Továbbra is az ár a legfontosabb fogyasztói szempont
Üzlet

Továbbra is az ár a legfontosabb fogyasztói szempont

Portfolio
Egybehangzó szakértői vélemények szerint a magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek, sokan eddig szinte ismeretlen, vagy rég elfeledett problémákkal szembesülnek az infláció okozta intenzív élelmiszerár-emelkedés miatt. A vásárlás során háttérbe szorulhatnak olyan, korábban fontos tényezők, mint például a környezetvédelmi megfontolások. De vannak, akik úgy gondolják hogy kevésbé lehetséges megvalósítani az egészséges, változatos étkezést, vagy a korábban mindennapinak számító termékek a luxuscikk-kategóriába kerültek át.

A cikk megjelenését a Lidl támogatta.

A KSH adatai szerint tavaly átlagosan 31,5%-kal emelkedtek az élelmiszerárak, idén szeptemberben 15,2%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest. 2022. szeptemberéhez képest a legnagyobb áremelkedést a cukor, a csokoládé és az üdítőitalok esetében tapasztalhattuk. Augusztus és szeptember között enyhén csökkent az élelmiszerek ára, átlagosan 0,2%-kal. Többek között a liszt, az idényáras élelmiszerek (zöldség-gyümölcs), a tej, a száraztészta és a tojás is olcsóbb lett az elmúlt hónapban. A leginkább árérzékeny vásárlók számára azonban még mindig problémát jelenthet a bevásárlás, főleg hónap végén.

Fontos szereplő a magyar gazdaságban

A piacvezető kiskereskedelmi áruházlánc elsők között döntött úgy év elején, hogy folyamatos és tartós árcsökkentésbe kezd – tájékoztatta az üzletlánc a Portfolio-t. A beszállítói fejlesztéseknek és a folyamatos kínálatbővítésnek köszönhetően egyre több magyar termék található a boltokban, illetve az áruházlánc külpiacokon való megjelenéshez is hozzásegíti partnereit, hogy stabil megrendeléseket biztosítson számukra.

A vállalat közreműködésével tavaly több mint 100 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket 28 országba, amellyel megközelítőleg 200 magyar vállalkozás kiegyensúlyozott, tervezhető működéséhez járulnak hozzá. Ebből is kiemelkedik a vállalat hazai a bor- és tejipari exportban játszott szerepe.

Még mindig az ár a legfontosabb 

A vásárlói magatartásból kiolvasható, hogy a válság előtti időszakhoz képest az élelmiszerek ár-érték aránya felértékelődött,

míg korábban fontos szelekciós szempontok – a fenntarthatóság, a kalóriatartalom, az állatbarát származási hely, a hazai termelők támogatása – háttérbe szorultak az infláció hatására. Ezt mutatja többek között a saját márkás és nagy kiszerelésű termékek népszerűség-növekedése is.

Számításai szerint a Lidl a tavalyi gazdasági év során az árstop révén több mint 19 milliárd forint költséget vállalt át a fogyasztóktól, ez a tendencia idén is folytatódik, a beszállítói ár mérséklődéséből fakadó árelőnyüket továbbadják a fogyasztóknak. Júliusig több mint 500 termék árát csökkentették, emellett több, nagyobb mértékű akciót is hirdetnek. A „Többet adunk” akció keretén belül a kormányrendeletben előírt akciók esetében a kezdetektől fogva 20-50% kedvezményt biztosítanak a kötelező, beszerzési árhoz viszonyított 15%-os árengedmény helyett. Emellett népszerűek még az ún. „multibuy” akciók, az XXL tematikus hetek során kapható nagyobb kiszerelésű, kedvezőbb árú élelmiszerek, illetve a hetente 10-12 kedvezményre jogosító kuponokat tartalmazó digitális hűségprogram.

Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a fogyasztók érezhetően többet vásárolnak a leszállított árú termékekből, különösen a tartós élelmiszerekből, igyekeznek ilyenkor hosszabb időre előre tartalékolni.

A Kormány a 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott 20 termékkategória esetében előírja, hogy a kereskedő hetente legalább két termék vonatkozásában, forgó rendszerben 15%-os árcsökkentést köteles bevezetni, amelynek bázisértéke az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára. A korábban árstopos termékeket a kereskedő nem árulhatja a beszerzési árnál magasabb összegért, illetve ezen termékcsoport esetében is köteles hetente két árucikkre 15% kedvezményt biztosítani.

Kevesebb pénzért fenntarthatóbban vásárolni

Nem csak anyagi, hanem élelmiszergazdálkodási, környezetvédelmi és egészségmegőrzési szempontokból is kiemelkedő kezdeményezés a Lidl „Mentsük meg” programja. Az akció keretében szépséghibás, de még fogyasztható állapotú zöldségeket és gyümölcsöket helyeznek ki reggelente 3,5 kg-os egységcsomagokban, így olyan vásárlók is hozzájuthatnak ezekhez a teljes értékű étkezés szempontjából hangsúlyozottan fontos termékcsoporthoz, akik ajánlott fogyasztói áron nem engedhetnék meg maguknak.

Augusztusban az előző napi értékesítésből megmaradt pékárukkal bővült az élelmiszermentő program, ezek 2 és 5 darabos kiszerelésben kaphatóak. Több mint 450 ezer csomagnyi jelentős mértékben árcsökkentett élelmiszer jutott el a Mentsük meg program keretében a vásárlókhoz.

Bár nem ez az áruházlánc fő profilja, a Lidl non-food árucikkeket is értékesít. Kérdésünkre elmondták, hogy a jellemző minta az érdeklődés időszakos megnövekedése, a legnépszerűbbek a nyáron, iskolakezdés és karácsony környékén kapható áruk, a játékok, ruházati cikkek, dekorációs elemek, illetve saját márkás barkácseszközeik. Az áruházlánc ebben a kategóriában is igyekszik támogatni vásárlóit méghozzá úgy, hogy egyes termékeket tavalyi áron értékesít.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A cikk megjelenését a Lidl támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Szigorú korlátozást vezetett be a Coca-Cola Magyarországon