Hullanak az ingyenmilliók a hétüléses családi autókra - Listával segítjük a vásárlást
Üzlet

Hullanak az ingyenmilliók a hétüléses családi autókra - Listával segítjük a vásárlást

A bejelentése után 5 hónappal július elsején életbe lépett a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program. Friss összeállításunkban megnéztük a legalább 7 üléses modellek aktuális listaárát (alapárakat), és érdekes trendre bukkantunk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Megosztanád velünk személyes tapasztalataidat a nagycsaládos autóvásárlási programmal kapcsolatban? Esetleg már hozzá is jutottál a kiszemelt modellhez? Írd meg nekünk élményeidet erre a címre, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a hasznos információk.

Lényeges pontok

Februárban Orbán Viktor 7 pontos családtámogatási tervet ismertetett, melynek részét képezi a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Akkor a Portfolio jelentkezett elsőként a szóba jöhető modellek átfogó listájával.

A program konkrétan így szól:

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Lényeges feltétel, hogy a 2,5 millió forintos támogatás az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni. Fontos szabály, hogy 3 éven keresztül nem adható el a személygépkocsi, emellett Családbarát Magyarországért feliratú matricákkal látják el a kocsikat. A program 2022 végéig fut. A támogatást legalább három, családi pótlékra jogosult gyerek után lehet kérni, de már az anya várandósságának 12 hetében lévő gyermek is beszámítható. Feltétel továbbá, hogy a szülők egyikének legyen B-típusú jogosítványa, továbbá feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, és Magyarországon bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen.

A részletes szabályok a Magyar Közlöny idei 40. számában találhatók meg.

És a táblázat

Az alábbiakban bemutatjuk egyetlen táblázatban a magyar piacon jelenleg elérhető (legalább) 7 üléses modelleket. Fontos megjegyezni, hogy nem egyedi kereskedők akciós ajánlatait tüntettük fel, hanem az importőrök aktuális induló listaárait, a jobb összehasonlíthatóság érdekében. Kutakodásunk alatt viszont feltűnt számunkra, hogy az egyes kereskedők további akciókkal várják az érdeklődőket, ezért érdemes összevetni az egyedi ajánlatokat és személyesen felkeresni az értékesítőket (és természetesen személyesen kipróbálni az adott autót, akár a családdal.)

Az is feltűnt számunkra, hogy a februári és a júniusi induló listaárakat összehasonlítva a kereskedők inkább csökkentették az árakat. Vagyis a 2,5 millió forintos állami támogatáson felül további kedvezményeket adtak, néhány esetben ez a plusz kedvezmény a több százezer forintot is eléri. Találkoztunk olyan 7 üléses modellel is, amelyre további 2 milliós árkedvezményt biztosított a márka. A másik véglettel is találkoztunk: ezeknek a modelleknek a konfigurációjából kiderül, amikor bepipáljuk a "nagycsaládos kedvezményt", hogy eleve nem -2,5 millió forinttal számolnak, hanem -2 millióval.Hullanak az ingyenmilliók a hétüléses családi autókra - Listával segítjük a vásárlást
Az Audi Q7 is kapható 7 üléses kivitelben, azonban az importőr oldalán nem lehetett új autóként konfigurálni. A BMW X7-es modelljéből is létezik 7 üléses, azonban mi csak 6 üléses verziót találtunk az importőr oldalán.
És ugyanez a lista abc sorrendben:

Hullanak az ingyenmilliók a hétüléses családi autókra - Listával segítjük a vásárlást
Az újautó-vásárlási program nyertesei várhatóan a módos nagycsaládok lesznek. A meghatározott célcsoport másik, kevésbé tehetős része viszont jövedelmi helyzeténél fogva még a 2,5 milliós vissza nem térítendő támogatás mellett sem engedheti majd meg magának, hogy milliókért új autót vegyen (ha csak nem jogosultak lesznek a fiatal házasok 10 millió forintos kamatmentes hitelére és ennek egy részét is autóvásárlásra használják fel). Az intézkedés ugyanakkor még így is több tízezer darabbal növelheti az autóeladásokat a következő években, továbbá hatással lehet a használt autók piacára, az autópark átlagéletkorára és a károsanyag-kibocsátására is. A várható piaci hatásokról részletes elemzést írtunk:

Galériánkban megtekinthető néhány modell:

koronaviruscoronavirus
szlovakia_koroonavirus
rakéta amerika biden trump elnökválasztás
Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság
boltbezárás zárva closed
Új bankadóval riogat Csehország, de nem Magyarországot utánoznák
Föld alatti csövekkel javítanák a szmogos pesti levegőt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boltbezárás zárva closed