12_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-1132975326
Prémium

NHP Hajrá: egy ügyfélbarát hitelkonstrukció kkv-knak

PR cikk
Gyors, rugalmas kedvező forrás az MNB támogatásával

Az NHP Hajrá amellett, hogy kedvező, fix kamatú hitelt biztosít a vállalkozások számára a kereskedelmi bankok közvetítésével, további előnyöket is kínál. A hiteligénylés elbírálása rövidebb, mint más konstrukcióknál, ráadásul a felvehető összeg is rugalmasan kezelhető, akár több részletben is lehívható. Érdemes tehát időben lecsapni erre az ügyfélbarát konstrukcióra, mielőtt kimerülnek a rendelkezésre álló keretek.

Egy sokoldalú hitel a vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáért és a növekedésük ösztönzéséért. Azóta a program több szakasza zajlott le sikeresen: az elmúlt években több mint 3600 milliárd forintnyi kedvező hitelt kapott mintegy 50 ezer vállalkozás. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása, a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében a jegybank idén áprilisban elindította az NHP legújabb verzióját, az  NHP Hajrát, melynek keretében 1500 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére.

Az NHP Hajrá kölcsönök a futamidő végéig fix, maximum 2,5%-os kamattal igényelhetők, ami hosszú távú kiszámíthatóságot és anyagi biztonságot jelent a vállalkozások számára. A konstrukció széles körben felhasználható: beruházási célok megvalósítására; korszerűsítésre, fejlesztésre; munkabér kifizetésére; hitelkiváltásra; forgóeszköz finanszírozásra; cégvásárlásra. A felhaszálhatóság későbbi bővítésnek köszönhetően külföldi terjeszkedéshez és beruházáshoz, továbbá az EU-s mellett, hazai támogatások előfinanszírozására is lehetőség nyílik a bankok által folyósított hitelből. A vállalkozások mellett immár társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetnek NHP Hajrá hitelt korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásaik finanszírozására.

Ügyfélbarát eljárás az NHP Hajrával

NHP hitelt igényelni a hitelminősítést követően kereskedelmi bankoktól lehetséges, melyeknek 10 munkanapon belül el kell bírálniuk a kérelmet. A különböző bankok eljárásmódjai eltérnek egymástól, ezért érdemes többet is felkeresni a felajánlott konstrukciók összehasonlításáért. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél hamarabb forráshoz jussanak, a jegybank ellenőrzi, hogy a hitelintézetek betartják-e a kéthetes hitelbírálatra vonatkozó előírást. A hitel folyósítása csak hitelcél igazolása mellett történhet, melyet a vállalkozásoknak kell igazolnia a folyósító hitelintézetnek. Forgóeszközhitel esetén a pénzügyi intézménynek nem kell ellenőriznie a hitel felhasználását, csak a limitnek való megfelelést.

A program keretében nyújtható kölcsön összegének alsó határa 1 millió forint, felső határa 20 milliárd forint. A rendelkezésre tartási időszak alatt minden hitelcél esetén lehetőség van a több részletben történő folyósításra. Fontos viszont, hogy a hitelszerződés megkötésének napjától számított 1,5 éven belül meg kell történnie az első lehívásnak. Amennyiben az első lehívás nem történik meg 1,5 éven belül, úgy a rendelkezésre tartás megszűnik és a kkv már nem jogosult a finanszírozásra. Ezután további 1,5 évig bármikor igénybe vehető a hitelösszeg megmaradt része.

(X)

lokomotív
GettyImages-1392627749
fiatal munkavállaló dolgozó worker címlapi
Patriot
orbán viktor
Vodafone
bolgar szerb gazprojekt
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBA