NHP Hajrá a törlesztési moratórium fényében (x)
Prémium

NHP Hajrá a törlesztési moratórium fényében (x)

PR cikk
Mutatjuk, megéri-e hitelkiváltásban gondolkodni

Számos vállalkozás számára is könnyítést jelentett, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatára válaszlépésként a koronavírus-járványra, a lakosság és a vállalati szektor fizetőképességének fenntartásáért, a kormány hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be a 2020. március 19. előtt kötött kölcsönszerződésekre. A moratórium viszont már nem vonatkozik a csaknem egy hónappal később elindított NHP Hajrára. Vajon érdemes így is igényelni?

Többirányú segítség a vállalkozásoknak a válság idején

A moratórium nagy segítséget jelent minden vállalkozásnak, amely a vírus miatt fizetési nehézségekbe ütközött. Az MNB adatai szerint június elejéig a vállalkozások 79%-a döntött a hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett, vagyis ők mentesültek a törlesztőrészlet fizetés alól december 31-ig.

A járvány okozta gazdasági zavarok különösen erősen sújtották a hazai kkv szektort, ezért indította el a jegybank 2020. április 20-án az évek óta sikeresen futó Növekedés Hitelprogram legújabb szakaszát, az NHP Hajrát. A konstrukció által 1500 milliárd forintnyi forrást biztosít az MNB a hazai vállalkozásoknak a kereskedelmi bankok közvetítésével. Mivel a program jóval a törlesztési moratórium után indult, erre már nem kérhető a fizetés felfüggesztése.

A hiteltörlesztési moratóriumot választó vállalkozók részéről felmerülhet a dilemma az NHP Hajrá kapcsán, hogy érdemes-e a moratóriumot elhagyni azért, hogy a meglévő, kedvezőtlen hitelüket refinanszírozzák egy kedvező, fix kamatú konstrukcióval. Ezt mindenkinek egyedileg kell mérlegelni, de ehhez érdemes tudni, milyen feltételekkel igényelhető hitelek az NHP Hajrá konstrukció keretében.

Az NHP Hajráról

Az MNB konstrukcióját új – akár külföldi - beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és a 2020. január 1-jén már meglévő hitelek kiváltására is használhatják a kkv-k. A minimálisan felvehető összeg 1 millió forint, a maximum pedig akár 20 milliárd forint is lehet. Ami miatt érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson, az a legfeljebb 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamat. Egy változó kamatozású hitellel szemben az NHP Hajrá garantálja a hosszú távú kiszámíthatóságot a futamidő végéig változatlan kamattal.

Az NHP Hajrá iránt már az indulást követő hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a cégek oldaláról: június végéig több mint kétezer szerződés jött létre több mint 120 milliárd forintnyi összegben a kereskedelmi bankoknál. A közel 1800 cég nagyrészt forgóeszköz finanszírozásra használta fel a hitelt, de jelentős (25%) az új beruházásokra felhasznált összeg is.

Arra nincs bevált recept, hogy érdemes-e inkább a moratóriumot felmondani és törleszteni az új hitelt, de hosszú távon jobban járhatnak azok a cégek, melyek a kiszámíthatatlan változó kamatozású hitelüket fixre cserélik. Érdemes több hitelintézetnél is érdeklődni a hitelkiváltásról, mert amellett, hogy tanácsot adnak a moratóriummal kapcsolatban, egyedi ajánlatot is adnak az NHP Hajrához, melyeket összevetve megtalálható az adott vállalkozás számára legelőnyösebb konstrukció.

(X)

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01