Üzlet

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)

Portfolio
Hamarosan megnyílik a lehetőség a befektetők számára, hogy kivegyék részüket egy újabb kínai internetes sikersztoriból. Az e-kereskedelmi óriás, az Alibaba közzétette az elsődleges részvénykibocsátáshoz szükséges prospektusát. A vállalat, amely részben a Yahoo tulajdonában van, a New York-i tőzsdére vezeti be a részvényeit. A legnagyobb részvénykibocsátás jön a technológia szektorban azóta, hogy 2012-ben tőzsdére ment a Facebook.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mik a legfontosabb információk az Alibaba tőzsdére lépésével kapcsolatban és mi az, amit még nem tudunk.

Amit eddig tudunk:

  • A New York-i tőzsdén vezeti be a részvényeket.
  • A nagytulajdonosok, a Yahoo és a Softbank, nem igazán akarnak részvényeket eladni.
  • Az IPO-ra még idén sor kerülhet, de csak valamikor nyáron.
  • A szervező bankok a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Morgan Stanley és a Citigroup.
  • Az Alibaba saját magát 109 milliárd dollárra értékeli.


Amit még tudni szeretnénk:

  • Pontosan mikor lesz a részvénykibocsátás.
  • Mennyi részvényt dob piacra a cég.
  • Milyen árfolyamot céloz meg a kibocsátásra.

Immár hivatalossá vált, hogy tőzsdére megy a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba. A társaság közzétette tegnap az elsődleges részvénykibocsátáshoz szükséges prospektusát, számos információt szolgáltatva a potenciális befektetőknek.

A cég a New York-i tőzsdére vezeti be a részvényeit (hasonlóan sok kínai internetes vállalathoz). Egyelőre a prospektusban 1 milliárd dolláros érték szerepel az IPO-ra, de ez csak iránymutatásul szolgál a regisztrációs díj számításához, elemzők szerint az elsődleges részvénykibocsátás értéke elérheti a 15 milliárd dollárt végül, a piaci kapitalizáció pedig százmilliárd dolláros nagyságrendű lehet.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk mindent, amit az Alibaba részvénykibocsátásáról tudni érdemes.

Hogy kezdődött a sztori?

Az Alibaba.com oldalt 1999-ben, az internetes lufi csúcsán alapította az egykori angoltanár, Jack Ma 17 társával együtt, aki mostanra a cég sikereinek köszönhetően milliárdos lett. Kína leggazdagabbjainak listáján a hatodik helyet foglalja el a Forbes szerint 8,4 milliárd dollárra becsült vagyonával. 2001-ben már nyereséges volt az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalat.

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)
Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezérigazgatója, forrás: Europress / Getty
Mi köze a Yahoo-nak az Alibabához?

2005-ben az Alibaba stratégiai megállapodást írt alá a Yahoo-val, akkor az amerikai internetes cég 40%-os részesedést vásárolt kínai szektortársában 1 milliárd dollárért. Ennek értelmében az Alibaba átvette a Yahoo kínai leányvállalatát is. A két cég között sokáig ment a huzavona, mivel az Alibaba egy idő után szabadulni akart a Yahoo köteléke alól és vissza akarta vásárolni legnagyobb tulajdonosától a részvényeket. A Yahoo érthető módon nem akart megválni a hatalmas növekedést felmutató és jelentős nyereséget termelő érdekeltségétől. Végül 2012-ben megállapodásra jutottak, elkezdte eladogatni a részvényeket. Az első negyedév végére a Yahoo már csak 24%-os részesedéssel rendelkezett a vállalatban.

Az elsődleges részvénykibocsátást követően a Yahoo részesedése tovább csökkenhet, az még egyelőre kérdéses, hogy mennyit tart meg az Alibaba-részvényekből a vállalat. Nem kis összegről van szó, hiszen az Alibaba saját becslései szerint piaci kapitalizációja 116 milliárd dollár körüli lehet, ami azt jelenti, hogy a Yahoo birtokában jelenleg közel 26 milliárd dollárnyi részvény van. Ha pedig az elemzői számításokat nézzük, amelyek még optimistábbak a piaci kapitalizációra, akkor még nagyobb összeg adódik.

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)
Az Alibaba másik nagy tulajdonosa a Softbank, a japán távközlési cég, amely már az induláskor beszállt a kínai e-kereskedelmi vállalatba: 15 évvel ezelőtt 20 millió dollárért vásárolt részesedést a cégben. Ma reggel a társaság vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy nem akarnak az IPO során eladni részvényeket.

Mikor vehetünk részvényeket?

A pontos időpont egyelőre nem ismert, de valamikor idén mehet tőzsdére a cég, a prospektus alapján csak valamikor később, a nyár folyamán.

Mekkora részvénykibocsátásról van szó?

Az Alibaba IPO-prospektusának első oldalán 1 milliárd dolláros részvénykibocsátásról ír, de ez csak iránymutatás a regisztrációs díjak számításához. Egyelőre sem a tervezett kibocsátási mennyiségről, sem pedig a megcélzott ársávról nem nyilatkozik a cég a prospektusban. Elemzői becslések szerint azonban végül a kibocsátás összértéke elérheti a 15 milliárd dollárt.

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)
Ez minden idők egyik legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása lehet az amerikai technológia szektorban és a Facebook 2012-es részvénykibocsátása óta a legnagyobb IPO. A 15 milliárd dolláros értékkel a világ 10 legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása között is helyet kapna az Alibaba.

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)
Mekkora cég lehet az Alibaba?

A prospektus alapján saját magát 109 milliárd dollárra értékelte áprilisban az Alibaba, az elsőbbségi részvényekkel együtt pedig 116 milliárd dollárt érhet a társaság. Elemzők szerint ez felfelé mehet, amikor elkezd eladni részvényeket, a becslések 136 milliárd dollár és 245 milliárd dollár között szóródnak. Ezzel bekerülhetne a legnagyobb cégek közé, amelyek az amerikai tőzsdéken forognak.

Ez lesz a legnagyobb dobás a Facebook óta (2.)
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
tozsde részvény