Együtt küzd a magyar és francia agrárminiszter az EU-pénzek szinten tartásáért
Uniós források

Együtt küzd a magyar és francia agrárminiszter az EU-pénzek szinten tartásáért

Portfolio
A magyar és a francia agrárminiszterek a mai párizsi kétoldalú megbeszélésen "egyetértettek abban, hogy a Közös Agrárpolitikai (KAP) forrásokat a jelenlegi szinten szükséges megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon" - hangsúlyozza a magyar Agrárminisztérium által kiadott közlemény.
A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért - mondta a közlemény szerint Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy "A becslések szerint a magyar agrárium és magyar gazdák támogatását 25%-kal akarják csökkenteni".

A bő egy éve közzétett európai bizottsági javaslat szerint a KAP első pillérére (közvetlen támogatások) szánt források a mostani ciklusbeli 8,89 milliárd euróról folyó áron 8,76 milliárd euróra (-1,4%), de a közgazdaságilag helyes összevetés szerint 2018-as fix áron 9,82-ről 7,79 milliárd euróra esnének (-20,7%). A második pillérére (vidékfejlesztési források) folyó áron csak az EU-támogatásokat nézve 3,43 milliárd euróról 2,91 milliárd euróra csökkenne a támogatás (-15,1%), fix áron 3,79 milliárd euróról 2,59 milliárd euróra szakadna (-31,6%).

A kettő együtteseként jönne tehát ki a nagyjából 25%-os vágás a Brüsszelből érkező agrártámogatásokra, amely vágás mértékét enyhítené, ha a magyar állam társfinanszírozását meg kellene emelni a jelenlegi 15%-os részről például 30%-ra, így tehát a magyar gazdák támogatás-vágását a magyar államnak kellene részben enyhítenie. A bizottsági javaslat emellett számos forrásfelhasználási szabályváltozást, decentralizálást, illetve például a zöldítési támogatási rendszer teljes átalakítását is vázolja, igaz azóta is nagy viták vannak a tagállami szakminiszterek között ezen részletszabályokról és az előrehaladás szükséges irányáról.

Nagy István hangsúlyozta:

a megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása.

Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést. "Egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára" - emelte ki az agrárminiszter.

Az új hét éves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatok vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő KAP szabályozás elfogadása érdekében.

Együtt küzd a magyar és francia agrárminiszter az EU-pénzek szinten tartásáért
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Szokolya Zöld Szíve Tan- és Élménykert megnyitóján 2019. június 7-én. MTI/Komka Péter
A 2021-2027-es uniós büdzsé agrárpolitikai támogatási kereteiről nagy viták zajlottak az elmúlt hónapokban, amelyek lényegét az alábbi cikkeben követtük végig:
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bullbear
belgium_brugge
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
pentagon shutter
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121