cegkapu2
Üzlet

Sokan kínlódnak a Cégkapuval, pedig lenne rá kézenfekvő megoldás

Portfolio
A gazdálkodó szervezetek 2018  január elsejétől kizárólag a Cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), és ide kapják a hivatalos értesítőket is. Ezért is aggályos, hogy néhány hónapja a cégek 8 százaléka még mindig nem rendelkezett Cégkapuval. De, ahol van, ott is panaszkodnak a rendszer hiányosságaira, ami miatt nem, hogy alapvető célját – az ügymenet egyszerűsítését – nem éri el, de van, ahol plusz munkaerőt kellett felvenni a probléma kezelésére. Más vélemények szerint azonban a cégek értik félre a fejlesztést és az államtól várják a megoldást, miközben a piacról beszerezhető minden szükséges szolgáltatás, amely egyszerűvé és felhasználóbaráttá teszi a Cégkapu kezelését.

A döntéshozók elképzelése szerint az Ügyfélkapu a magánemberek kommunikációját segíti a hivatalokkal, a Cégkapu pedig a cégek és a hivatalok közti kapcsolatot hivatott biztosítani, flottul, gyorsan, gördülékenyen. Azonban sok szakmai blogon, fórumon hallani, hogy utóbbi célok nem igazán valósultak meg.

Több sebből vérzik?

A panaszok szerint a Cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb azonban az üzenetek szűrése lenne, ami szintén nem megoldott, így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak – vagy csak ellenérték fejében – Cégkapu-kezelést. Ráadásul a Cégkapu használata tavaly januártól kötelező, ezzel szemben a Credit Online felmérése szerint 2019 június 20-án a vállalkozások 8 százaléka még nem rendelkezett vele, vagyis több mint 45 ezer működő cégnek kvázi nincs postaládája, ahova a hatóságok a hivatalos iratokat küldhetnék.

Ifj. Lengyel Tibor, az e-Cégkapu szolgáltatást fejlesztő e-Jogsegéd Kft. ügyvezetője, Cégkapu szakértő szerint a probléma ennél összetettebb, úgy látja, hogy a szakmában dolgozók közül sincsenek sokan tisztában a fogalmakkal és a szerepekkel teljes mértékben. „A könyvelők sok esetben még most is a saját tárhelyüket használják a NAV-val folytatott levelezésben, pedig már kizárólag a Cégkaput kellene. Az elektronikus üzenettovábbítás nem számviteli, hanem informatikai terület és éppen ezért teljesen más gondolkodást kíván mindenkitől” – mondta Lengyel.

cégkapu

A szakértő szerint a NAV és az elektronikus levelezés platformját üzemeltető NISZ Zrt. a saját területükön és saját erőforrásaikból kívánnak a piacon megfelelni, amely egy új szolgáltatási terület a számukra, természetes, hogy vannak még javítandó részek. Az alapvető probléma forrása, hogy a Cégkapu elsősorban a kisebb vállalkozások igényeihez illeszkedik.

Egy közép- vagy nagyvállalatnál, ahol több száz embernek van jogosultsága a rendszerhez, könnyedén elszabadulhat a pokol. Éppen ezért, számukra nem a webes szolgáltatás a megoldás, hanem a gépi interfészes kapcsolat, amit az állam ingyen biztosít. Ehhez hozzá lehet alakítani a saját céges rendszert, akár belső fejlesztéssel, vagy létezik rá szolgáltatás a piacon is, amely ugyan költségekkel jár, de remekül illeszthető a már kialakított saját rendszerekhez

– mondta Lengyel.

Szerinte a legnagyobb vállalatok közül már sokan előbbre járnak, mint a területtel foglalkozó, nemzetközi adótanácsadó cégek. „Több gazdálkodó cég már felismerte, hogy nem csak böngészőn keresztül lehet csatlakozni a Cégkapuhoz, hanem az úgynevezett gépi interfész segítségével is, ami egy csapásra kezelhetővé teszi a tömeges üzenetek feldolgozását, a dokumentumok fogadása egy gombnyomással tömegesen történik, az érkező információ pedig közvetlenül az iratkezelő rendszerbe vagy az adott ügyet feldolgozó célrendszerbe kerül. Van olyan, a maga iparágában piacvezető ügyfelünk, ahol a cégen belül 600 felhasználói jogosultságuk van a Cégkapuhoz, ami szinte kezelhetetlenné tette a rendszert, az adótanácsadójuktól pedig nem kaptak érdemi megoldási javaslatot, ami jól mutatja az iparágon belüli tanácstalanságot.”

Lengyel szerint igazságtalan lenne mindenre a megoldást az államtól várni, hiszen amíg postai úton történt a kommunikáció, addig is a cégen belül – legtöbbször a titkárnők – végezték a levelek szortírozását, most is a cégeknek kell erre megoldást fejleszteniük.

„Az ugyanakkor riasztó, hogy sok helyen úgy reagálnak a problémára, hogy plusz humán erőforrást vesznek fel, hogy a Cégkapun belüli szortírozást elvégezzék, ahelyett, hogy fejlesztenének, vagy a kompetencia hiányában a piacon elérhető megoldást választanák.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter