Bank

Beszédes számok: így hárították át a bankok a tranzakciós illetéket

Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény hatályba lépésével átlagosan mintegy 300 - 350 Ft-tal több díjlevonással szembesülhetünk januári bankszámlakivonatunkon, ami azt jelenti, hogy éves szinten kb. 4 000 Ft-tal kerülhet többe a bankkártya-használat és a számlafenntartás, az idén januártól, vagy - más bankoknál - februártól hatályos lakossági kondíciós listák alapján. Az év eleji átárazások komoly átrendeződéseket okoztak a bankszámlák piacán, köztük is a kiemelt jövedelmű, aktívan tranzaktáló ügyfelek számára kínált csomagok drágultak jelentősen. Egy-két bank kivételével a kártyás vásárlás továbbra is díjmentes, bár ez többségében már csak akcióként van meghirdetve. Ezzel párhuzamosan, az alapkamat csökkenésével, a fél évvel ezelőtti feltételekhez képest 1 - 1,4 százalékponttal kevesebb hozamot érhetünk el megtakarításainkon.

1 2 3 4

Bevezető.
A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (továbbiakban: Bankárképző) 2009 óta készíti el rendszeresen a magyarországi bankok által kínált különböző lakossági bankszámlacsomagok összehasonlítását célzó elemzését, melynek eredményeit legutóbb 2012. augusztus elején jelentettük meg a félévkor érvényes kondíciók alapján. Aktuális elemzésünk a részben még tavaly novemberben közzétett, több esetben idén januárban módosított, 2013. januártól, illetve februártól hatályos banki hirdetmények alapján készült, minden banknál az elérhető legfrissebb információkat alapul véve. Az aktuális eredményeket a fél évvel korábbi, 2012. július elejére vonatkozó rangsorok adataival összevetve értékeljük. Elemzésünk módszertani hátteréről részletesebben cikkünk végén olvashat.

Ahogy előre várható volt, a 2013. január 1-jén bevezetésre került tranzakciós illeték a gazdasági nehézségek mellett évek óta különadókkal sújtott bankszektor számára nem átvállalható terhet jelent, ezért a fizetési műveletenként 0,2 százalék, készpénz-műveletenként 0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forintnyi extra költséget döntő többségben az ügyfeleknek kell megfizetniük a bankokon keresztül az államkasszába. Az áthárítás mértékében azonban vannak különbségek az egyes bankok, illetve számlacsomagok között, ezért most különösen érdemes megnézni saját bankunk kondícióit, mielőtt a növekvő levonások kellemetlen meglepetésével szembesülünk. Az illeték felszámítása ugyanis olyan, évek óta garantáltan nulla forint tranzakciós jutalékkal hirdetett számlák ingyenességét szüntette meg, mint a Citi TOP, Raiffeisen Díjnullázó, FHB Prémium, vagy az UniCredit Bónusz számla. Ez is mutatja, hogy a bankok üzleti stratégiája átrendeződni látszik a prémium banki ügyfelekre vonatkozóan - melyek nagy volumenű tranzakcióik miatt most a legnagyobb terhet jelentik nekik az illetékfizetés szempontjából.

Az ingyenes ATM készpénzfelvételi lehetőségek is csaknem mindenütt megszűntek: már csak az OTP-nél, az Ersténél, a Banco Popolare-nál, a Kinizsi Banknál, az UniCreditnél és a KH-nál találunk korlátozott számban, bizonyos számlacsomagoknál. A bankkártyás vásárlás 2 ezrelékes díját azonban egyelőre úgy tűnik, a nagyobb hitelintézetek nem hárítják át az ügyfelekre: az aktuális információk szerint csak a KDB, a Volksbank, a DRB Bank, az MKB és a Budapest Bank egyes számlacsomagjainál kell kártyás vásárlásaink után erre az extra költségre is számítanunk. Bár a díjmentességet a többiek is csak "akciósan" biztosítják, azaz semmi sem garantálja, hogy a következő hónapokban is ingyenesen vásárolhatunk. A tranzakciós illeték jelenleg ismert mértékű áthárítása egy átlagos, közepesen aktív ügyfél számára 2-3 000 Ft, egy gyakrabban, nagyobb összegekben tranzaktáló ügyfél számára viszont akár 7-9 000 Ft banki költségnövekedést is jelenthet éves szinten.

A jegybanki alapkamat 2012 júliusa óta pontosan 1,5 százalékpontot csökkent, jelenleg 5,5 %, ennek következtében a bankok lekötött betétekre kínált kamatai is csökkentek az elmúlt hat hónapos időszakban. Fél éves lekötési perióduson a rendszeresen akciókat hirdető Volksbank (6,7%) mellett a Raiffeisen (6,5%) emelkedik ki, utóbbi egy éves lejáratra még magasabb, 6,75%-os kamatot kínál bizonyos számlaaktivitási feltételek teljesítése esetén. A rövidebb, 3 havi lekötési perióduson ismét a kisebb bankok, a KDB (5,75%), a Sopron Bank (5,5%) valamint a CIB (6%) a legjobb választás. A bankok spórolási szándékát jelzi, hogy a többi bank kínálata éppen hogy eléri, de inkább alatta marad a referenciakamatnak: három hónap - egy év időtávra 4,25% - 5,75% közötti éves kamat mellett kínálnak lekötéseket, amely alapján az ügyfelek által realizálható fajlagos hozam átlagosan 1 - 1,4 százalékponttal csökkent 2012 közepéhez képest.

A kényelmi rangsorok tekintetében kisebb átrendeződések történtek a kis és közepes bankok körében, melyek ezúttal elsősorban a figyelembe vett egyéb költségek (elektronikus és mobil banki szolgáltatások, nem saját ATM, biztosítások, stb.) egyes esetekben aránytalanul nagymértékű emelkedésének köszönhetők.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Sberbank orosz bank szankció