Nem a nagyobb hal eszi meg a kisebbet, hanem a gyorsabb (x)
Prémium

Nem a nagyobb hal eszi meg a kisebbet, hanem a gyorsabb (x)

PR cikk
KKV-k vettek részt a kamarai szemléletformáló programban

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére indult 2018-ban. Célja, hogy a beszállítóvá válás, a külpiacra lépés, a pénzügyi tudatosság és a fenntartható működés témakörben segítse a hazai kkv-kat. Közel 3000 vállalkozást sikerült bevonni. A tapasztalatokról Sonkolyné Varga Emília projekt igazgató számol be.

SZG_1108
Sonkolyné Varga Emília, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara projekt igazgatója

Mitől volt egyedi ez a program?

A vállalkozások szemléletformálását mentorálással valósította meg a program. Ez lényegében gyakorlati ismeretátadást jelent. Tehát nem pénzt adott a projekt, hanem tapasztalaton alapuló tudást. Továbbá lehetőséget nyújtott közösségépítésre a kkv-k körében. Mindez számszerűsíthető eredményeket is hozott, a visszajelzések szerint a résztvevő vállalkozások gazdálkodási mutatói pozitív irányba mozdultak.

Hogyan működik ez a mentori rendszer?

A mentorok tapasztalt, ismert hazai vállalkozások, akik a saját területükön már sikereket értek el, folyamatosan fejlődnek és szívesen megosztják tudásukat. A mentoráltak kevésbé tapasztaltak, de nyitottak a fejlődés irányába. Őket segítették külső szakértő, tanácsadó cégek is, akik eléréséhez a vállalkozásoknak nem lett volna módja, mert sok idő és pénzügyi forrás ráfordítást, kapcsolati tőkét igényelne a felkutatásuk. Fontos szerepe van a programban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett, a területi kamaráknál elhelyezett koordinátori hálózatnak is, ők a központban dolgozó munkatársakkal együtt meghatározó szerepet töltenek be.

online_finance2_forras_pexels

Mi volt a leginkább kézzel fogható előny?

A kkv-k pluszpontokat kaphatnak egyes uniós pályázás során. A mentorálás során látott jó gyakorlatokat a mentorált cégek beépíthetik a mindennapi tevékenységükbe, növelve ezzel hatékonyságukat. Jelentős pénzértéket képvisel a program keretén belül kialakult vállalkozói együttműködő közösség, a kapcsolati háló, az ingyenes tanácsadói szolgáltatás, vagy a koordinátori hálózat támogatása. A kereslet és a kínálat találkozásával minden résztvevő profitálhatott a program nyújtotta szolgáltatásoknak köszönhetően.

Mi a kifutása a programnak?

A szemléletformálás soha nem egyik pillanatról a másikra történik, több esetben generációkon átívelő, hosszadalmas folyamat. 20 évig dolgoztam a kkv szektorban és tudom, hogy ebben a körben a tapasztalati tudás személyes átadása a leghitelesebb. Ez azonban egyfajta bizalmat is feltételez a mentor és a mentorált részéről, de kiépítésére nem áll korlátlanul rendelkezésre az idő. Pedig ma már nem a nagyobb hal eszi meg a kisebbet, hanem a gyorsabb.

mentorprogram_infographic

Milyen tapasztalatot visz tovább, mi a jövő?

Erősíteni kell a vállalkozói kultúrát, hogy a méretből, tevékenységből, életútból eredő különbözőségeket egymás hasznára fordíthassák a cégek. Szükség van erre a szemléletformálásra, a tapasztalati úton való gyakorlati ismeretátadásra és további ingyenes programokra a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében. Ami a jövőt illeti, ezek a programok vissza nem térítendő uniós támogatásból valósulnak meg, így amennyiben lesz a jövőben is forrás és szakpolitikai támogatás, szeretnénk tovább folytatni.

(x)

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13