Cordys Capital Kft
Prémium

Már a tervezési fázis része a zöld energia-kalkuláció (x)

PR cikk
Az építőipar számos nehezítő tényezőnek van kitéve. Növekvő építőanyag árak, változékony forint-euró árfolyam, klímaváltozás és COVID-helyzet, pár olyan körülmény, amely minden fejlődő vállalkozást kihívás elé állíthat. Tirpák István, az ingatlanbefektetésekre és -hasznosításra szakosodott Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosa, vezérigazgatója válaszolt a kérdéseinkre, miként tudtak eredményesek maradni az utóbbi két évben.
Tirpák István, a Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosa, vezérigazgatója

Jelenleg hogyan befolyásolják a Cordys működését az építőanyag árak és a forint-euró árfolyam?

Tirpák István: Mindenki érzi a COVID-helyzet negatív hatásait. Az építőanyag áraira nincs ráhatásunk, pozíciónkat azzal próbáljuk javítani, hogy előrefizetéssel megrendeljük a jelentősebb alapanyagokat. Ezzel kiküszöböljük a későbbi nagyobb áremelkedést. Időben össze tudjuk rakni egy projektnek az összköltségét, egy nagyságrendi költségvetés össze tud állni és utána már nem jelentős az elmozdulás ehhez képest. Mindig előre gondolkodunk.

A forint-euró árfolyam a beruházás időtartama alatt szerepet játszik, azt követően a megtérülési időszakban már nem jelentős a kitettségünk, mivel ugyanabban a devizában finanszírozzuk a beruházást, mint amiben a megtérülés is van, így tehát nincs árfolyam-kockázatunk.

Ha mi devizahitelt veszünk föl egy beruházáshoz, akkor a későbbiekben a megtérülés is deviza alapú. Elkerüljük az árfolyam-kockázatot.

Ha forint alapú beruházást végzünk, akkor a megtérülés is forintban tervezett.

A cégcsoport árbevételének a 95%-a euró-alapú. Inkább devizahiteleket veszünk fel és nem hazárdírozunk az árfolyamokkal, hanem azt mondjuk, hogy megfelelő kamatláb mellett mindig abban a valutában adósodunk el, mint amiből bevételünk származik. A hitelfelvételnél mindig törekszünk a kamatok fixálására, ami időközönként többletköltséget jelent, de hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a projekt megtérülését.

Hogyan érinti Önöket a munkaerőhiány?

Tirpák István: Minket is érint, mint minden fejlődő társaságot. Egyes cégeinknél béremeléssel igyekszünk megtartani a kollégáinkat, más cégcsoportba tartozó vállalkozásainknál pedig technológiai fejlesztést választottunk. Gondolok itt például arra, hogy

a Cordys csoporthoz tartozó Logicon Invest Magyarország Kft.-nél a legújabb robottechnológiával váltjuk ki a fizikai dolgozói állomány jelentős részét.

Cordys Capital Kft
A Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt. 

A Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt. hatékonysága révén a csarnokok szinte rekordidő alatt épülnek fel. A megálmodástól a kivitelezésig nagyon rövid idő telik el. Mi a titkuk?

Tirpák István: Minden üzlet mögött a siker az embereken, egy csapat működésén múlik. A Cordys-nál a gördülékeny háttérmunkát kiváló szakemberek biztosítják, rájuk támaszkodom. Megfelelő képesítéssel és jelentős gyakorlattal, tapasztalattal rendelkezünk. A tervezőcsapat, az ingatlankezelők, a saját építőipari társaságok, mind a profitábilis működést szolgálják, gondolok a Cordys Capital Kft.-re, a Tiszaújváros Transz Kft.-re és a Perfect Construct Építőipari Kft.-re is, de többet is említhetek. Az utóbbi két cég alkalmas komplex építőipari generálkivitelezésre.

Mindemellett szükséges időben meghozni a döntéseket egy projekt indítását illetően, akkor tud az ember igazán gyors lenni egy kivitelezés tekintetében. Nem halogatjuk az üzleti kritikus kérdések megvitatását, még akkor sem, ha azok kellemetlenek vagy többletköltséget érintenek.

Gyors döntéseket hozunk és a makro-környezeti hatásokra, illetve trendekre törekszünk minél gyorsabban reagálni.

A Cordys cégeinél hatékony, ütőképes a csapat, fontosnak tartom kiemelni, hogy férfi kollégák mellett nagy mértékben támaszkodunk a hölgy kollégák által garantált precíz munkavégzésre is. Szeretném kiemelni a Cordys Capital Kft.-t is. A Cordys Capital Kft. erőssége, hogy rendkívül gyorsan tud alkalmazkodni a piaci kihívásokhoz. A cégcsoporton belül ez a leányvállalat volt az, amely rekord idő alatt volt képes teljesíteni két nagyon jelentős méretű beruházást, mely logisztikai központból, majd ezt követően az ehhez közvetlenül kapcsolódó termelési csarnokból áll.

A vevői igények folyamatos egyeztetése mellett, gyors döntéshozatallal

képesek voltunk 7 hónap alatt átadni egy 22.500 m2-es, majd 14 hónap alatt egy 35.000 m2-es csarnokot

a vevő teljes megelégedettsége mellett. A Cordys Capital Kft. a kialakult kiváló üzleti kapcsolatainak, piacismeretének köszönhetően gyorsan és hatékonyan tudja véghez vinni fejlesztéseit, ami kulcsfontosságú egy külföldi befektető számára és igazi versenyelőnyt jelent a mai világban.

Milyen zöld megoldásokat alkalmaznak azért, hogy az új fejlesztések és beruházások megfeleljenek az ESG-szempontoknak? Mit tesznek a fenntarthatóság érdekében?

Tirpák István: A Cordys elhivatottan alkalmazza a zöld megoldásokat, zöldek vagyunk. Már a tervezési fázisnál gondolunk az energiahatékonyságra és a zöld energia hasznosítására. A zöld megoldások már az épületstatikánál szerepet játszanak, már a tetőterhelés számításánál is figyelembe vesszük egy napelem statikai többletterheit. Így a tetőfelületen elhelyezésre kerülő napelempark képes megtermelni az üzemeltetéshez szükséges teljes villamosenergia-igényt. A tervezési fázis része a fenntarthatóságra vonatkozó kalkuláció, az épület tetőszerkezetét, tetőfelületét használjuk a zöld energia termeléséhez.

Ön szerint az ügyfelek tudatosabbak, egyre több a zöld igény?

Tirpák István: Azt látjuk az elmúlt két-három évben, hogy ez az igény fokozatosan jelentkezik. A legújabb beruházásaink közül szeretném kiemelni, hogy az elmúlt évben a S.E.G.A.-nak, azaz a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.-nek 3 megawattnyi villamosenergiát építettünk ki. 2 megawattot fel tudtunk tenni a két épület tetejére, plusz 1 megawattot a talajra. Ez a 3 megawatt már ellátja a S.E.G.A. üzemelési villamosenergia-igényét.

Az utóbbi év projektjeit áttekintve mire a legbüszkébbek? Mit tekint a legnagyobb sikernek?

Tirpák István: Két ilyen komoly beruházásunk is volt az elmúlt évben, két kiemelt partnerünknek. Az egyik a már említett S.E.G.A., az ő részükre építettünk egy új gyártó bázist, amelynek a területe eléri a 30 000 négyzetmétert, amely egészen pontosan a logisztikai épülettel együtt 50 000 négyzetmétert meghaladó beruházás. Másik partnerünknek szintén az idei évben Jászfényszarun építettünk egy 12 000 négyzetméteres logisztikai csarnokot.

Amire igazán büszkék vagyunk, hogy a járványidőszak alatt is mindkét projekt esetében határidőre, sőt határidő előtt sikerült teljesíteni a megbízásokat.

S.E.G.A. csarnok látképe
A S.E.G.A. csarnok

Az Ön érdekeltségébe tartozó Logicon Invest Magyarország Kft. robotizált ipari mosóba invesztál. Miben áll a különlegessége, milyen problémát old meg?

Tirpák István: Igen, ez a Logicon Invest Magyarország Kft.-nek az egyik kiemelt beruházása. Társaságunk robotizált autóipari göngyölegek mosására alkalmas gépek beszerzését és beüzemelését célozta meg. A kialakult munkaerőhiány, a folyamatosan növekvő minőségi követelmények, illetve az ipari mosógépek kapacitás kihasználtságának növelése érdekében hajtottuk végre ezt a beruházást. A robotizált ipari mosóval időt és energiát takarítunk meg valamint növelni tudjuk a gép-kihasználtságot, amely kritikus a mai ipari környezetben. Sajnos a betanított munkakörökben is magas a fluktuáció, így az automatizálással ez a probléma számottevően orvosolható.

Milyennek látja 2022-ben az ingatlanpiac jövőjét?

Tirpák István: Az ingatlanbefektetések területén a megnövekedett költségeket a bérlők nem tudják magukra vállalni, így a befektetett eszközök megtérülése is kitolódik a következő években. Nekünk, ingatlanpiaci befektetőknek erre oda kell figyelnünk, ezzel terveznünk szükséges. Ez a gondolat főként a vidéki városokra értendő, a főváros ettől eltér, nem ugyanaz a trend vonatkozik a fővárosra, mint a vidéki településekre. Az a cég, amely kimegy vidékre, természetesen azért teszi, mert minél költséghatékonyabban szeretne dolgozni.

Számos sikeres cég tartozik a portfóliójába. Mi a legfontosabb támogató tanácsa egy vállalkozás produktív üzletviteléhez?

Tirpák István: A munkám és a csapatom mögött 30 éves munkatapasztalat rejlik. A tevékenységünkbe rengeteg energiát fektettünk, a tapasztalatunkat a saját verejtékünkkel szereztünk meg. A Cordys Holding Zrt. multinacionális cégeknek kínál professzionális szolgáltatásokat.

Ami a legfontosabb, az a megbízhatóság, az adott szó betartása és a megalkuvás nélküli minőségi teljesítmény.

A sikerünk tehát ezeknek a visszaigazolása. A működésünket tekintve pedig szeretném kiemelni a fenntarthatóságot, a jövőkép tervezését és a szervezetfejlesztést.

Cordys Holding Vagyonkezelő Zrt., Cordys Capital Kft., Cordys Group
Ingatlanbefektetés és ingatlanhasznosítás, megoldások, generálkivitelezés
www.cordysgroup.hu

(x)

Lancet-kamikaze-drón-orosz-oroszország
kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
bm-21 grad mlrs

Holdblog Ha én főnök lennék!

HOLD After Hours. Balázst fel-, Zsoltot leminősítettük, Matáv emelkedést ünnepelünk és gyászolunk, szóval diverz...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
BorsodChem_foto_uzem_01