Prémium

Innováció: felkészült hazánk a nagy dobásra (x)

PR cikk
Nemzeti laborok, tudományos és innovációs parkok, pályázatok minden kutatói korosztálynak és vállalkozásnak. A fő cél, hogy a tudás a gyakorlatban is hasznosuljon, és a nagy nemzeti ügyekkel nemzetközi szinten is kiemelkedjünk – foglalta össze Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a tavalyi év eredményeit és az idei célokat.
Birkner Zoltán NKFIH
Dr. Birkner Zoltán Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Talán sosem volt még ennyire aktuális a kutatás-fejlesztés (K+F) és az innováció kérdése, mint a koronavírus évében.

A hazai innovációs ökoszisztéma, amely az elmúlt évek megújító törekvései nyomán 2020-ra jelentősen megerősödött, jól bírta a COVID-helyzetet. A válságra a Hivatal is azonnal reagált, a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek helyzetét a beszámolási határidők kitolásával, az előlegek gyorsabb kifizetésével könnyítette meg.

A vírus elleni küzdelemben a szereplők az apró startup cégektől az egyetemeken, kutatóintézeteken át, a mamutvállalatokig villámgyorsan összefogtak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrehoztunk egy 3 milliárd forintos COVID Alapot, ebből indultak hazai virológiai kutatások, maszk- és lélegeztetőgép-gyártás, gyógyszerfejlesztés. Ezek piacra segítésére, további hasonló projektek elindítására újabb 7 milliárd forintot különítettünk el.

Miben változott meg a Hivatal szerepe az elmúlt években?

Az innováció témája az ITM 2018-as megszületésével sosem látott kormányzati támogatást kapott. A Hivatal pedig tavaly minden eddiginél több pénzzel gazdálkodhatott: 2017-hez képest közel kétszer annyi támogatást, 150 milliárd forintot juttatott a piacra.

Ezzel ötször annyi pályázót tudott megszólítani, és háromszor többen kaphattak támogatást kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósításához. Mára a Hivatal olyan szolgáltató központtá vált, amely ezer szállal kötődik az innovációs ökoszisztéma szereplőihez.

Kikre fókuszálnak ezekkel a támogatásokkal, szolgáltatásokkal?

Az utóbbi két évben sikerült elérni, hogy Magyarországon ma a mikrovállalkozástól a nagyvállalatig, az egyetemtől a kutatóintézetig, az ifjú tehetségtől a senior tudósig minden szereplő talál támogatási formát, pénzügyi és szakmai értelemben egyaránt. Kiemelten fontosnak tartom a következő generáció, a kutatói és vállalkozói utánpótlás kinevelését. Az Új Nemzeti Kiválóság Programban évről évre 4 milliárd forintot fordítunk ösztöndíjakra, de kiemelném a Kooperatív Doktori Programot is, ahol a hallgatók kutatása közvetlenül hasznosul a vállalati szférában.

Elindítottuk Magyarország első egyetemi szintű startup képzését, amelyhez 21 egyetem csatlakozott, és több mint 2000 hallgató vette fel a kurzust az első félévben. Eközben az egyetemeket, kutatóintézeteket a specializálódásban segítjük, hogy amiben a legjobbak, azt más kulcsszereplőkkel összefogva európai színvonalra tudják emelni. Ezt célozza a nemzeti laborok, az egyetemi kompetencia központok és a tudományos parkok országos hálózata is.

Hogyan járulnak hozzá a megújuló ökoszisztémához ezek az új kezdeményezések?

Ebben a rendszerben az egyetemek központi szereplők. Zala és Veszprém térségében például a Pannon Egyetem vezetésével jön létre a körforgásos gazdasággal és a fenntarthatósággal foglalkozó kompetencia központ, amelyben a MOL és helyi vállalkozások, kutatóintézetek is együttműködnek. Emellett egy hasonló fókuszú tudományos park is épül. Itt  születhet meg a jövőnket meghatározó új tudás és technológia, többek közt a hulladékkezeléssel, vízgazdálkodással, fenntartható várostervezéssel kapcsolatban.

Ehhez hasonló tematikus kezdeményezésből az egyetemi együttműködéseknek köszönhetően egyre több születik országszerte. A nemzeti laboratóriumok szintén egy-egy nagyon fontos téma köré felépített tudásközpontok, amelyek összefogják az adott terület kulcsszereplőit Magyarországon.

A lényeg, hogy nemzetközi szinten is látható legyen, itthon kik értenek legjobban egy adott témához, kik képesek akár határokon átnyúló projektekbe is bekapcsolódni.

Összesen 17 nemzeti laboratórium született tavaly, és továbbiak is formálódnak. Kiemelt téma többek között az agrártechnológia, a biotechnológia, a klímaváltozás, a kvantuminformatika, vagy a napjainkban különösen aktuális víruskutatás, ahol osztrákok partnerekkel összefogva koronavírus elleni vakcina fejlesztése is zajlik.

Mi a célja a nemzetközi láthatóságnak?

Ha vannak nagyléptékű nemzeti ügyeink, könnyebben találunk nemzetközi partnereket, velük együttműködve pedig a közvetlenül pályázható európai források megszerzésére is sokkal nagyobb az esély. Mi úgy tudunk nemzetközi szinten is érdekesek lenni, ha az adott témában meglévő szakértelmünket és erőforrásainkat egyesítjük, ha egységesen mutatkozunk meg a térképen.

A 2021-től kezdődő Horizont Európa program minden eddiginél jelentősebb pénzt fordít kutatásra és innovációra. A hazai szereplők nemzetközi kapcsolatépítését a tudományos és technológiai attasék hálózata segíti a világ számos magyar külképviseletén. A Hivatal pedig tanácsadás, szolgáltatások és hazai rásegítő pályázatok formájában itthon ad meg minden segítséget a pályázóknak, az egyéni kutatótól az egyetemen át a nagyvállalatig.

Dr. Birkner Zoltán (1971), a Pannon Egyetem docense, annak nagykanizsai kampuszán volt kampuszigazgató és a kutatóközpont vezetője is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának tagja 2017-től, majd 2018. július 1-től az NKFIH elnöke. 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

(x)

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13