recruiTECH BLUE rendezvény konferencia
Prémium

Tétlenek a HR-vezetők - Pedig lenne megoldás Magyarország legégetőbb problémájára (x)

PR cikk
Folyamatosan nő a munkaerőhiány Magyarországon. Egy idei kutatás rávilágít, hogy az ipari ágazaton belül leginkább fizikai munkásokra lenne szükség, csakhogy nagyon nehéz munkaerőt találni. A legnagyobb problémát a kivándorlás jelenti és az, hogy a cégek továbbra is a jól ismert toborzási csatornákat használják, azok viszont nem működnek. Felmerül tehát a kérdés: hogyan lehet megszólítani a kékgalléros munkavállalókat? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a recruiTECH Blue, a kékgalléros toborzással foglalkozó konferencián.

A munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén jelen van. Becslések szerint nagyjából 300 ezer munkavállalóra lenne szükség az országban. Arról, hogy pontosan hány kékgalléros munkavállaló hiányzik a munkaerőpiacról, nincs pontos adat, de a Szent István Egyetem idei kutatása szerint az ipari ágazaton belül leginkább fizikai munkásokra lenne szükség.

Jelen pillanatban egy átalakulás zajlik a piacon: az autóipar lassul, szeptemberben jött a hír, hogy leépíti jászberényi porszívógyártását és hűtőgyártásának nagy részét az Electrolux, több cég megvált a kölcsönzött munkaerőtől és a határozott szerződéseket sem hosszabbítják meg, de vannak vállalatok, amelyeknek ambiciózus terveik vannak és gőzerővel zajlik a toborzás. Ez a kialakult helyzet egy lélegzetvételnyi időre ad nekünk ehetőséget

– mondta a Portfolio-nak Toldi Gábor, a recruiTECH Blue, a kékgalléros toborzással foglalkozó konferencia fő szervezője.

toldi_gábor_recruitech_kékgallérosmunkavállalók
Toldi Gábor, a recruiTECH Blue, a kékgalléros toborzással foglalkozó konferencia fő szervezője

Véleménye szerint az utóbbi években a cégek hatalmas összegeket költöttek toborzásra, egy szakmunkásért akár több százezer forintos közvetítői költséget is kifizettek, azonban sokszor nem minőségi munkavállalót kaptak, plusz a fluktuáció is hatalmas gondot jelent. Vagyis a toborzásra, beillesztésre, a betanításra fordított összegek sokszor kárba mentek, hiszen a fluktuáció miatt a folyamatot kezdhették elölről.

Toldi szerint a legnagyobb gond az, hogy a vállalatok megfelelő tudatosság és stratégia nélkül vágnak bele a toborzásba, nincsenek a fizikai dolgozókra felkészített adatbázisaik, nincsenek adataik azzal kapcsolatban, hogy a különböző kiválasztási folyamat során milyen eredménnyel vettek fel embereket. Emellett még mindig nem építenek a digitális eszközhasználatra.

„Az álláshirdető oldalakon túl SMS-marketinggel jó eredményeket lehetne elérni, a Facebookon is hatékonyan lehetne toborozni. Hiszen az álláskeresők több mint 60%-a mobilról böngészi az állásajánlatokat, ennek ellenére a legtöbb vállalatnak nincs mobilra optimalizált felülete, karrieroldala egyszerűsített, egy fizikai munkavállaló számára is könnyen kezelhető jelentkezési lehetőséggel” – mondta a szakember.

A hirdetések sem szólítják meg a célközönséget. A fizikai dolgozónak a fizetés, a műszakrend, a dohányzási szünetek, az étkezési lehetőség, a bejárási lehetőség a fontos és nem utolsó sorban az, hogy mennyit lehet túlórázni. De a legtöbb hirdetésben nem sok szó esik ezekről” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, a különböző folyamatokat támogató eszközöket nem csak bevezetni kellene, hanem mérni azok eredményességét, hatékonyságát is.

Toldi Gábor úgy gondolja, a belső ajánlási rendszereket is fejleszteni kellene. Több mint 5 millió magyar felhasználója van a Facebooknak és van már olyan szoftveres megoldás, amely segítségével a dolgozók a közösségi oldalon keresztül ajánlhatnának jelölteket, mindezt úgy, hogy a GDPR rendelkezéseit is betartsák.

Van új a nap alatt, és azt hiszem, hogy az új eszközök segítségével költséghatékonyabban lehet elvégezni a munkaerő-toborzást

– mondta Toldi Gábor, hozzátéve, a belső képzések terén is jelentős elmaradások vannak, miközben házon belül is lehetséges volna kitermelni a szakembereket.

Nagyon sok cég külföldi munkavállalók alkalmazásában látja a megoldást. Ezt alátámasztják a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai is, melyek szerint három év alatt megháromszorozódott a munkavállalási céllal beadott tartózkodási engedélykérelmek száma. Toldi azt mondta, jelentős az ukrán vendégmunkások száma, de hallott már olyan cégekről is, ahol mongol és vietnámi dolgozókat foglalkoztatnak. Ezeknek a munkásoknak a beillesztése és szállásoltatása jelentős anyagi kiadást jelent. Eközben a hazai kisebbségi területek felzárkóztatásával nem foglalkoznak, a roma munkavállalók sok esetben a periférián vannak, pedig a vállalatoknak megérné őket foglalkoztatni.

recruitech konferencia kékgalléros toborzás
A recruiTECH Blue konferencia 2019. november 14-én lesz Budapesten a CEU épületében.

A fizetés a legfontosabb szempont a fizikai munkavállalók számára

Több kutatás is foglalkozott azzal, vajon a munkahely kiválasztásakor milyen tényezők alapján döntenek a kékgallérosok. Egy idei felmérés szerint a stabil, biztonságos munkakörnyezet a fizetésnél is fontosabb a kékgalléros munkavállalók számára. Toldi Gábor tapasztalata azonban ennek ellentmond.

Úgy véli, a fizetés még mindig nagyon fontos, olyannyira, hogy ha valamelyik cég óránként 50 forinttal többet kínál egyéb hasonló feltételek mellett, a munkavállaló váltani fog.

Új jelenségként említette azokat a munkavállalókat, akiknek hiteltartozása van, és tartva attól, hogy a bank a fizetés beérkezése után annak egy részét letilthatja, nem hajlandó bejelentett munkaviszonyban dolgozni, ragaszkodik ahhoz, hogy a keresetét készpénzben kapja. Épp ezért ahhoz a céghez megy el dolgozni, ahol a vállalat ezt vállalja. A pénz tehát messze az egyik legfontosabb szempont.

A munkakörnyezet is nagyon fontos, számít, hogy milyen magas a gépsor, mennyit kell előrehajolni, görnyedni, mikor vannak szünetek, ki tud-e menni a dolgozó a mosdóba akkor, amikor akar. Kezdenek hangsúlyosak lenni az ergonómiai és a foglalkoztatás-egészségügyhöz kapcsolódó szempontok

– mondta a HR szakember, hozzátéve, hogy a november 14-én megrendezésre kerülő recruiTECH Blue rendezvényen jó gyakorlatokat, a kiválasztást segítő eszközöket mutatnak majd be a résztvevőknek.

A konferencián többek között a Portfolio vezető elemzője, Madár István is előadást tart a munkaerőpiac aktualitásairól. Pinczés Balázs, a Hanon Systems HR igazgatója arról beszél majd, nem mindegy a fizikai munkatársak kiválasztásakor, hogy mi az, amit szűrünk és azt miért vagy miként mérjük. Fertig Balázs, a MOL regionális toborzási vezetője pedig a tiszaújvárosi üzem dolgozóinak felkutatásáról beszél, és kitér majd arra is, hogy mely tényezők voltak a legfontosabbak ahhoz, hogy ma egy sikeres projektként nézzenek vissza az elmúlt másfél év toborzási tevékenységére.

A recruiTECH Blue konferencia 2019. november 14-én lesz Budapesten, a CEU épületében.

mnb epulet
Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
07_NHP_GettyImages-1003743872