Üzlet

Így lehet elkerülni a kátyúkárt

Hámor Iván
A tél és a vele járó fagypont körüli hőingadozás ebben a szezonban is megtette hatását a közutakon, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű kátyú alakult ki. Ez egy olyan káros jelenség, ami az általa érintett egyik félnek sem előnyös, sőt, jelentős anyagi károkat okoz. Az adott közút kezelője számára az útjavítás kerül pénzbe, a kátyúba belehajtó járművek tulajdonosainak, üzemben tartóinak pedig az esetleges defektek, vagy annál is komolyabb károk kijavítása jelent anyagi terhet. A Portfolio.hu ezen károk elkerüléséhez, azok mértékének csökkentéséhez, illetve megtérüléséhez nyújt segítséget.

1 2

Kátyúk úton, útfélen.
Szinte nincs olyan közút Magyarországon - még a legújabbak között sem -, amelyikben a téli hőingadozás ne okozott volna kisebb-nagyobb károkat. Az olvadt csapadék könnyen utat talál magának a legapróbb repedésekben is, melyekben megfagyva kitágul, és így növeli a kezdetben vékony nyílás méretét. A következő olvadáskor a folyadék utánpótlást semmi sem akadályozza, és a következő fagyás alkalmával még nagyobb lesz a kezdetben kicsinek indult repedés. Ennek a folyamatnak a hatását erősíti a lyuk felett elhaladó forgalom is, a járművek kerekei tovább törik, aprítják a burkolatot, és így viszonylag rövid idő alatt minden kiterjedésében nagyméretű gödör tud keletkezni. A kijavítása nem ennyire automatikus, egyrészt az időjárás is befolyásolja - csak száraz időben lehetséges -, másrészt a forgalom további akadályozását is magával vonja, így az időzítése forgalomtechnikai, stratégiai okokból sem mellékes.

Így lehet elkerülni a kátyúkárt
Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy Magyarországon ritkán és kevés helyen épül olyan közút, amelyik néhány téli szezon után is eredeti állapotában áll a közlekedők rendelkezésére. Ezért a kátyúkon való bosszankodás helyett sokkal hatékonyabb, ha a járművezetők legalább azokat a károkat megpróbálják elkerülni, vagy mérsékelni, amikhez a saját magatartásukkal is hozzá tudnak járulni. Nem lehet senkitől elvárni, hogy minden egyes gödröt, kátyút kikerüljön, de az úthibák nagy részét időben észre lehet venni, és el lehet felettük, vagy mellettük haladni úgy, hogy a járműben ne keletkezzen kár.

Ha megtörtént a baj, és megsérült valamely alkatrésze a járműnek, akkor célszerű az arra alkalmas legközelebbi helyen biztonságosan félreállni. Ezzel egyrészt megakadályozható a további károsodás, másrészt a elősegíti a helyzet kevésbé veszteséges rendezését. Nem csak érdemes, "kötelező" fényképfelvételt készíteni a "bűnösről" és a keletkezett kárról is, valamint nagyban megkönnyíti a kártérítési eljárás lefolytatását a hatósági jegyzőkönyv megléte is, így rendőrt kell hívni. Fontos kiemelni azonban azt, hogy csak abban az esetben lehet a kátyú okozta károk megtérítésére számítani, ha az adott közút kezelője nem hívta fel a járművezetők figyelmét a potenciális veszélyre. Ha tehát kihelyezték az "Egyenetlen úttest" táblát, akkor a kárt az autósnak kell állnia, mégpedig az "Út- és látási viszonyoknak megfelelő haladás" szabályának megsértése alapján.

Veszélyre figyelmeztető táblával nem jelölt útszakasz esetén a fényképfelvételek és a hatósági jegyzőkönyvek birtokában van esély a károk megtérülésére. Az összes dokumentummal az illetékes közútkezelőhöz kell fordulni, amely biztosítója útján - amennyiben jogosnak ítélik a kártérítési igényt - rendezi a kátyú okozta sérülés kijavításával kapcsolatban felmerült költségeket.

A Portfolio.hu megkeresésére a LeasePlan Hungária Zrt-nél elmondták, hogy az idei téli szezonban nagyságrendileg hasonló számban fordultak elő kátyúval összefüggő gumikárok, mint tavaly. Az esetek 80-90%-a a gumin vagy a felnin okoz sérüléseket. A LeasePlan által kezelt autók esetében azok a tapasztalatok, hogy bár a kátyúkkal kapcsolatos károk száma nem, de ezen belül a felnin is sérülést okozó károk száma folyamatosan növekszik. Ennek oka, hogy az abroncsgyártók - a téli mintázatok esetében is - egyre alacsonyabb oldalfalú gumikat fejlesztenek, így ha kátyúba hajt a gépjárműhasználó, akkor egyre nagyobb eséllyel sérti meg a felnit is. A kátyúkárok fennmaradó 10-20%-ánál fordul elő nagyobb mértékű sérülés, ilyenkor általában valamelyik futómű alkatrész is meghibásodik, főleg akkor, ha a gépjárművezető nagy sebességgel hajt rá a sérült aszfaltfelületre. Sok új autóban egyik felszereltségi szinthez sem tartozik pótkerék, csak defektjavító készlet. Ezzel a megrendelők is tisztában vannak, így a gépjárművek 70-80%-ába megrendelik az ügyfelek a teljes értékű pótkereket. Ennek az extrának az értéke annyira alacsony (10 000-20 000 Ft), hogy 4-5 éves futamidő esetén nem igazán befolyásolja a havidíj összegét, így a legtöbb ügyfél gondolkodás nélkül kéri ezt az opciót. Bár a teljes értékű pótkerék nélkül tágasabb a hely a csomagtérben, egy szükségessé váló kerékcserénél a használó szempontjából a pótkerék jóval praktikusabb. Bizonyos gyártók éppen azzal a céllal, hogy csökkentsék a gépkocsi súlyát és a károsanyag kibocsátást, levették a teljes értékű pótkereket a rendelhető opciók listájáról is, és csak a defektjavító készletet adják az autóhoz, valamint - elsősorban a drágább modellek esetében - defekttűrő abroncsokat ajánlanak.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
navigator investments