Iránytű a kereskedésben - váll-fej-váll alakzat

2009. április 14. 10:00    
nyomtatás
 
Nagyobb arányú árfolyam elmozdulásokat követően gyakori jelenség az úgynevezett konszolidáció, mikor is a vevők és az eladók ereje többé-kevésbé kiegyenlíti egymást. Ezen konszolidációs időszakban az árfolyamgörbe egy szűkebb sávban ingadozik, majd trendirányba, avagy a trenddel ellentétesen kitör az árfolyam. A konszolidációs szakaszban hullámzó árfolyam gyakran a technikai elemzésben használt alakzatok egyikét formálja, és ezt követően a kitörés iránya kereskedési jelzésként szolgál.


Váll-fej-váll alakzat kialakulása
Hasonló módon keletkeznek a váll-fej-váll alakzatok, amelyeket a legismertebb formációk között tartunk számon. A fej-váll formáció piaci csúcsokon, valamint piaci mélypontokon is előfordulhat. Egy emelkedő piacon kialakuló tipikus váll-fej-váll alakzat a trend utolsó felfutásánál alakul ki, és két kisebb rally-t választ el. Ez a felfutás az alakzatban a fej és a jobb váll, míg a bal váll egyértelműen a hosszabb távú emelkedő trend része. Az alakzat fej része a bika piac utolsó próbálkozása a trend folytatására, a jobb váll pedig a bika piacot követő medve piac első emelkedő hulláma. Az alakzat mélypontjait összekötő vonalat nyakvonalnak nevezzük. Amennyiben a harmadik csúcs kialakulását követően az árfolyam átszakítja a nyakvonalat, megtörténik a kitörés, amely kereskedési jelzést ad számunkra

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Célárfolyam
Mint minden alakzat, a kitörést követően a váll fej formáció is célárfolyamot ad a befektetőknek. A célárfolyamot a fej csúcsa és a nyakvonal közötti távolság, tehát az alakzat magassága határozza meg. Ha ezt a távolságot a kitörési helynél annak irányába kivetítjük, megkapjuk a kitörés célárát. A nyakvonallal kapcsolatban nem elvárás, hogy vízszintes legyen.

Forgalom
A váll-fej-váll alakzatoknál, mint minden formációnál fontos a forgalom változását figyelemmel kísérni: A bal váll csúcsához rendszerint emelkedő forgalom tartozik, amely később visszaesik, és a fej kialakulásánál általában kisebb mértékben emelkedik. A kitöréshez, mikor az árfolyam áttöri a nyakvonalat megugró forgalom társul, ami különösen igaz a fordított fej-váll alakzat esetén mikor fölfelé mozdul el az árfolyam. Amennyiben a forgalom a fej-váll alakzatunknál az előzőek szerint alakul, akkor jelentősen nő a valószínűséget annak, hogy csakugyan bekövetkezik a formáció által jelzett árfolyamváltozás, tehát a fotgalom megerősítheti az alakzat jelzését.

Grafikon időbeosztása
A váll-fej-váll alakzatot leggyakrabban napi grafikonon azonosítjuk, de napon belüli 60-30 perces grafikonon is jelentőségteljesek a szignáljai. Hosszabb időbeosztású heti grafikonon megjelenve különösen nyomatékos kereskedési szignálnak tekinthető a váll-fej formáció jelzése. Az OTP heti grafikonján megjelenő váll-fej alakzat 2007 végén erős szignált adott a befektetőknek a trendfordulóról.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Mutációk
Az alakzat formálódásától függően előfordulhat, hogy egy nagyobb váll-fej-váll több kisebb alakzatot is tartalmaz. Minél komplexebb egy ilyen alakzat annál inkább megbízhatónak tekinthetjük, hiszen minden új váll, vagy alakzaton belüli fej-váll tekinthető egy-egy árcsatának a vevők és eladók között. Minél több ilyen árharc előzi meg a kitörést annál erősebb lehet a kialakuló új trend.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Inverz alakzat
Az alakzatnak létezik inverz változata is, ez az úgynevezett fordított váll-fej-váll, amely jellemzően a csökkenő trend emelkedőre váltását jelzi számunkra. Ilyen esetekben a lefelé menő trend fordulását várjuk és a nyakvonal áttörését követően az árfolyam emelkedésére számítunk

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Tévhitek
Gyakori tévhit, hogy a fej-váll alakzatok mindig trendfordulót jeleznek. Vannak esetek, amikor az alakzatokat folytatódó trend követi. Ezekben az esetekben az alakzatok karakterisztikája a trendfordító fej-vállakkal megegyező, az eltérés csupán annyi, hogy az alakzat az aktuális trend közben és nem a trend végén jelenik meg. Ilyen esetekben a fej-váll alakzat a lefelé menő trend közben, a fordított fej-váll alakzat az emelkedő trend közben alakul ki. A Richter grafikonján kialakult váll-fej-váll alakzat a csökkenő trend folytatódását jelezte, és a formáció megjelenését követően tovább erodálódott az árfolyam.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium