Kiábrándító adat érkezett Magyarországról

Kiábrándító adat érkezett Magyarországról

A kutatás-fejlesztésre fordított összeg nemzetgazdasági szinten közel 887 milliárd forint volt tavaly, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,33%-át tette ki. Ez 0,3%-pontos visszaesés egyetlen év alatt.

Súlyos lemaradásba került a magyar tudományos élet

Súlyos lemaradásba került a magyar tudományos élet

Erősen lemaradt a  magyarországi tudományfinanszírozás és teljesítmény régiós összehasonlításban az Akadémiai Dolgozók Fórumának elemzése szerint. Az állami K+F ráfordítások Magyarországon alig nőttek az elmúlt évtizedekben, miközben a ráfordítás ezekre a célókra az EU-átlag több mint négyszerese a hazainak.

Gazdasági csodafegyverrel támad Brüsszel az állami támogatási birkózásban

Gazdasági csodafegyverrel támad Brüsszel az állami támogatási birkózásban

Bár még mindig nem talált teljeskörű megoldást az Európai Unió, hogyan vegye fel a harcot az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvénye által biztosított befektetési programmal, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének beszédéből kiderült, talált egy olyan területet, ahol felveheti a versenyt az amerikaiakkal. A kritikus nyersanyagok ellátásán túl, a k+f programok fejlesztése lehet a titkos európai adu. Van olyan terv, amelynek a magyar kormány is örülhet.

Ránk ömlenek a vállalkozói pályázati pénzek

Ránk ömlenek a vállalkozói pályázati pénzek

2022 tavasza izgalmasnak ígérkezik: összességében több mint 350 milliárd forint vállalati támogatást számolt össze a Via Credit az év első félévében. Idén a GINOP Plusz program fog dominálni, beindul a DIMOP Plusz program, ami az informatika területén kínál támogatásokat, illetve sokan várják az NKFIH hiánypótló KKV START Innováció kiírását.

A gazdaságunk fejlettsége is múlik a kutatási intézményeken: hogy áll Magyarország?

A gazdaságunk fejlettsége is múlik a kutatási intézményeken: hogy áll Magyarország?

A hosszú távú gazdasági növekedés legfőbb tényezői a technológiai fejlődés és a tudás felhalmozása, amelyekhez a gazdasági szereplők közötti együttműködés érdemben hozzájárul. Az együttműködésben résztvevők információkat osztanak meg egymással és ezáltal beindul egy tanulási folyamat, amely végső soron hatékonyabb termelési folyamatokhoz vezet. A témához köthető újabb szakirodalom azt hangsúlyozza, hogy a térbeli közelségből fakadó tudás-terjedés mellett (részben annak alapjaként) fontos tényező a szereplők közötti „valódi kapcsolatok” kialakulása, például kutatási együttműködési projekteken keresztül. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy az egyes európai és magyar régiók milyen intézményeken keresztül férnek hozzá a régión kívüli tudáshoz, illetve a régiókon belül mely intézmények között alakultak ki intenzívebb kapcsolatok.

Friss kutatás: a magyar cégek felét érdekli csak az innováció

Friss kutatás: a magyar cégek felét érdekli csak az innováció

Nem fest túl rózsás képet a K&H innovációs indexe, mely a hazai vállalatok innovációs szintjét igyekszik feltérképezni- derült ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője és Bacher János, az Impetus Research ügyvezető partnere közös sajtótájékoztatójából. Németh Balázs szerint a magyar vállalkozások innovációs szintje mindössze egy "gyenge közepes" értékelésre elég.

Csapatjáték nagy téttel - A szabadalmi együttműködések szerkezete Európában

Csapatjáték nagy téttel - A szabadalmi együttműködések szerkezete Európában

Az Európai Unió tudomány- és innovációs politikájának fontos célkitűzése, hogy a tagállamok térségei együttműködjenek az új technológiai tudás létrehozása során, amelytől társadalmi és gazdasági célkitűzések elérését reméljük. Ezért a következő években az EU jelentős közösségi forrásokat szentel Európa-szerte a tudományos és technológiai kiválóság támogatására, valamint az Európai Kutatási Térségben folyó együttműködések elmélyítésére. Ezekhez a célokhoz kapcsolódóan a budapesti KRTK ANET Lab munkatársai új tanulmányukban a szabadalmak létrehozására irányuló feltalálói hálózatok európai térbeli mintázatait és az együttműködések ösztönzőit vizsgálták. A vizsgálat hangsúlyozza, hogy azok a régiókon átívelő feltalálói együttműködések, melyek ismétlődnek és így újabb szabadalmakhoz vezetnek, nagyon ritkák és földrajzi értelemben erősebben koncentráltak.

Nem hosszabbítják meg a k+f bértámogatást: 1500 cég élt vele

Nem hosszabbítják meg a k+f bértámogatást: 1500 cég élt vele

Csaknem 30 milliárd forinttal segítette a magasan képzett szakemberek munkahelyeinek megőrzését a kutatók és fejlesztők innovatív bértámogatása, a kormány programjának köszönhetően mintegy 1500 cég tarthatta meg mérnökeit és informatikusait a járványhelyzetben - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a hétfőn záruló programot.

Elmondta Szijjártó, miről állapodott meg Orbán Viktor és Boris Johnson

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy hadiipari és energetikai megállapodás jött létre Nagy-Britannia és Magyarország közt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig egy kicsit több részletet is elárult arról, hogy mit tartalmaznak az egyezmények.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.