Üzlet

A napenergia a jövő? - Csak hiszed

Portfolio
Egyre népszerűbb a napenergia a világon, a napelemek iránti kereslet évről évre emelkedik, az energetikát sokak szerint átalakító technológiából sok cég akart profitálni, ez azonban nem mindenkinek sikerült. A piac túlkínálatos lett, a napelemek árai a töredékükre estek, a gigantikus hitelekből végrehajtott beruházások sok esetben nem térülnek meg. A világ egyik legnagyobb napelemgyártója, a Yingli is szenved, a bajba jutott cég árfolyama a hét elején a felére esett, a befektetők lassan már csődöt áraznak. A technológia továbbra is ígéretes, de nem sokan tudnak ezen pénzt keresni.

Pánikolnak a befektetők

A hétfői kereskedésben több mint 12%-ot, majd kedden mintegy 37%-ot zuhant a Yingli részvényeinek árfolyama, mellyel a kurzus történelmi mélypontra, 1 dollár alá került. Igaz, tegnap már emelkedett az árfolyam, mely ismét 1 dollár felé került.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed
A Yingli részvényei nemcsak a hét elején szerepeltek gyengén, hanem az utóbbi 1 évet tekintve is alulteljesítették a nagyobb kínai gyártók papírjait (még abban az esetben is, ha az elmúlt napok árfolyam zuhanásától eltekintünk.)

A napenergia a jövő? - Csak hiszed

Nyugtat a menedzsment

A menedzsment tegnap közleményben igyekezett csillapítani az indulatokat mondván, hogy az éves beszámolóban feltüntetett fizetési kockázat a médiában ki lett lett emelve a szövegkörnyezetből, azt tévesen értelmezték. A vezetőség szerint a vállalat ahogy a múltban, úgy a jövőben is eleget tud majd tenni fizetési kötelezettségének.

Mire fel a pánik?

Május 15-én jött a rossz hír, mely a részvénypiaci reakció alapján úgy tűnik, sokakat meglepett, a vállalat mérlegszerkezetére vetve egy pillantást azonban talán már nem annyira meglepő. A Yingli múlt pénteken tette közzé a 2014-es beszámolóját, melyben az üzletmenettel kapcsolatos kockázatok között felhívta a figyelmet a soron következő adósságszolgálatok teljesíthetőségére.

Fontos hónapok jönnek

A jelenlegi hónapok meglehetősen nehéznek ígérkeznek a cég számára, több jelentős összegű törlesztés is esedékessé vált/válik:
  • 2015. május 3-án volt egy nagyobb összegű (1,2 milliárd jüan) törlesztési kötelezettsége, melyet még teljesíteni tudott, miután értékesítette egyik földterületét 500 millió jüanért, és kapott 700 millió jüanos hitelt az egyik banktól.
  • A következő fontos dátum október 13., ekkor 1 milliárd jüant kell törleszteni
  • Illetve 2016. május 12-én újabb 1,4 milliárd jüan fizetése válik esedékessé.


Ugyanakkor nemcsak a hitelezők kifizetése miatt lesz izgalmas a következő egy év. A lenti tábla különböző szerződések alapján esedékes kifizetéseket tartalmazza. A következő 1 évben több mint 12 milliárd jüan kifizetése várható a 2014-es beszámoló adatai szerint (az adatok 2014. december 31-ei helyzetet tükrözik.)

A napenergia a jövő? - Csak hiszed
Miközben a vállalatot jelentős törlesztési kötelezettség terheli, a készpénzállomány elmúlt évekbeli alakulása nem túl biztató képet fest. A 2010-es mintegy 6,5 milliárd jüanos készpénzállomány pár év alatt 2,4 milliárd jüanra olvadt a 2014-es beszámoló adatai szerint.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed

Terv van, de lesz-e segítség?

A folyamatosan likviditási problémáktól szenvedő cég 4 kiutat lát a jelenlegi helyzetből:
  • Zárt körben bocsátana ki újabb részvényeket a nagytulajdonos (Yingli Power Holding) számára illetve arról is folynak már egyeztetések, hogy a nagytulajdonos kölcsönnel segítené ki a céget.
  • Eszközértékesítés: ennek keretében adta el a cég egy földterület használati jogát, melynek ellenértékét a május 3-ai adósságszolgálatra fordította.
  • Adósság-részvény csere: a likviditási helyzet javítása érdekében egyes hitelezőkkel már tárgyal a cég, az adósság vállalati részvényekre történő konvertálásáról.
  • Refinanszírozás: a meglévő hitelek és kölcsönök (elsősorban rövid távú) tovább görgetése, újakkal történő refinanszírozása.

Hol van a pénz?

A Yingli adóssága 2010-től kezdett látványosan emelkedni, a 2009-es több mint 4 milliárd jüanos adósságállomány 2012-re 15 milliárd jüan felé emelkedett.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed
A megugró adósságból a társaság részben a növekedést finanszírozta, a gyártási kapacitás sokszorosára emelkedett a 2009-es évinek.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed

Nem igazán jött be

Bár a gyártási kapacitás felfutásával párhuzamosan a cég termékei is iránt megugrott a kereslet, elsősorban a rendkívül erős verseny miatt az átlagos értékesítési árak évről évre egyre lejjebb kerültek.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed
Mindezek pedig nyomot hagytak a vállalat eredménytermelő képességén is. Míg a szektorban egyre több cég válik nyereségessé (az utóbbi években a többsége a vállalatoknak veszteséges volt), a Reuters elemzői konszenzusa szerint a Yingli a soron következő években is veszteségen operál majd.

A napenergia a jövő? - Csak hiszed

Összegzés

A vállalat bár egyelőre még csak felhívta a figyelmet a kockázatra, a tetemes adósság görgetése, és a folyamatosan jelentkező adósságszolgálat igen komoly terhet ró a cégre. A múltban már láthattunk hasonló esetre példát, mikor a rendkívül eladósodott társaság adott helyzetben, módon már nem tudta folytatni tevékenységét. A hét eleji részvénypiaci reakciót és az árfolyam elmúlt hónapokbeli alakulását tekintve a befektetők úgy tűnik, nem optimisták a cég kilátásaival kapcsolatban, így a közeljövő eseményei rendkívül izgalmasnak ígérkeznek.
bull
fitch
KínaUSA
koronavirus_labor_vakcina
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
bull