A társadalmi felelősségvállalás üzleti sikert hozhat (x)
Prémium

A társadalmi felelősségvállalás üzleti sikert hozhat (x)

PR cikk
Ételpazarlás, környezetvédelem, közlekedési balesetek és túlterhelt egészségügyi rendszer – ezekre a problémákra is megoldást ad a technológia, derült ki a Microsoft Magyarország által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A résztvevők hangsúlyozták, a technológiai innováció, a társadalmi felelősségvállalás és az üzleti siker kölcsönösen feltételezik egymást: a fogyasztók ugyanis egyre inkább elvárják, hogy egy termék vagy szolgáltatás az egyéni szükségletek kielégítésén túl összhangban legyen a közösség és a környezet szempontjaival is.

A Microsoft Magyarország Társadalmi hasznosság startupként? Lehetséges! címmel rendezett online beszélgetést, melyen a hazai startup közösség olyan, sikeres jövő előtt álló, de már bizonyított vállalkozásainak ügyvezetői vettek részt, amelyeket a felhőtechnológia és annak a közösség érdekében való hatékony felhasználása köt össze. A roboGaze, a MedInnoScan, és a Munch.hu ügyvezetői mind egyet értettek abban, hogy a világot és a társadalmat átformáló innovációk társadalmilag is hasznosak és üzletileg is sikeresek lehetnek.

Olyan előnyöket kapunk, ami nem azonnal mérhető pénzben, de hosszú távon hozzájárul a cég nyereségességéhez. Jó befektetés üzleti szempontból is

– mondta Szoldán Péter, a MedInnoScan ügyvezetője. A 4 éve működő cég olyan alkalmazást fejlesztett a koronavírus megjelenése után rövid idővel, amely lehetővé teszi bizonyos bőrgyógyászati problémák távdiagnosztizálását: a páciens készít egy fotót az érintett bőrfelületről, kitölt egy kérdőívet, majd ezek alapján egy szakember felállítja a diagnózist. A szükséges gyógyszerek, készítmények receptjét a felhőbe rögzítik. Azokat a patikában kiváltva az emberek a rendelőben történő megjelenés nélkül, mobiltelefonon keresztül részesülhetnek bőrgyógyászati kezelésben. Mostanáig nagyjából 18 ezer pácienst láttak el így. Szoldán hangsúlyozta, egy jól működő vállalat számára a felhőtechnológia elengedhetetlen, és olyan lehetőségeket biztosít a kezdő vállalkozások számára is, amelyek korábban csak a nagyok számára voltak elérhetőek. A mesterséges intelligenciával kapcsolatban kifejtette, véleménye szerint olyan utat jár majd be, mint annak idején a tranzisztor: szépen lassan az élet minden területén megjelent és elterjedt, így az MI is a mindennapok megkerülhetetlen részévé válik majd.

Csaba Zoltán, a korai fázisú tech stratup, a roboGaze ügyvezetője hangsúlyozta, azok, akik nem használják a rendelkezésre álló technológiákat lemaradnak.

Lassan olyanná válik a felhő technológia, mint a levegő: szükséges az életben maradáshoz. Idővel az MI is ilyen lesz

– mondta, hozzátéve, ők például arra építenek, hogy a mesterséges intelligencia ki tudja váltani a drága hardvereket. A cég ugyanis mesterséges intelligencia alapú monitoring rendszert fejleszt, amely a járművezetők viselkedését elemezve valós időben detektálja a lehetséges közlekedési baleseteket kiváltó mintákat, mint például mobilhasználat, vagy fáradtság. Ezzel minden évben több tízezer ember életét menthetik meg az utakon. A monitorozáshoz mostanáig leginkább magas minőségű videós technológiákat alkalmaztak, azonban Csaba szerint ennél jóval eredményesebb és költséghatékonyabb az MI használata. A cég jelenleg több car sharing, illetve autóbérléssel foglalkozó céggel, valamint logisztikai vállalattal is együttműködik, a tapasztalatok alapján folyamatosan tökéletesítik az algoritmust.

A Munch.hu társalapítója, Wettstein Albert elmondta, egy égető társadalmi és környezeti problémára, az ételpazarlásra kínálnak megoldást: éttermeknek, pékségeknek, boltoknak és szállodáknak kínálnak olyan platformot, ahol az el nem adott, de jó minőségű ételeket tovább értékesíthetik. Mostanáig több mint 30 ezer adag ételt mentettek meg, a kidobásra szánt élelmiszer okozta veszteségből több mint 250 partnerük termelt profitot, és a Magyar Élelmiszerbankkal történő együttműködés révén több mint kétezer nélkülöző emberhez juttattak el ételt.

"Olyan társadalmi-üzleti vállalkozást szerettünk volna létrehozni, amelyben minden résztvevő fél nyertesnek érzi magát, miközben társadalmi és üzleti értelemben is fenntartható. Ezt a szemléletet a piac is meghálálja és megtérül a társadalmi hasznosság érdekében végzett befektetés is” – mondta, hozzátéve, a digitális technológiai megoldások rengeteg lehetőséget rejtenek, segítségükkel a Munch is képes lesz még tovább fejlődni, fejleszteni a rendszert.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország vállalati és partnerkapcsolati üzletágigazgatója hangsúlyozta, egyre több vállalat ismeri fel, hogy a technológia az üzleti lehetőségek kiaknázásában is tud ma már segítséget nyújtani, a felhőmegoldásoknak köszönhetően a piacra lépés is gyorsabb és egyszerűbb. 

"A legmodernebb technológiák, mint a felhő és a mesterséges intelligencia gyors bevezetésében és hatékony alkalmazásában élen járnak a startupok és az innovatív kis- és közepes vállalkozások. Büszkék vagyunk arra, hogy a Microsoft technológiáit olyan sikeres, hazai startupok alkalmazzák, amelyek, amelyek jobbá teszik, átformálják a világunkat. Mi épp erre vállalkoztunk: technológiai eszközöket és üzleti tanácsadást adunk tehetséges, kreatív emberek kezébe ahhoz, hogy válaszokat adjanak az emberiség előtt álló kihívásokra” – jegyezte meg, hozzátéve, a Microsoft folyamatosan keres partnereket, akik legalább magvető fázisban vannak, maximum 7 éve vannak jelen a piacon, működő termékkel és finanszírozással.

További információk a Microsoft for Startups kezdeményezéséről.  

Amennyiben hazai startupként az Ön vállalkozása is érdeklődik a program iránt, kérjük lépjen kapcsolatba a Microsoft hazai képviseletével. 

(x)

Címlapkép: Microsoft Magyarország

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek