Izgalmas technológiát mutattak be a Szigeten, az EFOTT-on és a Strand Fesztiválon
Üzlet

Izgalmas technológiát mutattak be a Szigeten, az EFOTT-on és a Strand Fesztiválon

Portfolio
Bár a fesztiválszezon a végéhez közeledik, az idei év sem maradt jelentős technológiai újítás nélkül. A 2022-es Szigeten, Strand Fesztiválon és EFOTT-on debütált a Telekom és a T-Systems ún. Campus Network megoldása, ami a nyilvános hálózatokhoz képest  egy zárt és védett privát, dedikált mobilhálózatot jelent, és jelen megoldásban az elektronikus fizetést teszi gördülékennyé a speciális környezetben.

A fesztiválok fizetési szolgáltatását biztosító Festipay 2021-ben tesztelte első alkalommal a dedikált mobilhálózatot. A sikeres pilotot követve idén három kiemelt fesztivál – Sziget, Strand, EFOTT - látogatói számára válhatott gyorsabbá és megbízhatóbbá az online kapcsolatot igénylő kártyás fizetés. „A privát hálózat azon túl, hogy biztonságos kapcsolatot teremt a terminálok és az elszámolást végző központok között, az üzemeltető számára lehetővé teszi, hogy a publikus hálózat terheltsége esetén – például egy esti kiemelt koncert nagy létszámú, mobiltelefont használó látogatója mellett – is dedikált hálózati kapacitást és stabil, megbízható adatkapcsolatot biztosítson az online fizetés számára” – mondta el a Portfolio-nak Veress Sándor, a T-Systems üzletfejlesztési szakértője.

A szakember szerint a Campus hálózatokat alapvetően ipari, gyártó-és logisztikai felhasználásra tervezték. A működés célja itt is hasonló, mint a fesztiváloknál: egy adott helyen és adott időben kell magas szintű szolgáltatást biztosítani, ha ugyanis a hálózatkiesések miatt megáll a gyártás, vagy akadozik a kiszolgálás egy fesztiválon, az jelentős anyagi veszteséget tud okozni. Komoly kihívást jelent a mérnököknek a korábbi, hagyományos mobilhálózathoz képest, hogy ezekbe a fizetési terminálokba új típusú SIM-kártyák kerülnek: itt az azonosítás, a hozzá tartozó jogosultságok miatt egy teljesen más metodikát használnak.

Ez biztosítja azt, hogy teljesen szeparáltan tudnak ezek az eszközök részt venni a hálózati kommunikációban.

Amikor a világsztár színpadra lépett, meglódult az adatforgalom is

Az előkészületek akár már egy évvel a rendezvény előtt is megkezdődhetnek: az egyeztetések folyamatosak a szervezők, az üzemeltetők és a szolgáltató között. De a gyors reagálás is a rendszer része: ha szükséges kapacitásbővítés, akár a rendezvényre látogatók hirtelen megnövekvő száma miatt, akkor lehetséges ideiglenes bázisállomásokat is feltelepíteni, rövid idő alatt is.

Veress Sándor elmondta, hogy számukra is komoly kihívás volt az idei fesztiválszezon: ilyen sok felhasználóval, egy időben történő Campus hálózati projektjük nem volt még, így jelentős tapasztalatot szereztek az idei évben. Amikor például egy világsztár volt valamelyik színpadon, és megindult a közönség online streamelése, fényképek feltöltése, akkor látták, hogy milyen óriási mértékben megnövekedett a hálózati adatforgalom – miközben az új megoldásnak köszönhetően a fizetési tranzakciók nem inogtak meg, nem tapasztaltak fennakadást a rendszerekben. Plusz mivel a fesztiválozók kis területen zsúfolódnak össze, így műszaki szempontból kihívás volt kiszolgálni őket.

A fesztiválokon összesen 2 négyzetkilométert kellett lefedni a publikus szolgáltatáshoz, ami több mint 450 ezer résztvevő kiszolgálását végezte.

A későbbiekben akár új felhasználási területek is jöhetnek a Campus Networknél, például beléptetőkapuk jeleit lehet a kommunikációs hálózatra illeszteni, vagy olyan 5G-s drónokat is hozzá lehet majd kapcsolni, amelyek rendezvénybiztosítási feladatokat végeznek.  

2 millió kártyás tranzakció 6 nap alatt

Solti Attila, a Festipay ügyvezető igazgatója a Portfolio kérdésére elmondta, hogy tapasztalata szerint egyre többen hagyták el a készpénzt, és tértek át bankkártyás vásárlásokra. Ez pedig 2021-ben és 2022-ben azzal jár, hogy az adatátviteli kapcsolatok még az eddigieknél is fontosabbá váltak.

„A Telekommal régóta gondolkozunk azon, hogy milyen megoldásokkal lehetne a szolgáltatás színvonalát növelni, de még ennél is fontosabb, stabilabbá tenni. Idén az EFOTT, a Sziget és Strand fesztiválokat választottuk tesztfesztiváloknak. Az idei nyár tapasztalatai kedvezőek, hibamentesen, stabilan futott a rendszer. A következő hetekben a tapasztalatok alapján közösen döntünk arról, hogy 2023-as fesztiválszezonban milyen mértékben állunk át a Campus rendszerre, esetleg indítjuk el állandó üzemeltetésű helyeinken is” – tette hozzá.

Solti Attila a tapasztalatok között említette, hogy a Szigeten 2 millió tranzakciót bonyolítanak le 6 nap alatt, amiknek mintegy 60%-a bankkártyás tranzakció. A Festipay kártyákat is fel lehet tölteni bankkártyával, sőt a rendszer arra is alkalmas, hogy az applikációkon feltöltött online egyenleget a vásárlás során a karszalagokra offline is felírják. Ez a művelet is folyamatos hálózati elérést igényel, azaz mindenkinek elemi érdeke, hogy ez stabilan működjön. 

Címlapkép: Festipay

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék