Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új
Üzlet

Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új "mindenért fizetős" üvegvisszaváltó rendszer?

2024-ben is végez kutatásokat a Pénzcentrum, és most egy igazán releváns témában mérik fel a lakosság álláspontját. A Debreceni Egyetemmel együttműködésben egy kérdőíves kutatás keretében folytatnak felmérést az idei januártól hivatalosan bevezetésre kerülő új DRS (Deposit Return System), vagyis a kötelező üvegvisszaváltó rendszer kapcsán. Az új rendszer kihívás elé állítja az embereket, hiszen a betétdíj visszaszerzése érdekében nem csupán a szelektív hulladékgyűjtőkhöz kell látogatni, hanem a műanyag palackokat a boltig is vissza kell vinni. A kutatás elsődleges célja az, hogy feltérképezze, hogyan áll a lakosság az új rendszerhez.
Április 24-én ismét megrendezzük a Sustainable TECH konferenciát. Aktualitások, kihívások clean tech témában, és a legígéretesebb fenntartható technológiák egy helyen.

2024 januártól hivatalosan is életbe lépett az új kötelező üvegvisszaváltó rendszer (DRS). A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem partnerségében egy kutatásra kerül sor, melynek célja az előzetes várakozások feltárása a rendelettel kapcsolatban. A bevezetés hátterében az a felismerés áll, hogy a megnövekedett hulladék mennyiség jelentős környezetterhelést okoz. Ennek következtében a döntéshozók egy olyan rendszert kívánnak kiépíteni, amely elősegíti a körforgásos gazdasági modell elterjedését, és a nem megújuló anyagok zárt körben keringenek.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ami indokolja a DRS bevezetését.

A tej és tejalapú italok és papírcsomagolású gyümölcsleveken kívül minden olyan palackra vonatkozik az előírás, amely űrtartalma 0,1 és 3 liter közötti, csomagolásuk műanyagból, fémből vagy üvegből készült, fogyasztásra kész italtermékek vagy koncentrátumok.  A betétdíj összege többségében 50 forint, de "többutas" csomagolásoknál, mint például boros vagy szörpös üvegek, a gyártó határozza meg az összeget. Az új rendszer hatással van minden érintett félre, ideértve a kereskedőket, gyártókat és a DRS-operátorokat is. 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatásában a lakosság társadalmi hozzáállását kívánja felmérni az átállás kapcsán. A kérdőív önkéntes, anonim és mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól.

A kutatás eredményeiről folyamatosan beszámolnak majd a Pénzcentrum cikkei. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatást! 

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
tozsde részvény