Bank

Csúnyák a lízingpiac számai, de látni vélik a válság végét

Portfolio
A válság előtt megszokott összeg töredékét, mindössze 84,4 milliárd forint új finanszírozást nyújtott az év második negyedében a magyar lízingpiac, ennek ellenére a Magyar Lízingszövetség értékelése szerint a számok alapján a válság véget ért. Lévai Gábor főtitkár a szervezet mai sajtótájékoztatóján mindezt azzal indokolta, hogy ez már a második, növekedést mutató negyedév volt.

2010 elején volt inkább jellemző az autó-visszavételek arányának emelkedése, ez jelenleg már csökkenést mutat a lízingpiacon - fejtette ki Lévai. A sajtótájékoztatón elhangzott: az átlagos bedőlés a szerződéskötést követően három évre következik be, a késve fizető ügyfelek arányára vonatkozó számok bizonytalanok, de 20-25%-ra tehetők.

A kihelyezett új volumen 16%-kal nőtt, a szerződések száma viszont 2,3%-kal csökkent az első félévben az előző év azonos időszakához képest - hangzott el a sajtótájékoztatón. A Lízingszövetség értékelése szerint a két negyedévi növekedés miatt kijelenthető, hogy "hivatalosan is vége" a válságnak. Látni kell azonban, hogy a növekedés nagyon szerény 2010-es bázishoz képest történt, így bár számos finanszírozási szegmenssel (pl. hazai jelzáloghitelezés) szemben látszódik már némi növekedési tendencia a piacon, ez koránt sem látványos. A lízingcégek portfóliójának értéke 4,6%-kal csökkent, a késve fizetők és a nem fizetők aránya emelkedett a lízingpiacon a vállalati és a lakossági szegmensben egyaránt. Az ügyfelek között emelkedett a kkv-k, a nagyvállalatok és az önkormányzatok aránya, közelítve a válság előtti kereslet szerkezetéhez.

Csúnyák a lízingpiac számai, de látni vélik a válság végét
A lízingcégek és az ügyfelek kockázatvállalása egyaránt csökkent: új autóknál átlagosan 40, használt autóknál 35%-os saját erő vált általánossá, kivéve a flottafinanszírozást, ahol általában zéró vagy minimális önerő jellemző. A gépjármű-finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke egyébként az egy évvel korábbihoz képest mindössze 3,9%-kal nőtt. 2011 első felének végére az autófinanszírozásban 60%-ra emelkedett a pénzügyi lízing aránya, a hiteleké pedig 40%-ra csökkent. A szerződések több mint kétharmada 2-5 év közötti futamidővel került megkötésre.

A lakossági ügyfeleknél körülbelül 80% még a deviza (jellemzően frank) alapú konstrukciók aránya, az autó szegmensben 90% - ismertette Lévai Gábor. Mindez azt jelenti, hogy a lízing portfólió legalább annyira kitett a frankárfolyam ingadozásainak, mint a bankok hitelportfóliója. Bár az új kihelyezések többsége forintban történik, ez olyan alacsony volumenű a meglévő állományhoz képest, hogy egyelőre nem domináns a teljes portfólión belül. A vállalatoknál szegmensenként jelentősen eltér a deviza (itt elsősorban euró) alapú konstrukciók aránya.

A flottafinanszírozásban 3,2%-kal visszaesett, a truck szegmensben viszont 29,7%-kal nőtt az új finanszírozás a lízingpiacon. Dinamikus, 49%-os emelkedést mutatott a gépek és berendezések szegmense, az ingatlanfinanszírozásban azonban 34,2%-kal csökkent a féléves új volumen. Az IT berendezések kihelyezése 84%-kal nőtt.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
K&H 8