08_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-590590697
Prémium

NHP Hajrá a törlesztési moratórium fényében (x)

PR cikk
Mutatjuk, megéri-e hitelkiváltásban gondolkodni

Számos vállalkozás számára is könnyítést jelentett, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatára válaszlépésként a koronavírus-járványra, a lakosság és a vállalati szektor fizetőképességének fenntartásáért, a kormány hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be a 2020. március 19. előtt kötött kölcsönszerződésekre. A moratórium viszont már nem vonatkozik a csaknem egy hónappal később elindított NHP Hajrára. Vajon érdemes így is igényelni?

Többirányú segítség a vállalkozásoknak a válság idején

A moratórium nagy segítséget jelent minden vállalkozásnak, amely a vírus miatt fizetési nehézségekbe ütközött. Az MNB adatai szerint június elejéig a vállalkozások 79%-a döntött a hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett, vagyis ők mentesültek a törlesztőrészlet fizetés alól december 31-ig.

A járvány okozta gazdasági zavarok különösen erősen sújtották a hazai kkv szektort, ezért indította el a jegybank 2020. április 20-án az évek óta sikeresen futó Növekedés Hitelprogram legújabb szakaszát, az NHP Hajrát. A konstrukció által 1500 milliárd forintnyi forrást biztosít az MNB a hazai vállalkozásoknak a kereskedelmi bankok közvetítésével. Mivel a program jóval a törlesztési moratórium után indult, erre már nem kérhető a fizetés felfüggesztése.

A hiteltörlesztési moratóriumot választó vállalkozók részéről felmerülhet a dilemma az NHP Hajrá kapcsán, hogy érdemes-e a moratóriumot elhagyni azért, hogy a meglévő, kedvezőtlen hitelüket refinanszírozzák egy kedvező, fix kamatú konstrukcióval. Ezt mindenkinek egyedileg kell mérlegelni, de ehhez érdemes tudni, milyen feltételekkel igényelhető hitelek az NHP Hajrá konstrukció keretében.

Az NHP Hajráról

Az MNB konstrukcióját új – akár külföldi - beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és a 2020. január 1-jén már meglévő hitelek kiváltására is használhatják a kkv-k. A minimálisan felvehető összeg 1 millió forint, a maximum pedig akár 20 milliárd forint is lehet. Ami miatt érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson, az a legfeljebb 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamat. Egy változó kamatozású hitellel szemben az NHP Hajrá garantálja a hosszú távú kiszámíthatóságot a futamidő végéig változatlan kamattal.

Az NHP Hajrá iránt már az indulást követő hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a cégek oldaláról: június végéig több mint kétezer szerződés jött létre több mint 120 milliárd forintnyi összegben a kereskedelmi bankoknál. A közel 1800 cég nagyrészt forgóeszköz finanszírozásra használta fel a hitelt, de jelentős (25%) az új beruházásokra felhasznált összeg is.

Arra nincs bevált recept, hogy érdemes-e inkább a moratóriumot felmondani és törleszteni az új hitelt, de hosszú távon jobban járhatnak azok a cégek, melyek a kiszámíthatatlan változó kamatozású hitelüket fixre cserélik. Érdemes több hitelintézetnél is érdeklődni a hitelkiváltásról, mert amellett, hogy tanácsot adnak a moratóriummal kapcsolatban, egyedi ajánlatot is adnak az NHP Hajrához, melyeket összevetve megtalálható az adott vállalkozás számára legelőnyösebb konstrukció.

(X)

commerzbank shutter
donaldtrump
koronavirus usa
google
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
arany ezüst
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
09_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-639534022