fesztiválos fizetés
Üzlet

Izgalmas technológiát mutattak be a Szigeten, az EFOTT-on és a Strand Fesztiválon

Portfolio
Bár a fesztiválszezon a végéhez közeledik, az idei év sem maradt jelentős technológiai újítás nélkül. A 2022-es Szigeten, Strand Fesztiválon és EFOTT-on debütált a Telekom és a T-Systems ún. Campus Network megoldása, ami a nyilvános hálózatokhoz képest  egy zárt és védett privát, dedikált mobilhálózatot jelent, és jelen megoldásban az elektronikus fizetést teszi gördülékennyé a speciális környezetben.

A fesztiválok fizetési szolgáltatását biztosító Festipay 2021-ben tesztelte első alkalommal a dedikált mobilhálózatot. A sikeres pilotot követve idén három kiemelt fesztivál – Sziget, Strand, EFOTT - látogatói számára válhatott gyorsabbá és megbízhatóbbá az online kapcsolatot igénylő kártyás fizetés. „A privát hálózat azon túl, hogy biztonságos kapcsolatot teremt a terminálok és az elszámolást végző központok között, az üzemeltető számára lehetővé teszi, hogy a publikus hálózat terheltsége esetén – például egy esti kiemelt koncert nagy létszámú, mobiltelefont használó látogatója mellett – is dedikált hálózati kapacitást és stabil, megbízható adatkapcsolatot biztosítson az online fizetés számára” – mondta el a Portfolio-nak Veress Sándor, a T-Systems üzletfejlesztési szakértője.

A szakember szerint a Campus hálózatokat alapvetően ipari, gyártó-és logisztikai felhasználásra tervezték. A működés célja itt is hasonló, mint a fesztiváloknál: egy adott helyen és adott időben kell magas szintű szolgáltatást biztosítani, ha ugyanis a hálózatkiesések miatt megáll a gyártás, vagy akadozik a kiszolgálás egy fesztiválon, az jelentős anyagi veszteséget tud okozni. Komoly kihívást jelent a mérnököknek a korábbi, hagyományos mobilhálózathoz képest, hogy ezekbe a fizetési terminálokba új típusú SIM-kártyák kerülnek: itt az azonosítás, a hozzá tartozó jogosultságok miatt egy teljesen más metodikát használnak.

Ez biztosítja azt, hogy teljesen szeparáltan tudnak ezek az eszközök részt venni a hálózati kommunikációban.

Amikor a világsztár színpadra lépett, meglódult az adatforgalom is

Az előkészületek akár már egy évvel a rendezvény előtt is megkezdődhetnek: az egyeztetések folyamatosak a szervezők, az üzemeltetők és a szolgáltató között. De a gyors reagálás is a rendszer része: ha szükséges kapacitásbővítés, akár a rendezvényre látogatók hirtelen megnövekvő száma miatt, akkor lehetséges ideiglenes bázisállomásokat is feltelepíteni, rövid idő alatt is.

Veress Sándor elmondta, hogy számukra is komoly kihívás volt az idei fesztiválszezon: ilyen sok felhasználóval, egy időben történő Campus hálózati projektjük nem volt még, így jelentős tapasztalatot szereztek az idei évben. Amikor például egy világsztár volt valamelyik színpadon, és megindult a közönség online streamelése, fényképek feltöltése, akkor látták, hogy milyen óriási mértékben megnövekedett a hálózati adatforgalom – miközben az új megoldásnak köszönhetően a fizetési tranzakciók nem inogtak meg, nem tapasztaltak fennakadást a rendszerekben. Plusz mivel a fesztiválozók kis területen zsúfolódnak össze, így műszaki szempontból kihívás volt kiszolgálni őket.

A fesztiválokon összesen 2 négyzetkilométert kellett lefedni a publikus szolgáltatáshoz, ami több mint 450 ezer résztvevő kiszolgálását végezte.

A későbbiekben akár új felhasználási területek is jöhetnek a Campus Networknél, például beléptetőkapuk jeleit lehet a kommunikációs hálózatra illeszteni, vagy olyan 5G-s drónokat is hozzá lehet majd kapcsolni, amelyek rendezvénybiztosítási feladatokat végeznek.  

2 millió kártyás tranzakció 6 nap alatt

Solti Attila, a Festipay ügyvezető igazgatója a Portfolio kérdésére elmondta, hogy tapasztalata szerint egyre többen hagyták el a készpénzt, és tértek át bankkártyás vásárlásokra. Ez pedig 2021-ben és 2022-ben azzal jár, hogy az adatátviteli kapcsolatok még az eddigieknél is fontosabbá váltak.

„A Telekommal régóta gondolkozunk azon, hogy milyen megoldásokkal lehetne a szolgáltatás színvonalát növelni, de még ennél is fontosabb, stabilabbá tenni. Idén az EFOTT, a Sziget és Strand fesztiválokat választottuk tesztfesztiváloknak. Az idei nyár tapasztalatai kedvezőek, hibamentesen, stabilan futott a rendszer. A következő hetekben a tapasztalatok alapján közösen döntünk arról, hogy 2023-as fesztiválszezonban milyen mértékben állunk át a Campus rendszerre, esetleg indítjuk el állandó üzemeltetésű helyeinken is” – tette hozzá.

Solti Attila a tapasztalatok között említette, hogy a Szigeten 2 millió tranzakciót bonyolítanak le 6 nap alatt, amiknek mintegy 60%-a bankkártyás tranzakció. A Festipay kártyákat is fel lehet tölteni bankkártyával, sőt a rendszer arra is alkalmas, hogy az applikációkon feltöltött online egyenleget a vásárlás során a karszalagokra offline is felírják. Ez a művelet is folyamatos hálózati elérést igényel, azaz mindenkinek elemi érdeke, hogy ez stabilan működjön. 

Címlapkép: Festipay

Orosz fehérorosz zászló
Magyarországi európai uniós támogatások.
Ursula von der Leyen Europai Parlament per jogallamisag, újrafelhasználható, forrás: Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára
kreml-moszkva-oroszorszag
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Tiktok shutterstock