Üzlet

Érdekes digitális robbanás előtt a magyar kkv-k - Utolérjük Európát?

Portfolio
2020-ra a világ vállalatai már több pénzt fognak költeni felhő alapú eszközökre, mint amennyit ma hagyományos IT-infrastruktúra fejlesztésébe ölnek. Az informatika ugyanis közművé válik, vagyis a cégek pont úgy veszik majd meg a számítási kapacitást és a szoftvereket, ahogyan ma a gázt vagy a villanyt használjuk: havi díjért, használatarányosan, és csak azt, ami kell. Minden jel arra mutat, hogy a felhő technológia használata robbanás előtt áll Magyarországon. De mégis mit jelent a felhő, mire jó, és mi az, amire a magyar kkv-k is használhatják akár már holnap?
Nem kétséges, hogy a felhő alapú szolgáltatások és maga a felhő-infrastruktúra az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Már nem csak a megfoghatatlan jövőről és jóslatokról beszélünk, hanem arról, hogy

az IDC becslése szerint 2016-ban a publikus és privát felhő infrastruktúrára (adattárolókra, felhőközpontokra) 37,1 milliárd dollárt költenek el a cégek világon.

2020-ra ez a szám 59,5 milliárd dollárra nőhet (13,1 százalékos évesített növekedési ütem) , ami egyben azt is jelenti, hogy addigra közel ugyanannyi pénz megy majd felhő infrastruktúrára, mint amennyit hagyományos IT-eszközökre költenek. A felhő technológia robbanásával párhuzamosan ugyanis a hagyományos eszközökre egyre kevesebbet költenek a cégek, évesítve 1,4 százalék lesz a visszaesés 2020-ig.

Mint Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója elmondta, Magyarországot egyfajta kettősség jellemzi. Egyfelől a vállalati szegmensben Európa más országaihoz képest le vagyunk maradva a felhő technológiák használatában,

Magyarországon az Eurostat felmérése alapján a cégek 8 százaléka használt felhő szolgáltatásokat, míg az élen járó finneknél 51, az olaszoknál 40 százalék ez az arány.

Ez összefügg azzal, hogy Magyarország digitális átállása késleltetve történik. Másfelől viszont a cégek pontosan érzik, hogy a digitalizáció miatt lépniük kell:

Szerintem egy nagyon érdekes robbanás előtt állunk, mert a nyomás egyre jobban érződik. Mindenki látta, hogy az Airbnb hogyan változtatta át a szállásadást, a Spotify a zenehallgatást vagy a Netflix a filmipart. Ezért most mindenki azon gondolkozik, hogyan tudja ezt a változást meglovagolni a saját területén és hasonló áttörést elérni.

tette hozzá a szakember.

Érdekes digitális robbanás előtt a magyar kkv-k - Utolérjük Európát?
A nagyvállalati szegmensben Magyarországon is teljesen megszokott már, hogy felhő alapú szolgáltatásokat vesznek a cégek, ugyanakkor a jelek szerint ez már nem csak a nagy cégek úri huncutsága, hanem a kkv-knak is reális alternatíva lehet több területen is. Persze a kkv-k nem hatalmas privát felhőközpontokat építenek, hanem
  • elsősorban az e-mail rendszer és az irodai szoftverek működnek felhőből,
  • de felhő alapú SharePoint szolgáltatás, és "vállalati Facebook" (Yammer) is létezik,
  • illetve adatokat tárolnak és érnek el felhőn keresztül, és biztonsági (backup) mentéseket készítenek.

Profi és biztonságos kommunikáció

Az e-mail rendszereket már a kisebb cégek is előszeretettel helyezik ki a felhőbe, ugyanis egyrészt egy saját vagy ingyenes rendszerben ha betelik egy fiók, akkor a leveleket archiválni kell, és így például egy pár éves ajánlatot vagy szerződést már sokkal nehezebb előkeresni. Egy profi szolgáltatásnál egyrészt nagy tárhelyet, másrészt bővítési lehetőséget is vehetnek a cégek. A közös címtár, vagy a kollégák naptárjának szerkeszthetősége is része egy profi megoldásnak, és például a csatolmányok küldésének sincsenek korlátai.

A KKV-k alkalmazottai sokat túlóráznak és irodán kívül dolgoznak, ennek oka a nagy munkamennyiség és a flexibilitás. A Ipsos-Mori kutatásából kiderül, hogy a dolgozók 84%-a elérhető munkaidő után is annak ellenére, hogy csak 25%-kat bátorítják vagy kérik erre. A dolgozók 27%-a privát e-mail címekre is átküldi a céges anyagokat, hogy otthon is folyathassa a munkát, pedig ennek komoly adatbiztonsági kockázata van. Ingyenes felhasználóként az adatokat felhasználhatják reklámozásra, hirdetésekre, egy komoly üzleti megoldásnál ilyen szóba sem jöhet.

Vállalati Facebook, SharePoint és felhősített adatok

A nagy felhőszolgáltatóknál üzleti chat vagy videokonferencia szolgáltatás is elérhető, de létezik úgynevezett "vállalati Facebook" (Yammer) is. Utóbbi főleg a 100 fő feletti cégeknél hasznos, és ennek lényege, hogy egy belső, csak a cég számára publikus platformon tudják az információkat, akár képeket vagy videókat, érdekes cikkeket, céges projektek állását egymással megosztani az alkalmazottak.

Az irodai alkalmazásba épített úgynevezett SharePoint szolgáltatás pedig azt jelenti, hogy a kollégák végre elfelejthetik a ver01 és ver02 című dokumentumok végeláthatatlan küldözgetését egymásnak, ugyanis pár gombnyomással közösen szerkeszthetővé válik egy dokumentum, az anyagokat verziókövetéssel lehet nyomon követni.

Mindemellett a kkv-k is azt tapasztalják, hogy egyre több üzletileg kritikus adattal rendelkeznek, amelynek tárolása, archiválása biztonsági kockázatot jelent, erre is megoldást jelenthet a felhő. Ahelyett, hogy egy újabb hardvereszközt vennének, amelyet aztán térben egymástól távol elhelyezve összekötnének egymással biztonsági mentés céljából, jóval kényelmesebb és olcsóbb lehet egy biztonságos felhőben tárolni az adatokat.

A cikk megjelenését a Microsoft támogatta.

Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
steigervald krisztián mádi gábor