Újabb előrelépés a Balkán egyik legnagyobb naperőmű-fejlesztési projektjében (x)
Prémium

Újabb előrelépés a Balkán egyik legnagyobb naperőmű-fejlesztési projektjében (x)

PR cikk
Magyarok építik a régió egyik legnagyobb, 74 MW-os naperőművét

Újabb fontos állomásához érkezett a Balkán egyik legnagyobb, magyarok által irányított naperőművi fejlesztési projektje: december folyamán bejegyzésre került a Versenyhivatal által kiadott engedély alapján a magyar tulajdonrész. A bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság területén található Trebinjében megépülő naperőmű fejlesztésére alapított vállalat 70%-ban a Lugos Renewables, 30%-ban a szerb ERS (Elektroprivreda Republike Srpske) tulajdona. Az összesen 74 megawattos naperőmű várhatóan 2024 végén lesz üzemkész.

A 2012-ben alapított naperőművi projekteket fejlesztő magyar tulajdonú Lugos Renewables-nél azt vallják, hogy egy nemzetközi projekt-portfolióval mindig jobb megtérülést lehet elérni, mintha csak a hazai napelempiacra támaszkodnának, ezért az utóbbi években a balkáni régió felé is fordult a vállalat és elnyerte a térség egyik legnagyobb naperőművi projektjét, amelyet a Szerb Köztársaság állami villamosenergetikai vállalatával (ERS) közösen épít. 2022. decemberében megtörtént az aláírás, amely értelmében bejegyezték a naperőmű fejlesztésre létrehozott közös projektcégben a magyar tulajdonrészt, és ezzel megkezdődött a tényleges előkészületi-kivitelezési munka is.

A következő időszak feladata a fővállalkozó kiválasztása, amely a helyi szerb partnerrel közösen, versenyeztetési eljárás keretében fog történni. Ezzel együtt elindul a fontos műszaki berendezések engedélyeztetése, valamint a vállalat feltőkésítése is. Három fontos engedélyre van szükség az erőműépítés tényleges megkezdéséhez:

  1. Egyrészt a 220 kv-os nagyfeszültségű, 8,5 km hosszú távvezeték engedélyeztetése, amely a trebinjei fő alállomásból ágazik le a jövőbeni naperőműhöz. Ez a trebinjei fő alállomás egy fontos hálózatcsatlakozási pont, ugyanis innen ágazik le több fő villamosvezeték a térség országaiba, például Albániába és Montenegróba,
  2. Szintén engedélyköteles a távvezeték fogadására szükséges alállomás telepítése, amelybe majdan betáplál az erőmű,
  3. továbbá a naperőmű építési engedélye.

Mindemellett egy ún. alapozási-cölöpözési tesztet is el fognak végezni, amely alapján meghatározható, hogy a létesítendő naperőmű milyen technológiával épüljön meg. A fentiek ismeretében tudják majd a finanszírozás részleteit véglegesíteni, ami után elindulhat a tényleges építkezés. A projekt vezetői szerint jelenleg az egyes főberendezések (nagyfeszültségű főtranszformátor) várható szállítási ideje 1-1,5 év is lehet, amely egyértelműen mutatja, hogy igencsak megnőtt a kereslet a transzformátorok és megújuló energiához kapcsolódó erőművi berendezések iránt. A projektet 70%-ban tulajdonló Lugos Renewables várakozásai szerint ez a szállítási idő a jövőben még hosszabb is lehet, hiszen az egész régióban intenzív a megújuló piac, lévén a balkáni régió a nemzetközi megújuló energia befektetések egyik kiemelt célpontja lehet, amelyet a gazdasági- és fenntarthatósággal összefüggő trendek csak tovább erősítenek. Magyar szempontból ugyancsak a balkáni régió mellett szól egyrészt a földrajzi közelség és a hazai energiapiaci szakértelem elfogadottsága, másrészt a fontosabb magyar vállalatok (OTP, MNB, EXIM, MVM) régiós jelenléte és együttműködése.

(x)

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13