Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új
Üzlet

Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új "mindenért fizetős" üvegvisszaváltó rendszer?

2024-ben is végez kutatásokat a Pénzcentrum, és most egy igazán releváns témában mérik fel a lakosság álláspontját. A Debreceni Egyetemmel együttműködésben egy kérdőíves kutatás keretében folytatnak felmérést az idei januártól hivatalosan bevezetésre kerülő új DRS (Deposit Return System), vagyis a kötelező üvegvisszaváltó rendszer kapcsán. Az új rendszer kihívás elé állítja az embereket, hiszen a betétdíj visszaszerzése érdekében nem csupán a szelektív hulladékgyűjtőkhöz kell látogatni, hanem a műanyag palackokat a boltig is vissza kell vinni. A kutatás elsődleges célja az, hogy feltérképezze, hogyan áll a lakosság az új rendszerhez.
Április 24-én ismét megrendezzük a Sustainable TECH konferenciát. Aktualitások, kihívások clean tech témában, és a legígéretesebb fenntartható technológiák egy helyen.

2024 januártól hivatalosan is életbe lépett az új kötelező üvegvisszaváltó rendszer (DRS). A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem partnerségében egy kutatásra kerül sor, melynek célja az előzetes várakozások feltárása a rendelettel kapcsolatban. A bevezetés hátterében az a felismerés áll, hogy a megnövekedett hulladék mennyiség jelentős környezetterhelést okoz. Ennek következtében a döntéshozók egy olyan rendszert kívánnak kiépíteni, amely elősegíti a körforgásos gazdasági modell elterjedését, és a nem megújuló anyagok zárt körben keringenek.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ami indokolja a DRS bevezetését.

A tej és tejalapú italok és papírcsomagolású gyümölcsleveken kívül minden olyan palackra vonatkozik az előírás, amely űrtartalma 0,1 és 3 liter közötti, csomagolásuk műanyagból, fémből vagy üvegből készült, fogyasztásra kész italtermékek vagy koncentrátumok.  A betétdíj összege többségében 50 forint, de "többutas" csomagolásoknál, mint például boros vagy szörpös üvegek, a gyártó határozza meg az összeget. Az új rendszer hatással van minden érintett félre, ideértve a kereskedőket, gyártókat és a DRS-operátorokat is. 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatásában a lakosság társadalmi hozzáállását kívánja felmérni az átállás kapcsán. A kérdőív önkéntes, anonim és mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól.

A kutatás eredményeiről folyamatosan beszámolnak majd a Pénzcentrum cikkei. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatást! 

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szigorú korlátozást vezetett be a Coca-Cola Magyarországon