Üzlet

Sokat spórolhatnának vele, mégsem váltanak energiaszolgáltatót a kkv-k

Portfolio
A hazai vállalatok közül sokan nem használják ki, hogy szabadon választhatnak energia-kereskedőt, pedig a legtöbb esetben egy váltással a jelenleginél jóval olcsóbban juthatnának áramhoz vagy gázhoz a szabadpiacon. Az átszerződés folyamata ráadásul egyszerű, a bürokrácia nagy részét a szolgáltatók intézik, miközben a vállalkozás működésének hatékonysága befektetés nélkül javítható.
Több mint tíz éve - 2008 óta - alakították át az energiapiaci modellt Magyarországon, amely lehetővé tette, hogy a vállalkozások a szabadpiacról vásárolják a működésükhöz szükséges energiát. Ez azt jelenti, hogy
  • a piac valamennyi szereplője szabadon beléphet a versenypiacra
  • minden fogyasztó megválaszthatja az energia-kereskedőjét, az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók pedig kötelesek valamelyik szabadpiaci kereskedővel szerződni
  • az energia ára az egyetemes szolgáltatás keretén kívül nem hatósági áras - vagyis rendeletben szabályozott - hanem a kereskedő/termelő és a fogyasztó megállapodásának eredménye.


A legtöbb hazai cég a jelenleginél jóval olcsóbban juthatna áramhoz vagy gázhoz a szabadpiaci értékesítésnek köszönhetően, mégis kevesen használják ki ennek előnyeit. Egy korábbi felmérés szerint a kis- és középvállalatok 72 százaléka még sosem kért be árajánlatot energiakereskedőtől annak érdekében, hogy csökkentse közüzemi számláit.

Sokat spórolhatnának vele, mégsem váltanak energiaszolgáltatót a kkv-k
Pedig időről időre érdemes bekérni néhány árajánlatot, hogy a piacon elérhető legkedvezőbb feltételekkel jusson energiához a cég. A felhasználók bármely kereskedőtől kérhetnek ajánlatot, a szolgáltatás nem földrajzi helyhez kötött. A kereskedőváltás nemcsak azért érheti meg egy cégnek, mert az energiakereskedők versenyeztetésével csökkenhetnek rezsiköltségek, de ráadásul így anyagi ráfordítás nélkül növelhető a cég versenyképessége.

Egy független beszerzési szakértő ügyfelei közül például egy 5 millió kWh éves villamosenergia-fogyasztású sütőipari vállalkozás 8,2 százalékos megtakarítást ért el a szolgáltatóváltással. Egy 20 millió kWh éves fogyasztású vegyipari társaság pedig 4,9 százalékost. Hasonló megtakarítás érhető el a földgázszolgáltató váltással is: egy élelmiszergyártó 1 millió köbméteres éves fogyasztással 4,5 százalékot spórolt meg a váltással, egy 5 millió köbméter fogyasztású pedig 8,2 százalékot.

Nem mindig a legolcsóbb a legjobb

A kedvezőbb feltételek azonban nemcsak az árban nyilvánulhatnak meg, hiszen a kereskedők kiegészítő szolgáltatásokat, például jobb fizetési feltételeket vagy egyszerűbb ügyintézést, személyes szakértői kapcsolattartót is kínálnak. 2-3 kereskedővel mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot, hogy megfelelő versenyhelyzet alakuljon ki. Az árakon kívül ajánlott utánanézni a szolgáltatók hátterének, referenciájának és piaci részesedésének is.

A kisebb, feltörekvő kereskedők például gyakran alacsonyabb árakkal dolgoznak és nagyobb kockázatokat vállalnak a piacszerzés érdekében, azonban emiatt könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha egy ügyfél nem fizet. Egy korábbi cikkünkre érkezett reakció szerint a fogyasztó a lakossági szolgáltatásról váltott szabadpiacira, és bár kicsit valóban kevesebb lett az áramszámlája, de hiányolta az online ügyfélszolgálatból fakadó kényelmet, ezért pár év után visszatért az egyetemes szolgáltatóhoz.

Az energia-kereskedők a céges adatok, felhasználási szokások, jellemzők, illetve a műszaki adatok alapján készítik el az árajánlatukat. Az ajánlatadáshoz szükséges legfontosabb adatok:
  • cégadatok (cégnév, székhelycím, levelezési cím, adószám, cégjegyzékszám)
  • kapcsolattartói adatok (név, telefonszám, e-mail cím)
  • műszaki adatok (mérési pont azonosító, mértékadó/várható éves fogyasztás, felhasználási hely címe, fogyasztás jellege
  • tevékenységi kör, műszakok száma


A kereskedőváltás folyamata az aktuális szerződés felmondási feltételeitől is függ. Az ezzel kapcsolatos ügyintézést célszerű az új kereskedőre bízni meghatalmazás ellenében, aki minden esetben ezt díjmentesen elvégzi az ügyfél helyett. A váltási folyamat semmilyen átalakítással nem jár, tehát szolgáltatás kiesés sem várható emiatt, a folyamatos ellátás biztosított.
Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
izrael-izraeli-zaszlo