Uniós források

Csehország tavaly is az EU-pénzek nettó haszonélvezője volt

MTI
Csehország a tavalyi évben 68,5 milliárd koronával (890,5 milliárd forint) kapott többet az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett - közölte kedden Prágában a cseh pénzügyminisztérium.

Tavalyelőtt (2018) Csehország úgynevezett tiszta pozíciója 44,7 milliárd koronát tett ki. Ehhez képest tavaly tovább nőtt a nettó pozíció, amelyet a cseh pénzügyi tárca az európai uniós pénzek gyorsabb és hatékonyabb lehívásával magyaráz.

Csehország tavaly 51,4 milliárd koronát fizetett be a közös brüsszeli pénzalapba, míg az uniós költségvetésből 119,9 milliárd koronát kapott.

Az uniós kohéziós alapokból tavaly 83,1 milliárd korona, a mezőgazdasági alapokból pedig 32,6 milliárd korona érkezett Prágába.

Csehország - hasonlóan Magyarországhoz - 2004 májusában lett az Európai Unió tagja. A csehek azóta 616,8 milliárd koronát fizettek be a közös uniós kasszába, míg abból 1430 milliárd koronát kaptak támogatások formájában.

Csehország nettó nyeresége az elmúlt másfél évtized alatt 809,2 milliárd koronát tesz ki

- mutatott rá a prágai pénzügyminisztérium.

A részletes, a minden tagállamra kiterjedő, igaz csak 2018-ig tartó adatsorokat ebben a nagy európai bizottsági költségvetési adatbázisban lehet megnézni.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen