Üzlet

Védőoltások - mi változik?

Portfolio
A pusztító járványok megelőzésének hatásos eszköze a védőoltás. Az újszülött kortól kezdve meghatározott rendben és időpontban beadott vakcinák támogatják a gyermek egészséges fejlődését. Az elsők között kapják meg az úgynevezett ötkomponensű védőoltást, amelynek gyártója jelezte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, hogy várhatóan nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a vakcinát. Összefoglaljuk, milyen intézkedések születtek a helyzet kezelésére.
Az ötkomponensű védőoltás - a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (közismert néven: Di-Per-Te), valamint a járványos gyermekbénulás és a Haemophilus influenzae b (Hib) - elleni védőoltásokat az ÁNTSZ a rendelkezésre álló tartalékkészlettel, valamint más oltóanyagok alkalmazásával, továbbá a védőoltás beadásának részbeni átütemezésével biztosítja, hogy minden gyermek továbbra is a megfelelő védelemben részesüljön. Az erről szóló országos tisztifőorvosi utasítást 2015. március 30-án kapták meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, illetve védőnők, aki időben értesítik majd kisgyermekes családokat az esedékes védőoltás beadásáról.

A csecsemők a jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, majd ugyanezzel az oltóanyaggal kerül sor a gyermekek újraoltására 1-2 éves koruk között.

Az országos tisztifőorvos utasítása szerint a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására pedig 21 hónapos korban kerül sor. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az átütemezés nem befolyásolja a betegségek elleni védettség kialakulását, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának, amelyet a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett.

A járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében meghozott másik intézkedés, hogy májusban átmenetileg másik két oltóanyag kerül alkalmazásra, amelyek a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyeznek az oltási rendben eddig alkalmazott, ötkomponensű védőoltással.

Aktív és passzív védelem A védőoltás megtanítja az immunrendszernek, hogy ellenanyagokat és memóriasejteket készítsen az adott kórokozók ellen, mert így később, ha az adott élő, vad mikroorganizmus megjelenik a szervezetben, akkor késlekedés nélkül működésbe léphet a belső védelem, még mielőtt a betegség kialakulna. A védőoltás tartalmazhat élő gyengített vagy elölt kórokozó(ka)t, illetve azt a részét, amely a szervezetbe juttatva alkalmas az ellenanyag-termelés kiváltására, ez az aktív immunizálás. Passzív immunizálás esetén a kész ellenanyagok beadásával lehet időleges védelmet biztosítani a szervezetnek. A többkomponensű oltóanyagoknak köszönhetően egy "szúrással" több fertőzés ellen lehet védettséget kialakítani. A szúrás és az oltási reakció átmeneti kellemetlensége nem mérhető össze azzal a kockázattal, amit a betegség átvészelése, a szövődményei, illetve a maradandó károsodások jelentenek. Magyarországon irigylésre méltó az oltási fegyelem, a magas átoltottságnak köszönhető, hogy az úgynevezett nyájimmunitás megvédi azokat a gyerekeket is, akik valamilyen egészségügyi ok - például autoimmun betegség - miatt nem kaphatnak védőoltást. A védelem azonban csak a hazai környezetben biztosított, így a be nem oltott kisgyerek külföldön, akár európai országban is megfertőződhet, ezért utazás előtt érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól, illetve az Országos Epidemiológiai Központban a védekezés lehetőségeiről.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya