Prémium

Akár havi egymillió forintba is kerülhet egy sportoló számára a sportteljesítményének fokozása (x)

Portfolio
Bár az egészséges táplálkozás, valamint az étrendkiegészítők fogyasztása már régóta nemcsak a testépítők körében és a fitnesztermekben elfogadott, a legnagyobb teljesítménykényszernek kitett olimpiai sportólóinknak nemrég még tejbegríz és bécsi szelet volt az étrendi ajánlás. Manapság már az sem ritka, hogy a Margitszigeten futó amatőrök is havi átlagban 22-25 ezer forintot költenek teljesítménynövelésre, egészségük fenntartására. A legális teljesítménynövelő étrend kialakítását egyre komolyabban veszi az élsport is: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemrég együttműködési megállapodást kötött a Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézettel, amely a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként egyénre szabott étrend-összeállítással segíti az olimpikonok felkészülését, hogy a magyar sportolók legjobb formájukat hozhassák a 2020-as tokiói nyári olimpián.
Egy olimpiai versenyszámban olykor mindössze néhány századmásodpercen vagy egy-két centiméteren múlik, hogy valaki a dobogó tetejére, vagy csak a második fokára állhat. Ezért nem túlzás az, hogy a sportolók felkészülése során kialakított étrenden versenyek dőlhetnek el, és bár a sporttáplálkozás mára tudományággá fejlődött, a magyar olimpikonok eddig hivatalosan nem igazán profitáltak ebből.

A sportolók sporttáplálkozási felkészítésében eddig finoman szólva is a tejbegríz és a bécsi szelet volt az irány, persze voltak ennél sokkal tudatosabb sportolók is, de a jellemző az az említett "bevált étrend" volt. Tudjuk, ezzel a menüvel nem lehet a csúcsra jutni, és bár egyre több szakember van ezen a területen is, eddig mindenki azt evett, amit szeretett.

- mondta a Portfolio-nak Fábián László olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója.

A sportigazgató szerint bár a MOB folyamatosan jelezte a sportszövetségeknek, hogy a táplálkozástudomány egy olyan terület, ahol még komoly lehetőségei lennének a magyar sportnak, de sajnos erre eddig nem volt nyitottság. A 2020-as tokiói olimpiára azonban már a magyar sportolók is legfrissebb tudományos eredményeken alapuló egyénre szabott étrenddel és sporttáplálkozási tanácsadással megtámogatva készülhetnek, miután a MOB együttműködési megállapodást kötött a Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézettel. "Természetesen a sportolók számára előírt étrendből, táplálékkiegészítőkből semmi nem kötelező, mindenki a maga által választott úton haladhat, de nagyon sok tudományos publikáció igazolja, hogy a helyes táplálkozás komoly tényező a siker felé vezető úton" - tette hozzá a sportigazgató.

Eddig is igyekeztem odafigyelni az étkezésre, többször fordultam dietetikushoz, és ez mások számára is egy elérhető opció volt, de ezentúl ez szervezett keretek között fog folyni, ami sokat számít. Jelenleg a sportolók felmérése zajlik, hogy kinek mire van szüksége. Nemcsak az a fontos, hogy minden pontosan meg legyen tervezve, de az is, hogy az ember rászokjon a megfelelő táplálkozásra

- mondta Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa - bajnok úszó.

Akár havi egymillió forintba is kerülhet egy sportoló számára a sportteljesítményének fokozása
Cseh László Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa - bajnok úszó

"Annyi szénhidrátot kell bevinniük, amennyit megrágni is nehéz"

Sokan nem is gondolnák, de nagymértékben különbözik egy élsportoló étrendje az átlag populációtól, hiszen akár 5-10 ezer kalóriára is szükségük lehet napi szinten a megfelelő teljesítmény eléréséhez.

Az élsportolók egész élete extremitás, egy tornásznak, úszónak, kajak-kenusnak napi két-három edzése van, az energiamennyiség, amit eléget, a nyugalmi energiaszükséglet háromszorosa is lehet. Egy hétköznapi, ülőmunkát végző ember épp, hogy próbálja csökkenteni a bevitt szénhidrátot és lehetőség szerint kerülni a cukrokat, amitől elhízik, vagy ami fokozza a cukorbetegség kockázatát, ezzel szemben egy sportolónak olyan mennyiségű szénhidrátot kell bevinni, amit már megrágni is nehéz, ezért szükséges és kényelmesebb sokszor étrendkiegészítő formájában bevinni a plusz energia egy részét

- mondta a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője, Szász Máté.

