Ursula von der Leyen mentocsomag europai bizottsag europai unio
Uniós források

Mi ez a 25 milliárd eurós EU-s mentőcsomag, amit a koronavírus miatt jelentettek be?

Portfolio
Története során először tartott rendkívüli EU-csúcsot telefonkonferencián keresztül kedd este a 27 tagállam állam- és kormányfője, ahol megegyeztek a koronavírus terjedése elleni intézkedések összehangolásáról és egyúttal egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap létrehozását is bejelentették a most futó uniós költségvetés terhére. Egyelőre sok részlet tisztázatlan még, de néhány már kiderült erről.

A Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság elnöke több rendkívüli intézkedést is bejelentett a találkozón a koronavírus makro- és mikrogazdasági hatásainak az ellensúlyozására. Ezek:

  • A testület először is biztosítani kívánja azt, hogy az állami támogatások minél előbb eljussanak azokhoz a szektorokhoz és vállalkozásokhoz, amelyek leginkább megsínylik a járványt.
  • Másodszor, az Európai Bizottság teljes mértékben ki fogja használni a stabilitási és növekedési paktum által kínált rugalmasságot, és Ursula von der Leyen elnök szerint a hét végéig ki is bocsátja az ehhez szükséges iránymutatásokat.
  • Harmadik lépésként a Bizottság elnöke egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap elkülönítését jelentette be a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére, mindenekelőtt a kis- és közepes méretű vállalkozások helyzetének megkönnyítésére és a munkarőpiac számára. A 25 milliárd euróból 7,5 milliárdot azonnal mozgósítanak az uniós költségvetésből, és azon belül is a kohéziós politikai forrásokból (vagyis vélhetően a nemzeti borítékokból), úgy, hogy minden tagállam részesüljön belőle – mondta von der Leyen.

A tagállami vezetők megegyeztek arról is, hogy mostantól napi rendszerességgel egyeztetnek egymással az EU27-ek egészségügyi és belügyminiszterei a koronavírus-járványra adandó válaszok összehangolásának szándékával. Az EU27-ek közleménye négy prioritást azonosított be az uniós szintű koordinációt illetően:

  • 1. A vírus terjedésének a fékezése. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a polgárok egészsége az első számú prioritás, és az intézkedéseknek a tudományon és orvosi véleményen kell alapulniuk. Emellett arányosnak is kell lenniük a társadalomra gyakorolt túlzott mértékű következmények elkerülése érdekében.
  • 2. Az orvosi eszközök biztosítása. A bizottságot bízták meg a szükségek felmérésével és a hiányok pótlását célzó kezdeményezések megtételével. A testület arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy folytatja a közös beszerzéseket, és a polgárvédelmi kereten keresztül kész az egészségügyi személyzet védőfelszerelését beszerezni. Megkülönböztetett figyelmet kap a védőmaszkok és a lélegeztetőkészülékek beszerzése.
  • 3. A kutatások előmozdítása, ideértve a vakcina kifejlesztését is. A Bizottság már 140 millió eurót mobilizált és kiválasztott finanszírozásra 17 kutatási projektet.
  • 4. A koronavírus szociális és gazdasági következményei. „Az EU és tagállamai készen állunk minden szükséges eszköz alkalmazására. Konkrétan kezelni fogjuk a likviditási problémákat, támogatást nyújtunk a kkv-nak és az érintett szektoroknak és azok munkavállalóinak. Az uniós szabályok rugalmas alkalmazására lesz szükség külön is az állami támogatás és a stabilitási és növekedési paktum terén”.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
arany ezüst
80 százalékban hazai termelőkre támaszkodik az Auchan
koronavírus maszk ruha
parlament
bullbear
vakcina_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Clement Beaune franciaorszag jogallamisag szankcio magyarorszag kemeny fellepes