Ingatlan

Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?

Portfolio
Már régóta lobbiznak a lakásfejlesztők az újlakásokat terhelő áfa csökkentéséért, hogy a beruházások végre elindulhassanak. A jelenlegi árakon ugyanis egyelőre nem éri meg fejleszteni, pedig a piac ki van éhezve az újlakásokra. Egy esetleges áfateher mérséklésnek köszönhetően azonban már alacsonyabb árszintek mellett is érdemes lehet belevágni a projektekbe. Varga Mihály a mai napon adott nyilatkozatában felvette a lehetőségét az áfacsökkentésnek, ami akár a lakásfejlesztések tömeges beindulását hozhatja.
Ma reggel egy, a Magyar Időkben megjelent interjú keretében Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány mérlegelheti az újlakásokat sújtó áfa csökkentését. Az egész pontos megfogalmazás szerint:

"Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését"

Ezt egyébként az ingatlanpiac különböző szereplői már évek óta szorgalmazzák, amely lökést adhatna a beruházásoknak. A válság előtthöz képest sokat szigorodtak a műszaki követelmények, valamint az építési költségek is emelkedtek, ami azt is jelenti, hogy a korábbi négyzetméterárakon már nem éri meg lakást építeni. Az új lakások ára azonban a lakáspiaci felfutás ellenére még nem érte el azt a szintet, ahol a lakásfejlesztők jelentős száma lépne be a piacra. A beruházók már régóta lobbiznak az újlakásokat terhelő áfa csökkentéséért, mely javítana a projektek profitabilitásán, és így alacsonyabb árakon is lehetővé tenné a beruházások indítását.

Újlakások, ha elenyésző számban is, de azért jelenleg is épülnek, elsősorban azonban olyan helyszíneken, ahol a 27 százalékos áfát ki lehet gazdálkodni a magasabb négyzetméteráraknak köszönhetően, vagyis ahol a kevésbé ár érzékeny vevők vásárolnak. A fejlesztések tömeges beindulásához ugyanakkor vagy a lakásáraknak kell jelentősen emelkedniük, vagy valóban megoldást jelenthet a lakásépítést terhelő áfa csökkentése. A belengetett áfacsökkentés az előbbiek alapján lehetővé teheti az olcsóbb környékeken, mint Budapest külső részein és a vidéki helyszíneken is a lakásépítéseket.

Mennyit jelentene az áfacsökkentés?



Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?
A fenti kalkuláció szerint, jelenleg egy bruttó 300 ezer forintos négyzetméteráron kínált projektet biztosan nem éri meg elindítani egy vidéki vagy egy külső fővárosi kerületben, mivel a bevételek gyakorlatilag még a költségeket sem finanszírozzák, a 27 százalékos áfának köszönhetően ugyanis a fejlesztőnél a 300 ezer forint helyett csak 236 ezer forint marad. Ha azonban az áfa szintjét 10 százalékra csökkentenék, a négyzetméterenkénti nettó bevétel már 272 ezer forintra növekedne. Ezt a nettó bevételi szintet a 27 százalékos áfakulcs mellett most csak 346 ezer forintos négyzetméterár mellett lehet elérni.

Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?
Az biztos, hogy bár az építési engedélyek száma növekszik, az újlakás-építések továbbra is padlón vannak, tavaly 8360 lakást adtak át, míg a válság előtti évben, 2007-2008-ban ez 36 ezer volt, és az egészséges, ha nem is a sokat emlegetett 40 ezer, de 30-35 ezer lenne. Budapesten a válság előtti években 7-9 ezer társasházi lakás épült, míg idén csak 1200 körül alakulhat a számuk. Az újlakás építők már évek óta másról sem beszélnek, egyfajta rögeszméjükké vált az áfacsökkentés, amiben a lakáspiac problémáinak megoldását látják.

Korábbi vélemények az áfacsökkentésről: Földi Tibor, 2011.: Magyarországon a környező országokhoz képest, mint Románia és Lengyelország kimagaslóan nagy az újlakásokat sújtó áfakulcs. A 27 százalékos áfa 10 százalék körülire történő csökkentése, vagy az áfa visszaigényelhetővé tétele jelentős keresletnövekedést indíthatna el. Az áfabefizetések ugyanakkor nem csökkennének, mivel a vásárlások növekedése összességében ellensúlyozná ezt a hatást. Ráadásul a fejlesztések beindulása új megrendeléseket indukálna, ami további adóbefizetéseket is magával hozna, miközben javítaná az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkező rétegek körében a munkanélküliségi rátát. Tavaly ősszel a MÉASZ (Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége) készített Új otthonteremtés címet viselő csomagot a lakásépítések segítésére vonatkozóan. Ebben javaslatként szerepel, hogy az élénkítés érdekében a lakásépítésekre 2,5 százalékos kamatozású jelzáloghitelt tegyenek elérhetővé, a kifizetett 27 százalékos áfából 20 százalékpontot lehessen visszaigényelni, és négyzetméterenként 30 ezer forint támogatás járjon a legalább A+ energetikai besorolású lakásokra. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület véleménye szerint az új lakások áfáját 5 százalékra kellene csökkenteni ahhoz, hogy újra beinduljanak az építkezések. Bár ez elég drasztikusnak tűnik, véleményük szerint adóéven belül nem okozna bevételkiesést a költségvetésben. Ezen intézkedés hatására az újlakás-kínálat megtöbbszöröződne.



Egyelőre nagyon nehéz következtetéseket levonni Varga Mihály nyilatkozatából, meglehetősen feltételes módban fogalmazott, nagyon sok kérdőjelet felvetve. Az áfacsökkentés véleményünk szerint pozitív hatással lehet az újlakás-piacra, és hozzájárulhat a beruházások minél nagyobb mértékben történő elindulásához. Rövid távon azonban ez a belengetés nem biztos, hogy jót tesz a piacnak. Visszafoghatja ugyanis az már megkezdett projektek esetében a vásárlásokat, az embereket az alacsonyabb árak kivárására ösztönözheti. A fejlesztők is bizonytalanná válhatnak rövidtávon, ami akár szintén a projektek visszafogásában nyilvánulhat meg.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás