európai uniós zászló európai bizottság
Uniós források

Rendkívüli ülést tart jövő héten az EP: fontos dolgokról döntenek

MTI
Egynapos rendkívüli plenáris ülést hívott össze jövő hét csütörtökre David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP-képviselőcsoportok vezetőivel folytatott videokonferenciát követően. Az ülésen várhatóan elfogadják a három jogszabály-javaslatot, ami lehetővé teszi a tagállamoknak nyújtott segítségeket.

Az ülés a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedések jóváhagyására szolgál - közölte az uniós parlament csütörtökön. A tájékoztatás szerint az Európai Parlament történetében ez lesz az első plenáris ülés, ahol távszavazással döntenek.

Úgy határoztam, hogy az Európai Bizottság által javasolt vészintézkedések elfogadása céljából rendkívüli ülést hívok össze március 26-ra, csütörtökre. Vészhelyzetben minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használnunk

- fogalmazott Sassoli. A plenárison a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére vonatkozó, három uniós bizottsági jogszabálytervezetet vitathatják meg. Ezek egyike az a befektetési kezdeményezés, amely 37 milliárd eurónyi kohéziós forrást biztosít a tagállamoknak a válság következményeinek kezelésére. Az uniós Szolidaritási Alap hatályának a közegészségügyre való kiterjesztéséről szóló javaslat azt a célt szolgálja, hogy közegészségügyi vészhelyzetben is fel lehessen használni a forrásokat, végül a harmadik javaslat a járvány miatt üresen járó repülők, az úgynevezett szellemjáratok leállításáról szól.

"Az Európai Parlament teszi a dolgát. A Parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinkat" - mondta.

Kulcsfontosságú, hogy a Parlament gyorsan elfogadja a három jogszabályjavaslatot, mert ebben a példátlan helyzetben csak így juthat el konkrét segítség az uniós polgárokhoz és a tagállamokhoz - tette hozzá az EP elnöke.

Az Európai Parlament elnöksége a rendkívüli plenáris ülésre különleges szabályokat fogad el a távolból történő szavazás érdekében. A rendkívüli ülésre az április 1-2-ára tervezett plenáris ülés helyett kerül sor - közölték.

David Sassoli március 10-én önként 14 napos karanténba vonult. Az új típusú koronavírus-járvány terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.

Címlapkép:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Ursula von der Leyen europai Bizottsag velemenycikk koronavirus valsagkezeles