Uniós források

Idén már 21 ezer magyar vesz részt az EU legnépszerűbb programjában

Portfolio
A Tempus Közalapítvány adatai szerint az idén összesen 16 milliárd forintból utaztak a hazai hallgatók és oktatók az Európai Unió legnagyobb mobilitási programja, az Erasmus+ keretében, ami 15 százalékkal több a tavalyi összegnél és összesen 21 ezer résztvevő támogatására volt elég – írja a Magyar Nemzet.

A program költségvetését jövőre 12%-kal tovább emelik, így Európa-szerte több mint hárommilliárd euróból utazhatnak hallgatók, oktatók, és nagyobb hangsúly kerül az intézményi partnerségekre is. A magyar diákok havi 170–200 ezer forintos ösztöndíjai is tovább növekedhetnek.

A lap néhány további érdekes információja:

  • A mobilitási program rendkívül népszerű: csak ebben az évben közel 10 millióan vesznek benne részt.
  • A magyarok körében még mindig Nagy-Britannia és Németország a két legnépszerűbb célország az Erasmus+ program keretében. A felsőoktatási hallgatók 3–12 hónapot tölthetnek el külföldön tanulmányi úton, vagy pályázhatnak 1-12 hónap közötti szakmai gyakorlatra is.
  • A magyarok közül főként a felsőoktatásból utaznak (52 százalék), de egyre többen nyertek támogatást a szakképzésből (24 százalék), ezenkívül 18 százalék a köznevelésből pályázott sikeresen, és folyamatosan növekszik az érdeklődés, illetve a részvétel a felnőtt tanulók körében is (6 százalék).
  • Az idei tanévben tanulmányi részképzés esetén, célországtól függően 420, 470 vagy 520 euró jár a diákoknak, szakmai gyakorlat esetén pedig ennél is több pénzhez, havi 520, 570 vagy 620 euróhoz juthatnak. A szociálisan rászorulók további kiegészítő támogatást is igényelhetnek.
  • A programhoz online nyelvi támogatás is tartozik, azaz a program előtt és után is fel lehet mérni a nyelvtudást, és fontos az is, hogy a külföldön töltött időszak végén mindenkinek beszámolót kell készítenie a mobilitási tevékenységéről megadott szempontok szerint.
  • Nemcsak a hallgatóknak szól a program, hanem az iskolák a legkülönfélébb témájú együttműködésekre, stratégiai partnerségekre igényelhetnek támogatást, közös képzésekre, fejlesztésekre kaphatnak pénzt, sőt még szakpolitikai reformok bevezetésére is pályázhatnak.
  • Sport- és ifjúsági pályázatokat legközelebb jövő februárban lehet beadni, iskolai és óvodai partnerségek esetén 2020 márciusában jár le a jelentkezési határidő. A felsőoktatási és szakképzési mobilitások pályáztatási eljárása intézményenként eltérő, ezekről helyben kell érdeklődni.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság