Prémium

Már KKV-ként kifizetődő robothadseregre építeni (x)

Portfolio
A teljes ellátási láncot felforgatják a mesterséges intelligencián és robotikán alapuló megoldások, amelyek a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés mellett az aggasztó munkaerőhiányra is választ adhatnak. Az agilis vállalatok egyedi innovációs európai ökoszisztéma keretében lovagolhatják meg a trendeket.
Nincs mese, a logisztikai cégeket is szorongatja a piac, hogy automatizált és adatvezéreltebb működés felé vegyék az irányt, hiszen a szereplők az árnyomás mellett az egyre súlyosbodó munkaerőhiánnyal is állandó harcot vívnak.

"Megindult a verseny "last mile" fronton, megjelent a virtuális logisztikai csapat intézménye, jönnek az önvezető flották, a raktárakban pedig lassan több lesz a gép, mint az ember" - vázolta a főbb trendeket Petri Liuha, aki az innovációs európai ökoszisztémát működtető EIT Digitálnál felel a digitális ipari portfólióért.Már KKV-ként kifizetődő robothadseregre építeni
Petri Liuha, az EIT Digital digitális iparért felelős ágazati vezetője
Liuha azon a nemzetközi szakmai fórumon beszélt, amelyet az EIT Digital magyarországi képviselete szervezett a Budapest Repülőtéri Régió Klaszterrel karöltve. A szakember a Cargonexx sikersztorijával példálózott, amely EIT Digital Akcelerátoránál léphet szintet intelligens árufuvarozási hálózatának megvalósításával. A Cargonexx játszóterén az algoritmusok viszik a prímet: a rendszer öntanulással lövi be az árakat és a kapacitásokat, automatizálja a megrendelési és szerződési folyamatokat, valamint leszorítja az üres raktérrel megtett utak hosszát.

Lefedni az utolsó mérföldet

A robotizáció a készletezést is újraértelmezi. Az Amazon holland megfelelője, a bol.com 2021-re elkészülő új logisztikai központjában például a feladatok 80%-át már gépek végzik majd, ami nem csak a munkaerőköltségeket vágja meg, hanem a termelékenységet is növeli. Ezt már Roos Rooijakkers, a BrightCape fejlesztési menedzsere emelte ki, amely cég az EIT Digitallal társfinanszírozásban és többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közreműködésével megvalósított projektben fejleszt autonóm rendszert.

"Már kis- és középvállalati szinten is megéri robotokba invesztálni, hiszen a logisztikai szektorban három-kilenc hónapos megtérülési idővel lehet számolni" - mondta a holland szakember.

A BrightCape által is alkalmazott, gépi tanuláson alapuló módszerekkel minimalizálhatók a konvencionális szállítási eszközök által okozott károk, míg az utolsó mérföldes kézbesítéshez használt drónos útvonal optimalizációjával gyorsul a kiszállítás és pontosabban megbecsülhető a várható érkezés időpontja.


* A kép forrása: Posztós János

(x)
bankbanmaszkban
koronavirus hullam
nemesker
oltás vakcina iroda koronavírus
who egészségügyi világszervezet
BKK, dugó, autó, forgalom, torlódás

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
szemét_part_környezetszennyezés