Üzlet

Iránytű a kereskedésben - váll-fej-váll alakzat

Portfolio
Nagyobb arányú árfolyam elmozdulásokat követően gyakori jelenség az úgynevezett konszolidáció, mikor is a vevők és az eladók ereje többé-kevésbé kiegyenlíti egymást. Ezen konszolidációs időszakban az árfolyamgörbe egy szűkebb sávban ingadozik, majd trendirányba, avagy a trenddel ellentétesen kitör az árfolyam. A konszolidációs szakaszban hullámzó árfolyam gyakran a technikai elemzésben használt alakzatok egyikét formálja, és ezt követően a kitörés iránya kereskedési jelzésként szolgál.
Váll-fej-váll alakzat kialakulása
Hasonló módon keletkeznek a váll-fej-váll alakzatok, amelyeket a legismertebb formációk között tartunk számon. A fej-váll formáció piaci csúcsokon, valamint piaci mélypontokon is előfordulhat. Egy emelkedő piacon kialakuló tipikus váll-fej-váll alakzat a trend utolsó felfutásánál alakul ki, és két kisebb rally-t választ el. Ez a felfutás az alakzatban a fej és a jobb váll, míg a bal váll egyértelműen a hosszabb távú emelkedő trend része. Az alakzat fej része a bika piac utolsó próbálkozása a trend folytatására, a jobb váll pedig a bika piacot követő medve piac első emelkedő hulláma. Az alakzat mélypontjait összekötő vonalat nyakvonalnak nevezzük. Amennyiben a harmadik csúcs kialakulását követően az árfolyam átszakítja a nyakvonalat, megtörténik a kitörés, amely kereskedési jelzést ad számunkra

Klikk a képre!
Célárfolyam
Mint minden alakzat, a kitörést követően a váll fej formáció is célárfolyamot ad a befektetőknek. A célárfolyamot a fej csúcsa és a nyakvonal közötti távolság, tehát az alakzat magassága határozza meg. Ha ezt a távolságot a kitörési helynél annak irányába kivetítjük, megkapjuk a kitörés célárát. A nyakvonallal kapcsolatban nem elvárás, hogy vízszintes legyen.

Forgalom
A váll-fej-váll alakzatoknál, mint minden formációnál fontos a forgalom változását figyelemmel kísérni: A bal váll csúcsához rendszerint emelkedő forgalom tartozik, amely később visszaesik, és a fej kialakulásánál általában kisebb mértékben emelkedik. A kitöréshez, mikor az árfolyam áttöri a nyakvonalat megugró forgalom társul, ami különösen igaz a fordított fej-váll alakzat esetén mikor fölfelé mozdul el az árfolyam. Amennyiben a forgalom a fej-váll alakzatunknál az előzőek szerint alakul, akkor jelentősen nő a valószínűséget annak, hogy csakugyan bekövetkezik a formáció által jelzett árfolyamváltozás, tehát a fotgalom megerősítheti az alakzat jelzését.

Grafikon időbeosztása
A váll-fej-váll alakzatot leggyakrabban napi grafikonon azonosítjuk, de napon belüli 60-30 perces grafikonon is jelentőségteljesek a szignáljai. Hosszabb időbeosztású heti grafikonon megjelenve különösen nyomatékos kereskedési szignálnak tekinthető a váll-fej formáció jelzése. Az OTP heti grafikonján megjelenő váll-fej alakzat 2007 végén erős szignált adott a befektetőknek a trendfordulóról.

Klikk a képre!

Mutációk
Az alakzat formálódásától függően előfordulhat, hogy egy nagyobb váll-fej-váll több kisebb alakzatot is tartalmaz. Minél komplexebb egy ilyen alakzat annál inkább megbízhatónak tekinthetjük, hiszen minden új váll, vagy alakzaton belüli fej-váll tekinthető egy-egy árcsatának a vevők és eladók között. Minél több ilyen árharc előzi meg a kitörést annál erősebb lehet a kialakuló új trend.

Klikk a képre!
Inverz alakzat
Az alakzatnak létezik inverz változata is, ez az úgynevezett fordított váll-fej-váll, amely jellemzően a csökkenő trend emelkedőre váltását jelzi számunkra. Ilyen esetekben a lefelé menő trend fordulását várjuk és a nyakvonal áttörését követően az árfolyam emelkedésére számítunk

Klikk a képre!
Tévhitek
Gyakori tévhit, hogy a fej-váll alakzatok mindig trendfordulót jeleznek. Vannak esetek, amikor az alakzatokat folytatódó trend követi. Ezekben az esetekben az alakzatok karakterisztikája a trendfordító fej-vállakkal megegyező, az eltérés csupán annyi, hogy az alakzat az aktuális trend közben és nem a trend végén jelenik meg. Ilyen esetekben a fej-váll alakzat a lefelé menő trend közben, a fordított fej-váll alakzat az emelkedő trend közben alakul ki. A Richter grafikonján kialakult váll-fej-váll alakzat a csökkenő trend folytatódását jelezte, és a formáció megjelenését követően tovább erodálódott az árfolyam.

Klikk a képre!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberers