Gazdaság

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

Portfolio
Mai ülésén 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatát a Monetáris Tanács, így az holnaptól már 1,95 százalék lesz. Ezzel újraindult a kamatcsökkentés időszaka, amit elsősorban a rendkívül alacsony infláció kényszerített ki. Elemzők előzetesen azt várták, hogy 20 bázispontos vágással indít a jegybank, amit további csökkentések követnek, amíg a ráta el nem éri a 1,5 százalékot.
Megosztás

MNB: ezért vágtunk, a BEVA fizet a fiktív kötvényeseknek!

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik. Ezt folyamatosan frissülő cikkünkben követjük nyomon.
Megosztás

Nulla inflációt vár idén az MNB!

Idén átlagosan 0 százalék lehet a hazai infláció - derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, melyet részletesen majd csütörtökön ismerhetünk meg. A növekedés kapcsán ugyanakkor sokkal optimistábbá vált a jegybank: a decemberi 2,3 százalékos előrejelzésüket egészen 3,2-ig húzták 2015-re vonatkozóan.
Megosztás

Ezért kezdték újra Matolcsyék

Az óvatos kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - áll a jegybank közleményében, amit szokás szerint egy órával a kamatdöntés után jelentetett meg.
Megosztás

Lehet, hogy csak kiszámolták

Bár a 15 bázispontos csökkentés elmarad a várakozásoktól, két szempontot jól szolgálhat: Egyrészt a jegybank szereti hangsúlyozni az óvatosságot a kamatvágások kapcsán, elsősorban pénzügyi stabilitási megfontolások miatt. Igaz, a jelenlegi helyzetben - amennyiben például árfolyamhatást kívánna elérni a jegybank - az óvatosság nem biztos, hogy indokolt. Másrészt a jegybank további három, hasonló ütemű mérsékléssel elérheti azt a 1,5%-os kamatszintet, amire a piac is számít. Így viszont egy kicsit később, júliusban süllyed idáig az alapkamat. Nem kizárt, hogy az utolsó 1-2 lépés már ellenszélben történne, hiszen a Fed kamatemelése júniusban akár be is következhet. Nem feltétlenül baj ez, hiszen ha az inflációs célt figyelve (kimondatlanul) az árfolyam gyengítése is szempont, akkor éppen az utolsó lépések lehetnek a leginkább hatásosak - persze ha akkor még szükség van rá.
Megosztás
Megosztás

Erősödik a forint az MNB lépésére

Erősödéssel reagált a forint a Magyar Nemzeti Bank vártnál kisebb kamatvágására, pedig előzetesen még gyengült azon hírre, hogy Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót hívott össze 3 órára.
Megosztás

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

A kamatcsökkentést előzetesen már mindenki elkönyvelte, hiszen az infláció hónapról hónapra elmaradt a várakozásoktól, ami azt jelentette, hogy a jegybank legutóbbi (decemberi) előrejelzése is optimistának bizonyult. A mélyen a negatív tartományba süllyedő fogyasztói árindex mellett egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy a jegybank alálövi (a másfél-két évre előretekintő) 3%-os inflációs célját.



Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

A jegybank céljait nem támogatta az sem, hogy a fejlett országok kamatszintje nagyon mélyre süllyedt, illetve az eurózóna piacán a kötvényhozamok széles körben a negatív tartományba kerültek. Így még a 2012 és 2014 nyara között végrehajtott jelentős csökkentés mellett is maradt elég kamatprémium a hazai papírokon, ami a forint iránti keresletet fenntartotta. A forint nem is gyengült, sőt most is közel jár az éves csúcsához.

A kamatcsökkentés tétje tehát most az, hogy vajon sikerül-e elejét venni a forint további erősödésének. A magas fizetésimérleg-többlet mellett ez nem is olyan egyszerű feladat. A lengyelek legutóbbi, jelentős kamatvágása például látványosan kudarcba fúlt, hiszen a zloty - fittyet hányva a szűkülő kamatkülönbözetnek - tovább erősödött. Éppen ezért a döntés mellett érdekes kérdés lesz annak kommunikációja is. Elsősorban az lesz az érdekes, hogy a jegybank milyen utalásokat tesz a további lépésekre.



A döntés indoklása hosszabb lesz a szokásosnál, hiszen a tanács a negyedévente elkészülő inflációs jelentés friss értékelésére, előrejelzéseire támaszkodhat. Ebből mi ma csak az inflációs és a növekedési előrejelzést ismerhetjük meg, a teljes jelentést csütörtökön hozza nyilvánosságra az MNB.

A kamatdöntést követő közlemény, illetve a előrejelzések 15 órakor jelennek meg, ezekről a szokásoknak megfelelően beszámolunk. Különleges esemény, hogy a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.

Megosztás

Matolcsyék bejelentésre készülnek (2.)

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korminfo 04-25