Palócz Éva

Palócz Éva

vezérigazgató , Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet

Palócz Éva közgazdasági kutató elemző, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója. Kutatási területei: makrogazdasági elemzések és előrejelzések, ágazati kutatások, különös tekintettel a szolgáltatások gazdasági szerepére, kereskedelmére és teljesítényének mérési módszereire. PhD-jét 1992-ben a szolgáltatások nemzetközi kereskedelméről írt dolgozatával szerezte. Többszáz cikk és könyvfejezet szerzője.
Cikkeinek a száma: 7
Palócz Éva: Mennyit számít az inflációban a gázárvita?

Palócz Éva: Mennyit számít az inflációban a gázárvita?

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a megemelt árú lakossági földgáz átlagárának a havi fogyasztási súlyok alapján való mérése nem szerencsés. Ugyanakkor eddig nemigen született olyan írás, amely bemutatta volna, hogy konkrétan hogyan kellene mérni a földgáz-árindexét ebben a különleges helyzetben. Ez a cikk erre igyekszik válaszolni, bemutatva többféle megoldási lehetőséget. A lényeg az, hogy a megemelt árú földgázfogyasztás éves súlyozásán alapuló magyar árindex 2023-ban 18,7-18,8% lett volna, 1,1-1,2 százalékponttal magasabb, mint a ténylegesen mért. Az éves árindex azonban így is egy számjegyű lett volna, igaz, nem októberben, hanem novemberben.

A recessziónak vége, de jön az alacsony növekedés csapdája?

A recessziónak vége, de jön az alacsony növekedés csapdája?

A harmadik negyedévben már nőtt a hazai GDP az előző negyedévhez képest, a negyedik negyedévben pedig már év/év alapon is enyhe bővülés lehet, vagyis véget érhet a recesszió időszaka. A jövőbeli növekedés belső és külső hajtóerői közül a belföldi keresletet illetően azonban csak fokozatos javulásra számíthatunk a következő egy-két évben, míg a külgazdasági feltételek terén jelentős a bizonytalanság. Várhatóan fog érkezni valamennyi pénz az EU-ból, de távolról sem annyi, mint a 2010-es évek második felében, amikor az uniós támogatások a növekedés számottevő forrását jelentették. A munkapiaci tartalékok beszűkülésével a potenciális növekedés egyre inkább egyedüli forrása pedig a termelékenységjavulás lesz, amihez viszont jól allokált beruházásokra lesz szükség.

Még gyorsabb áremelkedés és romló gazdasági helyzet előtt állhat Magyarország

Még gyorsabb áremelkedés és romló gazdasági helyzet előtt állhat Magyarország

A világgazdaság növekedési üteme lassul, ami hatással lesz Magyarországra is. A GDP átmenetileg visszaesést mutathat, amelyhez az elmúlt évek gyors gazdasági növekedésé­vel együttjáró pénzügyi egyensúlytalanságok kiigazításának a kényszere is hozzájá­rul. Ezzel párhuzamosan az infláció várhatóan még magasabb szintre emelkedik, mint ahol most áll.

Az

Az "összeszerelő üzem" hamis magyar mítosza

Nemcsak politikusok, hanem szakértők és elemzők körében is folyamatosan vissza-visszatérő toposz, miszerint a magyar gazdaság egyik fő problémája az, hogy "összeszerelő üzemmé" vált. Azaz, Magyarország azért szorult be az alacsony-közepes jövedelmi csapdába, mert a multinacionális vállalatok az alacsony hozzáadott értéket képviselő, termelési fázisokat hozzák Magyarországra, és nem a termelési lánc magasabb hozzáadott értéket előállító (jellemzően a termelést megelőző és az azt követő) fázisait. Ez az állítás azt sugallja, hogy a magyar gazdaság európai összehasonlításban alacsony termelékenységének és hozzáadottérték-termelési képességének a javulását az „összeszerelő üzemi” jelleg korlátozza.

Külföldinek ügyesebben dolgozik a magyar

A statisztikai átlagokkal kapcsolatos kritikák alapvicce: Jelentem, a kórház betegeinek az átlaghőmérséklete 36 fok. Remek. Igen ám, csak a felének a hője 42 fok, a másik fele meg már kihűlt.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.