Prémium

Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben (x)

Portfolio
Rövidesen tárgyalhat a kormány a pénzügyi tudatosságot érintő stratégiáról, amely az egyre jobban felértékelődő öngondoskodási piacnak is lökést adhat. A nyugdíjcélú és egészségmegőrzést segítő megtakarításokat kezelő, évek óta remek eredményeket elérő pénztárak is felértékelhetődnek - mondta Dr. Kravalik Gábor, Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége elnöke a Portfóliónak adott interjújában. Elárulta azt is, hogy mi lehet a megoldás.


Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben
A legutóbbi konferenciájukon kiderült, hogy fontos változás jöhet az egészségmegőrzést és a nyugdíjcélú takarékoskodást illetően. Miről van szó pontosan?

A kormány asztalára kerülhet hamarosan a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégia. Ez érintheti az öngondoskodási piacot, ezen belül a nyugdíjas évekre, valamint az egészségmegőrzésre történő takarékoskodást is. Tehát minden ember érintett.


Milyen javaslatokat tett az ÖPOSZ? Milyen konkrétumokról lehet tudni?

Az a célunk, hogy a nyugdíjcélú és az egészségmegőrzést szolgáló pénztári megtakarítások további kedvezményt kaphassanak az egyéni és munkáltatói oldaláról. Ez mindenkinek jó lenne. A munkavállalók számára egy biztosabb jövő elérését és az egészségük megőrzését segítené, az államnak stabilabb államadósság-finanszírozást, míg a takarékoskodás és pénzügyi tudatosság szempontjából szintlépést jelentene.


A mostani kedvezmények nem elegendőek?

Ha azt nézzük, hogy a magyar munkavállalók 60 százaléka nem tagja egyetlen pénztárnak sem, akkor a válasz nem. Ráadásul a legfrissebb felmérésünk szerint a munkavállalók 40 százaléka nem tud a pénztári szolgáltatásokhoz kapcsolódó 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adókedvezményről. Az is probléma, hogy a cafeteriarendszer átalakítása miatt drasztikusan estek a munkáltatói hozzájárulások, márpedig ezek kulcsfontosságúak, mert olyanok számára nyitnák meg a pénztári megtakarításokat, akiknek ez nem fér bele a büdzséjükbe.
Mennyit tudnak félretenni a munkavállalók például nyugdíjra?
Beszédes eredményre jutott a kutatásunk ezen a téren: fontosnak tartják, és már az aktív lakosság körülbelül fele spórol nyugdíjas éveire, igaz, közülük ma még csak minden második választ kifejezetten nyugdíjcélú terméket ehhez. A félretett havi összeg is viszonylag alacsony, többségében nem lép túl a havi 10 ezer forintot. Ugyanakkor 71 százalékuk tisztán látja a helyzetet, ennyien voltak azok, akik kevésnek tartják azt az összeget, amit ma félre tudnak tenni.


Mit szeretnének a pénztártagok?

Egyértelműen látszik a válaszokból, hogy a megkérdezettek külső segítséget szeretnének ahhoz, hogy takarékoskodni tudjanak például az idős korukra. 69 százalékuk szeretne munkáltatói hozzájárulást, ami elég magas arány. Szintén 69 százalék említett magasabb fizetést. 56 százalékuk pedig magasabb adókedvezményt látna szívesen.


Mire számítanak?

Abban bízik az ÖPOSZ, hogy egy olyan kedvezményrendszer jön létre, ami mind a három szereplő, a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók számára is előnyös, így a jelenleg még pénztári tagsággal nem rendelkező aktív emberek milliói előtt nyitja meg takarékoskodást kapuját.

Megjegyzés: A cikkben idézett kutatást az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére az NRC készítette. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.


Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben



(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek