A Kodály Zoltán Zenemûvészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.MTI/Czeglédi Zsolt
Uniós források

339 milliós EU-pénzből átadták a debreceni Zenede felújított épületét

Portfolio
MTI
Átadták a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolának otthont adó Zenede felújított épületét kedden, amely felújításban a jelentős önkormányzati támogatás mellett közel 340 millió forintnyi EU-pénz is benne van.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A fejlesztésekről bővebben

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte, hogy a város előbb a belvárosi épület energetikai felújításához nyert el európai uniós forrást, majd később sikerült előteremteni a külső és belső homlokzati felújításra is a pénzt.

Az energetikai korszerűsítéshez és a külső homlokzat megújításához 360 millió forint pályázati forrás mellé további 45 millió forintot biztosított az önkormányzat, a 86 millió forintos belső munkálatok elvégzésére a debreceni tankerület a Klebelsberg-pályázaton 50 millió forintot nyert el, az önkormányzat pedig több mint 36 millióval járult hozzá a kivitelezéshez – ismertette a részleteket a polgármester.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a város 2016 novemberében nyert el 385 millió forint pályázati támogatást (a 360 millió forintos költségű projektre), amelynek 88%-a, mintegy 339 millió forint származik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A szóban forgó pályázat a TOP-6.5.1-15-DE1 - Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése címet viseli, és az elnyert pénzből 336 milliót még 2016 végén ki is utaltak a városnak előlegként. A projekt tervezett befejezése idén október végén lett volna az adatlap szerint.

A továbbiakban is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu email címre a különböző uniós fejlesztések projektközleményeit, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatban.

Az épület múltja

Papp László felidézte, hogy az első Zenede épületet 1894-ben adták át, majd 1927-ben átalakították, és ezt az épületet sikerült most átfogóan felújítani.

Debrecen 1538-tól a magyar oktatás egyik központja, ezt a hagyományt őrzi és folytatja ma is, és bár az önkormányzat már nem fenntartója az oktatási intézményeknek, a fejlesztés fontos számára, mert „Debrecen jövője az oktatáson múlik” – hangoztatta a polgármester.

A Kodály Zoltán Zenemûvészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.MTI/Czeglédi Zsolt
A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Zenede) felújított épülete Debrecenben 2019. október 1-jén.

Vántus Andrásné, a fenntartó debreceni tankerület igazgatóhelyettese kiemelte, a debreceni zeneiskola az egyetlen az országban, amely még a zeneszerző életében és hozzájárulásával vehette fel Kodály Zoltán nevét.

Jelenleg 1361 tanulója van a zeneiskolának, az oktatás színvonalára pedig jellemző, hogy tavaly minden zeneakadémiára jelentkezett diákot felvettek az intézményből – jelezte. Vántus Andrásné elmondta, a kormány hangszercsereprogramja keretében a debreceni zeneiskola 93 új hangszerrel gazdagodott, mintegy 64 millió forint értékben.

Címlapkép és képek forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bull
mullercecilia
koronavirus-352163
mol
karantén maszk koronavírus
pf_csavo_stressz_asztal-20200413
vakcina koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
brusszel europai unio