hatarzar angela merkel emmanuel macron koronavirus
Uniós források

Összeugrott Macron és Merkel az uniós határzáron, ma nagy döntés várható

Portfolio
Roskadozik Európa 35 éve létező nagy vívmánya, az áruk és emberek szabad mozgását biztosító Schengen-övezet, miután legalább 9 uniós tagállam jelentett már be különböző fokozatú határellenőrzést, illetve lezárást, többek között a legnagyobb uniós tagállamként Németország is. Utóbbi miatt még Emmanuel Macron francia államfő is kikelt, amikor hétfőn felhívta Angela Merkel német kancellárt, a szerb államfő pedig egyenesen azt jelentette ki: az európai szolidaritás nem létezik, így az ő igazi barátja most a kínai államfő, aki legalább segít (az olaszokon is).

Ma, azaz kedden telefonkonferencián vitatja meg 30 európai állam vezetője, hogy mi legyen a határokkal. Az Európai Bizottság ugyanis tegnap azt javasolta, hogy a külső határokat 30 napra zárják le (ne engedjenek be nem Schengen-, vagy nem EU-tag állampolgárokat). Az egymás közti belső határok kapcsán pedig elismerné a Bizottság, hogy indokolt az egészségügyi célú ellenőrzés és akár karantén is, de az áruszállításnak folyamatosnak kell(ene) lennie az ellátási láncok életben tartása érdekében. A Bizottság javaslatáról és a már eddig Európa-szerte meghozott korlátozó intézkedésekről cikkeink:

A Reuters összefoglalója szerint most rapid módon terjed a „minden ország csak magával törődik” mentalitás és példákkal is illusztrálja, hogy baj esetén mennyire hiányzik a szolidaritás sok ország felől a másik irányába. Felidézi az összefoglaló azt is, hogy miket mondott a cseh és a magyar kormányfő a határzárak bejelentésekor. Andrej Babis szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök most az uniós belső piac miatt aggódik, amikor nekem a cseh emberek egészsége a legfontosabb. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig a magyar határok mától érvényes lezárásakor azt is jelezte, hogy eddig Magyarország sikeresen megvédte magát a migrációtól, így védve vagyunk a migránsok által potenciálisan behozott fertőzéstől is.

A hírügynökség hétfő esti összefoglalója szerint legalább 9 ország vezetett már be határellenőrzéseket: Ausztria, Dánia, Észtország és Lettország értesítette már a Bizottság, hogy átmenetileg felfüggesztik a Schengen-megállapodást, Szlovénia és Szlovákia már bejelentette a határzárakat, de a hírügynökségi cikk írásakor még nem értesítették a testületet. Ezeken felül ugye Magyarország, Csehország és Németország is jelezte a határzárakat.

A szerb államfő szerint a mostani helyzet jól megmutatja, hogy mennyire nem létezik az európai szolidaritás, hiszen Olaszország sem kap igazi segítséget többszöri kérése ellenére sem a tagállamoktól az egészségügyi vészhelyzetének kezelésében, és több tagállam is megtiltotta az egészségügyi felszerelések exportját még az EU-n belül is. A Bizottság egyébként ezt is egységes szabályrendszer szerint szeretné kezelni, hogy legalább a tagállamok között áramlani tudjanak a felszerelések, és csak az EU-n kívüli exportot tiltaná meg (ez is felvet szolidaritási kérdéseket).

Lesz tehát bőven mit tisztáznia egymással az állami vezetőknek a mai telefonkonferencián.

A döntésekről természetesen folyamatosan beszámolunk.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Ursula von der Leyen europai Bizottsag velemenycikk koronavirus valsagkezeles