Matheika Zoltán

Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet

Cikkeinek a száma: 3
A recessziónak vége, de jön az alacsony növekedés csapdája?

A recessziónak vége, de jön az alacsony növekedés csapdája?

A harmadik negyedévben már nőtt a hazai GDP az előző negyedévhez képest, a negyedik negyedévben pedig már év/év alapon is enyhe bővülés lehet, vagyis véget érhet a recesszió időszaka. A jövőbeli növekedés belső és külső hajtóerői közül a belföldi keresletet illetően azonban csak fokozatos javulásra számíthatunk a következő egy-két évben, míg a külgazdasági feltételek terén jelentős a bizonytalanság. Várhatóan fog érkezni valamennyi pénz az EU-ból, de távolról sem annyi, mint a 2010-es évek második felében, amikor az uniós támogatások a növekedés számottevő forrását jelentették. A munkapiaci tartalékok beszűkülésével a potenciális növekedés egyre inkább egyedüli forrása pedig a termelékenységjavulás lesz, amihez viszont jól allokált beruházásokra lesz szükség.

Még gyorsabb áremelkedés és romló gazdasági helyzet előtt állhat Magyarország

Még gyorsabb áremelkedés és romló gazdasági helyzet előtt állhat Magyarország

A világgazdaság növekedési üteme lassul, ami hatással lesz Magyarországra is. A GDP átmenetileg visszaesést mutathat, amelyhez az elmúlt évek gyors gazdasági növekedésé­vel együttjáró pénzügyi egyensúlytalanságok kiigazításának a kényszere is hozzájá­rul. Ezzel párhuzamosan az infláció várhatóan még magasabb szintre emelkedik, mint ahol most áll.

A turbófokozatú kilábalás kérdőjelei

A turbófokozatú kilábalás kérdőjelei

Az idei első negyedévi GDP-adatok – a vártnál kisebb év/év alapú visszaesés – valósággal szárnyakat adtak a magyar gazdaság rövid távú kilátásaira vonatkozó szakértői várakozásoknak. Így például a Consensus Economics felmérésében résztvevő elemzői körben a 2021. évi növekedési előrejelzések átlaga a májusi 4,7%-ról júliusra 6,3%-ra emelkedett, miközben az előrejelzők több mint egynegyede legalább 7%-os növekedést vár.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.