Mi ez a 25 milliárd eurós EU-s mentőcsomag, amit a koronavírus miatt jelentettek be?
Uniós források

Mi ez a 25 milliárd eurós EU-s mentőcsomag, amit a koronavírus miatt jelentettek be?

Portfolio
Története során először tartott rendkívüli EU-csúcsot telefonkonferencián keresztül kedd este a 27 tagállam állam- és kormányfője, ahol megegyeztek a koronavírus terjedése elleni intézkedések összehangolásáról és egyúttal egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap létrehozását is bejelentették a most futó uniós költségvetés terhére. Egyelőre sok részlet tisztázatlan még, de néhány már kiderült erről.

A Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság elnöke több rendkívüli intézkedést is bejelentett a találkozón a koronavírus makro- és mikrogazdasági hatásainak az ellensúlyozására. Ezek:

  • A testület először is biztosítani kívánja azt, hogy az állami támogatások minél előbb eljussanak azokhoz a szektorokhoz és vállalkozásokhoz, amelyek leginkább megsínylik a járványt.
  • Másodszor, az Európai Bizottság teljes mértékben ki fogja használni a stabilitási és növekedési paktum által kínált rugalmasságot, és Ursula von der Leyen elnök szerint a hét végéig ki is bocsátja az ehhez szükséges iránymutatásokat.
  • Harmadik lépésként a Bizottság elnöke egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap elkülönítését jelentette be a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére, mindenekelőtt a kis- és közepes méretű vállalkozások helyzetének megkönnyítésére és a munkarőpiac számára. A 25 milliárd euróból 7,5 milliárdot azonnal mozgósítanak az uniós költségvetésből, és azon belül is a kohéziós politikai forrásokból (vagyis vélhetően a nemzeti borítékokból), úgy, hogy minden tagállam részesüljön belőle – mondta von der Leyen.

A tagállami vezetők megegyeztek arról is, hogy mostantól napi rendszerességgel egyeztetnek egymással az EU27-ek egészségügyi és belügyminiszterei a koronavírus-járványra adandó válaszok összehangolásának szándékával. Az EU27-ek közleménye négy prioritást azonosított be az uniós szintű koordinációt illetően:

  • 1. A vírus terjedésének a fékezése. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a polgárok egészsége az első számú prioritás, és az intézkedéseknek a tudományon és orvosi véleményen kell alapulniuk. Emellett arányosnak is kell lenniük a társadalomra gyakorolt túlzott mértékű következmények elkerülése érdekében.
  • 2. Az orvosi eszközök biztosítása. A bizottságot bízták meg a szükségek felmérésével és a hiányok pótlását célzó kezdeményezések megtételével. A testület arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy folytatja a közös beszerzéseket, és a polgárvédelmi kereten keresztül kész az egészségügyi személyzet védőfelszerelését beszerezni. Megkülönböztetett figyelmet kap a védőmaszkok és a lélegeztetőkészülékek beszerzése.
  • 3. A kutatások előmozdítása, ideértve a vakcina kifejlesztését is. A Bizottság már 140 millió eurót mobilizált és kiválasztott finanszírozásra 17 kutatási projektet.
  • 4. A koronavírus szociális és gazdasági következményei. „Az EU és tagállamai készen állunk minden szükséges eszköz alkalmazására. Konkrétan kezelni fogjuk a likviditási problémákat, támogatást nyújtunk a kkv-nak és az érintett szektoroknak és azok munkavállalóinak. Az uniós szabályok rugalmas alkalmazására lesz szükség külön is az állami támogatás és a stabilitási és növekedési paktum terén”.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht