A Kodály Zoltán Zenemûvészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.MTI/Czeglédi Zsolt
Uniós források

339 milliós EU-pénzből átadták a debreceni Zenede felújított épületét

Portfolio
MTI
Átadták a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolának otthont adó Zenede felújított épületét kedden, amely felújításban a jelentős önkormányzati támogatás mellett közel 340 millió forintnyi EU-pénz is benne van.

A fejlesztésekről bővebben

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte, hogy a város előbb a belvárosi épület energetikai felújításához nyert el európai uniós forrást, majd később sikerült előteremteni a külső és belső homlokzati felújításra is a pénzt.

Az energetikai korszerűsítéshez és a külső homlokzat megújításához 360 millió forint pályázati forrás mellé további 45 millió forintot biztosított az önkormányzat, a 86 millió forintos belső munkálatok elvégzésére a debreceni tankerület a Klebelsberg-pályázaton 50 millió forintot nyert el, az önkormányzat pedig több mint 36 millióval járult hozzá a kivitelezéshez – ismertette a részleteket a polgármester.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a város 2016 novemberében nyert el 385 millió forint pályázati támogatást (a 360 millió forintos költségű projektre), amelynek 88%-a, mintegy 339 millió forint származik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A szóban forgó pályázat a TOP-6.5.1-15-DE1 - Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése címet viseli, és az elnyert pénzből 336 milliót még 2016 végén ki is utaltak a városnak előlegként. A projekt tervezett befejezése idén október végén lett volna az adatlap szerint.

A továbbiakban is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu email címre a különböző uniós fejlesztések projektközleményeit, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatban.

Az épület múltja

Papp László felidézte, hogy az első Zenede épületet 1894-ben adták át, majd 1927-ben átalakították, és ezt az épületet sikerült most átfogóan felújítani.

Debrecen 1538-tól a magyar oktatás egyik központja, ezt a hagyományt őrzi és folytatja ma is, és bár az önkormányzat már nem fenntartója az oktatási intézményeknek, a fejlesztés fontos számára, mert „Debrecen jövője az oktatáson múlik” – hangoztatta a polgármester.

A Kodály Zoltán Zenemûvészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.MTI/Czeglédi Zsolt
A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.

Vántus Andrásné, a fenntartó debreceni tankerület igazgatóhelyettese kiemelte, a debreceni zeneiskola az egyetlen az országban, amely még a zeneszerző életében és hozzájárulásával vehette fel Kodály Zoltán nevét.

Jelenleg 1361 tanulója van a zeneiskolának, az oktatás színvonalára pedig jellemző, hogy tavaly minden zeneakadémiára jelentkezett diákot felvettek az intézményből – jelezte. Vántus Andrásné elmondta, a kormány hangszercsereprogramja keretében a debreceni zeneiskola 93 új hangszerrel gazdagodott, mintegy 64 millió forint értékben.

Címlapkép és képek forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bear
vakcina
4ig
koronavirusvakcina_oltas
etel_rendeles_ebed
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
ühg