FONTOS Gulyás Gergely: a kormány bepereli a Spar-t, azt is megtudtuk, miért
Gulyás Gergely: lép a kormány az egészségügyi és informatikai közbeszerzési piacon
Uniós források

Gulyás Gergely: lép a kormány az egészségügyi és informatikai közbeszerzési piacon

Portfolio
|
MTI
Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas, amelyet olyan előremutató intézményi változtatásokkal igyekszik kezelni a kormány, amelyeknek már idén lehetnek eredményei, az egészségügyben pedig ezek a döntések most születnek meg - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy keddi közbeszerzési konferencián.

Csökkenteni kell az egyszereplős eljárásokat

Kevés terület hatja át olyan mértékben a mindennapok gazdaságát, mint a közbeszerzés, tavaly a közbeszerzési eljárások szerződés szerinti összértéke 3430 milliárd forint volt, amely a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékának felel meg – emelte ki Gulyás a konferencián az MTI beszámolója szerint.

A tárcavezető közölte: a közbeszerzési szabályozás biztosítja azt, hogy a közpénzek elköltése átlátható rendben, világos keretek között, az uniós irányelveknek is megfelelő szabályok szerint történjen. Ha a közpénzek elköltése nem a szabályosság és ellenőrizhetőség mellett történik, akkor nem csupán vitákra ad okot, hanem torzítja a versenyt - tette hozzá.

A szabályokat úgy kell alakítani, hogy egyensúlyban legyenek az átláthatóságot szolgáló szigorú eljárási kötöttségek és a hatékonysági szempontok - tette hozzá. Kiemelte, hogy a jövőben az eljárások túlnyomó része nyilvános hirdetménnyel indul majd.

Magyarországot az Európai Bizottság részéről leginkább azért éri kritika, hogy a verseny szintje alacsony, sok az egyszereplős közbeszerzés. Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas. Ezen igyekeztek az informatikában intézményi változtatásokkal olyan előremutató módosulásokat elérni, amelyek már az idén eredményesek lehetnek, az egészségügyben ezek a döntések most születnek meg - jelentette be a miniszter.     

Gulyás Gergely indokolt elvárásnak nevezte, ha hogy vannak olyan területek, ahol az egyszereplős közbeszerzési eljárások aránya jelentős, akkor ott a jogalkotó is járuljon hozzá számuk csökkentéséhez.

Csökkenteni kell az eredménytelen eljárások számát

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke elmondta, hogy tavaly az eredményes közbeszerzési eljárások száma meghaladta a 9800-at. Mintegy 2300 eredménytelen volt, amit szerinte csökkenteni kellene, így mindent meg kell tenni a közbeszerzési eljárások pontosabb előkészítéséért.

Az elnök kiemelte: Brüsszelben a tagállamokra nézve csupán a nagyértékű beszerzések alapján számolnak statisztikát, Magyarország esetében ez az összes eljárás mindössze 26 százalékát teszi ki.

A magyar Közbeszerzési Hatóság emellett a fennmaradó 74 százalékot is elemzi. A közbeszerzési eljárások számának közel 50 százalékát tavaly az építési beruházások jelentették, 31 százalék az árubeszerzésre, 20 százalék pedig a szolgáltatásokra irányult - tette hozzá az elnök.

A 2019-es részletes közbeszerzési eredményekről alábbi cikkünkben számoltunk be:

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vonderleyen