Üzlet

Izgalmas befektetési sztori a Magyar Telekom

Megemelte a Magyar Telekom célárát a Citi, az elemzőház szerint vonzó osztalékhozamú befektetési sztori a Magyar Telekom, már csak azért is, mert átalakulás előtt áll a magyarországi távközlési piac, aminek az intenzitása azonban a Citi szerint nem lesz erős.
Érdekes befektetési sztorit kínál a Magyar Telekom a Citi szerint, az elemzőház ugyanis úgy látja, hogy a magyar távközlési cég papírjai vonzó osztalékhozamot nyújtanak, ráadásul egy érdekes "opció" is van a részvényekben, ami azonban pozitív és negatív irányban is működhet. A frekvenciavásárlások költségeitől eltekintve a Magyar Telekom részvényei fenntarthatóan két számjegyű szabad cash flow hozamot nyújtanak, ami elvileg két számjegyű osztalékhozammá lenne konvertálható, de a Magyar Telekom menedzsmentje ebben konzervatív, a Telekom papírok osztalékhozama jellemzően 5-6 százalék, itt említi meg a Citi elemzője, hogy ha az osztalékpolitika változna, az fontos katalizátor lenne.

A Citi szerint egyfajta opció is van a Telekom papírjaiban, ezzel kapcsolatban 3 forgatókönyvet vázolnak:
  • Evolúció: relatíve változatlan marad a Telekom piaci környezete, esetlegesen további konszolidáció a versenytársak között, és/vagy óvatos piacra lépés a Digitől (itt vélhetően a Digi mobilpiaci belépésére gondol az elemző).
  • Strukturális változás: Ebben a forgatókönyvben a Magyar Telekom szerepet vállal a szektor konszolidációjában, strukturális átalakulásában, például úgy, hogy változik a cég irányítása, vagy a cég leválasztja az infrastruktúrája egy részét (ez történt a cseh O2-nál is).
  • Disruption: Ez az a forgatókönyv, amiben a Magyar Telekom versenytársai a mostaninál sokkal agresszívebbek, de az is fontos, hogy a kormányzatnak mik a prioritásai, hiszen a kormány például adócsökkentésekkel javíthatja is a távközlési cégek működési környezetét, de ronthat is azon, például magas frekvenciadíjakkal vagy olyan szereplők támogatásával, amelyek alaposan átalakíthatják a szektort.


Az alapforgatókönyv azonban a Citinél az első, vagyis hogy nem lesz érdemi átalakulás a magyar távközlési szektorban, ez alapján pedig a Magyar Telekom pozíciója biztonságban van, egyrészt azért, mert az elemzőház szerint a Diginek egy magyarországi roamingszerződés hiánya, a cég korlátozott frekvenciakészlete és magas eladósodottsága és a magas szektorális adók miatt nehéz lesz felforgatnia a szektort, másrészt a magyarországi távközlés átalakulása még akkor sem lesz drasztikus, ha folytatódik a mobil-vezetékes konvergencia.

A Magyar Telekom árfolyama idén csupán 2,7 százalékkal került lejjebb, azzal együtt, hogy a vállalat májusban részvényenként 25 forint osztalékot fizetett ki. Az erős tőzsdei teljesítményhez az is kellett, hogy egy lapértesülésre november közepén nagyot ralizzon a Telekom, a hír az volt, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére. Ma egyébként közel 0,6 százalékot esett az árfolyam, ami főként a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulattal magyarázható.

Izgalmas befektetési sztori a Magyar Telekom
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csok gyerek baba születés