Kijelölték az EU 2020 utáni kutatási programjának fő célkitűzéseit

2019. április 15. 14:18  english version   
nyomtatás
 
A tagállamok illetékes minisztereiből álló Európai Tanács ma megállapodott a 2021-2027 közötti évekre vonatkozó uniós kutatási és innovációs keretprogram végrehajtása céljából előirányzott operatív célkitűzésekről és tevékenységtípusokról - áll a Tanács sajtóközleményében.


A határozat az alábbiakról rendelkezik:
  • a Horizon Europe egyes klaszterei keretében végzendő kutatási tevékenységek fő irányvonalai
  • a missziók és az intézményesített partnerségek lehetséges területei
  • a többéves stratégiai tervezés folyamata, amelyet a Bizottságnak a tagállamok korai szakaszban történő és szoros bevonásával kell lefolytatnia
  • az Európai Innovációs Tanácsnak (EIC) a Bizottság általi létrehozása
  • az egyedi program végrehajtását szolgáló munkaprogramok, amelyeket a Bizottságnak kell elfogadnia
  • a Horizon Europe keretében finanszírozott kutatási tevékenységekben való részvétel kiszélesítése
  • az Európai Kutatási Térség megszilárdítása

A mai megállapodás nem terjed ki a horizontális és költségvetési vonatkozású kérdésekre, amelyek megvitatása jelenleg zajlik az EU következő, a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretéről folytatott tárgyalások keretében. Ezek a kérdések, és különösen a végső összegek attól a megállapodástól függenek majd, amely az állam-, illetve kormányfők szakpolitikai útmutatása nyomán fog megszületni a következő többéves pénzügyi keretre vonatkozóan.

Az Európai Bizottság a mostani 7 éves ciklusra érvényes mintegy 80 milliárd euróról 100 milliárd euróra tervezi növelni a Horizon Europe keretprogram összegét, de ahogy fentebb írtuk: erről az az állam-, illetve kormányfők szakpolitikai útmutatása nyomán fog megszületni.

A következő lépések


A Tanács akkor fogadja majd el a határozattervezetet, ha kézhez vette az Európai Parlament és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleményét, és teljes körű megállapodás született a többéves pénzügyi keretről, valamint Horizon Europe-ról szóló rendelettervezetről.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium