkaerőhiány ellen

A termékfejlesztés mellett a Grundfos nagy jelentőséget tulajdonít a dolgozók továbbképzésének is, ami komoly projekt, hiszen napjainkban az alkalmazotti létszám globális szinten meghaladja a 18 ezer főt. Már 1962-ben indult a dolgozóknak szánt oktatási program: esti iskolában tanulhattak többek között matematikát és nyelveket, ahogyan a globális kereskedelem egyre fontosabbá vált.

A cég a mai napig végez hasonló, bár jóval kiterjedtebb tevékenységet, a dolgozók és más szakemberek például a vállalatcsoport alapítójának nevét viselő Poul Due Jensen Akadémián képezhetik magukat. Külön figyelmet fordítanak a dolgozók beilleszkedésére, fejlesztésére - szükség esetén - átképzésére is, nyitott pozíciók esetében pedig előnyben részesítik a belső pályázókat, ezzel is segítve az egyéni fejlődési igényeiket. A tatabányai Grundfosnál a tovább- és átképzések költségeinek egy részét sikerült uniós forrásokból fedezni, így lépéselőnybe kerülve a munkavállalókért folytatott versenyben.

Az egész ágazatban jelen lévő szakemberhiányra a duális képzésben látják a kiutat: a BSC és MSC szinteken négy iskolával van együttműködési megállapodásuk, ahonnan az irodai állomány, a mérnökök, logisztikusok pótlását remélik. A régióban elsőként elindultak a középiskolás duális képzésekkel is: a diákok az iskola mellett a céghez járnak ki szakmai gyakorlatra, így 14 éves koruktól megismerik a gépeket, a munkahelyi légkört, és 18 éves korukban, amikor végeznek, munkahelyet tudnak biztosítani nekik.

A középiskolásokkal elsősorban a fizikai dolgozói állomány utánpótlásának a biztosítása a cél, aminek érdekében egy tanműhely kialakítása is napirenden van. Emellett szakképzési hozzájárulás formájában számos közép-és felsőoktatási intézményt támogatnak, és nagyon jó kapcsolatot ápolnak olyan intézményekkel, mint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, és a veszprémi Pannon Egyetem.

A cég fennállása óta a következetes szervezeti fejlődés eredményeként számos belső karrier sikertörténetre volt példa, köszönhető a különböző személyre és szervezeti egységre szabott tréningeknek, belső álláspályázatoknak, alternatív fejlődési lehetőségnek, az alkalmazottak karrierterveit felmérő folyamatos nyomonkövetésnek. A vállalat társadalmi felelősségvállalási programjának másik kiemelkedő eleme, hogy évtizedek óta jelentős erőforrásokat invesztál a környezetvédelmi témájú fejlesztésbe, karitatív felajánlásokkal segít a természeti katasztrófák okozta károk enyhítésében és a hátrányos helyzetű beteg gyermekek terápiás kezelésében. A Grundfos mára a fentieknek köszönhetően nemcsak a hazai gazdaság, hanem egyben a társadalmi élet meghatározó szereplőjévé is vált Magyarországon.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek