Prémium

Új célok és sikerek felé a 6 milliárdos kötvénykibocsátással (x)

PR cikk
A napenergia-ipar jelentős szereplőjévé válik az Optimum Solar.

Az Európai Unió és Magyarország a megújuló energiával kapcsolatos 2030-as célkitűzései pörgetik a napenergia hasznosításához köthető beruházásokkal foglalkozó cégeket.

A napokban látott napvilágot az Eurostat azon jelentése, amely a 2009-ben elfogadott, a 2020-ig terjedő 10 éves energiagazdálkodási programon belül vizsgálja az egyes országok teljesítményét a megújuló energia és a teljes energiafogyasztás arányának alakulása alapján. Bár a 20%-os összeurópai cél az év végére elérhető közelségbe került, nincs idő hátra dőlni: Magyarország előtt még hosszú út áll az iparágat érintő fejlesztések terén. A kormány által a lakossági és a vállalkozások számára indított támogatásokon kívül az ezermilliárdos támogatási összeget megmozgató KÁT- és METÁR-programok igyekeznek jelentős összegekkel ösztönözni a hazai napenergia-termelés fejlesztését.

napelempark_Baja
napelempark, Baja

Az iparágra jellemző lendületet jól példázza a hazai piac egyik legjelentősebb szereplőjéhez, az Optimum Solarhoz köthető, a héten sikeresen lezajlott 6 milliárd Forint értékű kötvénykibocsátás is.

A 2020. március végén lezajlott első hazai METÁR-tenderen sikeresen szereplő Optimum Solar nem új szereplő a piacon: a 2011-ben alapított vállalkozás az 50kW-ig terjedő háztartási méretű napelemes kiserőművek telepítése után sikeresen szállt be a KÁT-program keretében létesített, maximum 500 kW teljesítményű napelemparkok tervezését és kivitelezését célzó versenybe. A hatékony folyamatszervezés, a minőségi kivitelezés, valamint egy külső partner bevonásával biztosított üzemeltetés olyan működési biztonságot teremtett meg, hogy a cég B+ besorolást kapott a kötvénykibocsátáshoz elengedhetetlen, a Scope Ratings által végzett minősítés során. A pénzügyi tranzakció hátterét a Magyar Nemzeti Bank tavaly nyáron elindított, 450 milliárd forint keretösszegű, vállalati kötvényvásárlási programja adja.

Az Optimum Solar várakozásai szerint a befolyó összeg a hazai METÁR-tendereken önerőből történő minél sikeresebb indulás mellett a külföldi befektetőkkel való kivitelezői együttműködéshez is jelentős tőkefedezetet nyújthat.

Az Optimum Solar 6 milliárd forintos kötvénykibocsátása több szempontból is kiváló helyzetbe emeli a céget. A KÁT-program keretében zajló korábbi naperőmű-fejlesztésekhez képest a METÁR-tenderek az eddigi 500 kW-os kapacitás helyett már 20-50 MW teljesítményű erőművek létrehozásáról szólnak. A megnövekedett teljesítmény nagyobb építési költségeket is jelent, a befolyó összeg ezen milliárdos tételekhez szükséges további bankhitelhez nyújt fedezetet, mintegy 5 milliárd forint értékben. A saját naperőműfejlesztési projektek mellett az Optimum Solar a jövőben a magyar piacot potenciális célterületként kezelő külföldi befektetők számára kíván tervező, kivitelező partnerként megjelenni. A sikeres együttműködés egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen a nagy volumenű beruházásokhoz kapcsolódó operatív költségeket fedező anyagi eszközökkel.

Lugos Roland4
Lugos Roland, ügyvezető

„A METÁR-tenderekkel, a kapcsolódó fejlesztésekkel, valamint a pénzügyi ösztönzők bevezetésével a döntéshozók világosan jelezték mind az EU illetékesei, mind a piac szereplői számára, hogy mindent megtesznek a kitűzött célszámok elérése érdekében. Napelemes rendszereink és naperőműveink éves szinten 100 000 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik bolygónkat, mi ezzel segítünk csökkenteni az emberiség ökológiai lábnyomát.” – vélekedik Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője. „A kötvénykibocsátás során elérhetővé váló anyagi eszközök birtokában az Optimum Csoportnak lehetősége nyílik megmérettetni magát egy, az eddiginél nagyságrendekkel, 5-6-szor nagyobb küzdőtéren, ahol a szakma hazai elitje mellett partnerként vagy versenytársként már a komoly technikai eszközökkel és know how-val felszerelkezett, hazai partnereik iránt magas minőségi elvárásokat támasztó külföldi szereplők is megjelennek majd.”

Az Optimum Solar Kft.-ről

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. nyolc éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 460, a napenergiát ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó. A cég tulajdonos-ügyvezetője Lugos Roland.

(x)

virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
07_NHP_GettyImages-1003743872