Akár havi egymillió forintba is kerülhet egy sportoló számára a sportteljesítményének fokozása
Szász Máté, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője
A szakértő hozzátette, hogy a táplálékkiegészítők fogyasztásában is kifejezetten fontos a személyre szabottság, hiszen minden ember más. "Mi szigorúan odafigyelünk arra is, hogy sportolóinknak milyen típusú és mekkora mennyiségű fehérje, illetve vitaminbevitelre van szüksége naponta, de szoktak kapni aminosavakat, egyes esetekben szénhidrát-kiegészítést, ásványi anyagokat, elektrolitot, ízületvédőket, stimulánsokat és még sorolhatnám. Egy jól összeállított étrenddel és a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával valóban fokozhatjuk a sportteljesítményünket." - mondta Szász Máté. Megéri tehát odafigyelni arra, hogy mit teszünk a tányérunkra és mit viszünk be a szervezetünkbe.

A sporttáplálkozás David Attenborough-ja

A szakember szerint a sporttáplálkozás tudománya még gyerekcipőben jár, a következő 30 évben a jelenlegi ismeretanyag sokszorozódni fog. "A cégben összegyűlt egy komoly szakmai tudás, és ezt próbáljuk transzformálni olyan formában, ami emészthető a hétköznapi emberek számára is. Nagyon leegyszerűsítve szeretnénk a sporttáplálkozás David Attenborough-jává válni. Az ismeretterjesztőfilmjeiről híres természettudós egy komoly szakember, de a magas szintű tudást úgy tudja átadni, hogy azt minden előképzettség nélkül bárki megérti" - tette hozzá.

Bár az intézmény csak sportolókkal foglalkozik, ebbe beletartoznak hobbi szintű, amatőr sortolók is, akik például a margitszigeti futás közben feszegetik határaikat. Szász Máté szerint az amatőr futók általában profi felszereléseket használnak, "mindent mutató pulzusmérő órájuk és profi ruházatuk van, szeretnének a profikhoz hasonlóan eszközöket használni a teljesítményük növelése érdekében, és náluk még a hajlandóság is magasabb is, mert őket nem az edző küldte, hanem maguktól jöttek."

Egy futó, ha megvásárolja a ruházatot, a cipőt, a pulzusmérőt legjobb esetben is 80 ezer forint körül költ, de ha mindenből a legjobbat veszi, viszonylag könnyen eljuthat akár 400 ezer forintig is. Ehhez képest egy alapétrend tervezése 35 ezer forintba kerül, a prémiumszolgáltatás pedig 50 ezer havonta, amely úgy van összeállítva, hogy a sportoló zsírt veszítsen, növelje a szárazizom-tömegét és javítsa a szervezete energiafelhasználó képességét. Mindenki döntse el maga, melyik mennyivel növeli jobban a sportteljesítményt, az viszont biztos, hogy több összetevőn is múlik a maximális siker.

Akár havi egymillió forintba is kerülhet egy sportoló számára a sportteljesítményének fokozása
A Scitec Institute
A sporttáplálkozási vezető szerint körülbelül havi 7-8 ezer forintnál kezdődik egy amatőr sportoló esetében a táplálékkiegészítők költsége, amelyben például egy vitamin, vagy fehérje szerepelhet. Elszántabb, komolyabb célokkal rendelkező sportolónál ez az összeg akár 22-25 ezer forintos összegre is emelkedhet. Topkategóriás versenysportolók, sztársportolók, olimpikonok esetén, ha összeadjuk a felszereléseket, a termékeket, a különféle szolgáltatásokat, valamint a felkészült szakemberek - például edző, fizikoterapeuta, sportpszichológus, sporttáplálkozási szakértő - segítségét, akkor esetükben a sportteljesítmény fokozásának havi költsége akár elérheti, de meg is haladhatja, az egymillió forintot.

A Scitec Institute-ról A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés intézménye, ahol egységesül a tudomány és a komplex életmód-tanácsadás. A Scitec Institute a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként hozzá kíván járulni az olimpiai eszme ápolásához, a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseihez, valamint a nemzetközi olimpiai eseményekre készülő Magyar Olimpiai Csapat eredményes felkészüléséhez. Az Institute-ban az olimpikonok és profi atléták mellett azonban a sportcélokkal rendelkező szabadidő-sportolók is egyaránt teljes körű, személyre szabott felkészítésben részesülnek táplálkozási, illetve sporttanácsadás területén. Az Intézet ezen felül tudományos kutatási eredményeivel a magyar sportélet és egészségtudomány egészéhez is nagyban szeretne hozzájárulni, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését.

További információ az Intézetről és szolgáltatásairól: https://scitec-institute.com/hu

(x)
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
kiállítói pr-hez