Bank

IT-forradalom zajlik a BÉT-en

Portfolio
A bécsi tőzsde által kereskedési terminál szállítására kiírt tendert egy magyar cég, a Dorsum Zrt. nyerte el. Az új kereskedési terminál bevezetése azonban nem csak a bécsi tőzsdét, hanem a CEESEG csoport tulajdonában lévő többi börzét is érinti, így a Budapesti Értéktőzsdét is. Az új terminál a tőzsde tagjainak munkáját hivatott megkönnyíteni azáltal, hogy kibővített funkciócsomagot és a más tőzsdéken való kereskedést is biztosítja majd. Ezúttal nem a Xetráról, a decemberben induló kereskedési rendszerről van szó, hanem egy olyan kereskedési terminálról, amely a tőzsdék tagjai számára jelent majd alternatív megoldást a kissé réginek számító jelenlegi terminállal szemben.
A bécsi tőzsde modern kereskedési terminálra vált

A Xetra bevezetésben is aktív magyar IT-cég, a Dorsum Zrt. nyerte el a bécsi tőzsde (Wiener Börse AG - WBAG) által meghirdetett tendert, amely egy új kereskedési terminál bevezetéséről szól. A projekt célja a több évtizede kifejlesztett terminál lecserélése egy újabb, több funkcióval rendelkezőre. A WBAG többségi tulajdonosa - a bécsi tőzsde mellett - a közép-kelet-európai régió három másik (budapesti, prágai, ljubljanai) tőzsdéjének is. A négy tőzsdét tömörítő szervezet elnevezése CEESE Group.

Az új terminálon keresztül egyszerre lehet a négy tőzsdén valamint, a frankfurti börzén is kereskedni. "A Xetra kereskedési rendszer a frankfurti tőzsde tulajdonában van, az általuk biztosított kereskedési terminál azonban több mint 10 éves, ezért jelen pillanatban nem azt használják a kereskedők, hanem általában valamilyen saját megoldásuk van erre. A bécsi tőzsde ezért is döntött úgy, hogy egy profi terminált bocsájt rendelkezésre tagjai számára" - fejtette ki Csorba Gyula, a Dorsum Zrt. fejlesztési igazgatója.

"A fejlesztés lényegében véve arról szól, hogy a norvég partnerünkkel közös ClavisFront nevű termékünket a bécsi tőzsde által elvártan, testre szabva tegyük elérhetővé a börze tagjai számára, CEE Trader néven". A terminálon keresztül elérhetőek lesznek többek között a kereskedési és piaci adatok, a tőzsdei hírek és az árjegyzési funkció az összes CEESEG tőzsdén, így a BÉT-en is.

A terminál fizikailag a bécsi tőzsde szerverparkjában kerül elhelyezésre. "Mi adjuk a szerver komponenseit, illetve partnercégünk a felületet, így együtt szállítjuk a megoldást. Július elsejével hivatalosan is elindult a felhasználói teszt, vagyis a bécsi tőzsde informatikai környezetében integrálva működik a rendszer a tesztXetra tőzsderendszerre kapcsolódva. Komoly eredmény, hogy ilyen sokáig jutottunk el két és fél hónap alatt" - mondta el a projekt aktuális állásáról Rokob Imre, a Dorsum Zrt. projekt igazgatója, aki hozzátette, hogy a kivitelezés mellett komoly erőforrásokat kellett mozgósítaniuk a jogi háttérmunka elvégzéséhez is. Mivel a megrendelő négy ország felhasználói számára szeretné biztosítani a folyamatos és megbízható működést, az eltérő jogszabályi háttér összehangolása elengedhetetlen volt.

Mit tud majd az új terminál? A CEE Tradernek támogatnia kell az azonnali értékpapír szekciókban kereskedhető instrumentumok, úgymint a részvények, EFT-ek, certifikátok adás-vételét, minden CEESEG piacon kötött ügylet esetében. A kereskedést támogató értékpapír-árfolyam adatok és a hírszolgáltatások valós idejű megjelenítése szintén elérhető lesz a platformon. Ezen kívül az alábbi funkciókat biztosítja a CEE Trader: - Multi-market access: egy bejelentkezési jelszóval több piac elérése. Egy alkalmazás futtatása, egy idejű kereskedhetőség több piacon. - Felhasználó-alapú testre szabhatóság: ablakok, elrendezés, színvilág, szűrések - Interaktív grafikonrajzoló funkciók - Manuális árjegyzés támogatása - Adatállományok exportja és importja - Riasztás funkciók - Ajánlat és kötés monitoring

Mikor lesz elérhető a BÉT-en?

A Budapesti Értéktőzsdén még a Xetra projekt befejezése előtt, július közepén a tagok rendelkezésére szeretnék bocsátani a terminált, hogy itt is megkezdődhessen a tesztelési folyamat. További két fázisa lesz a projektnek, novemberben képessé kell tenni a rendszert arra, hogy a budapesti tőzsdén kívül is lehessen vele kereskedni (tehát Ljubljanában, Prágában, Bécsben és Frankfurtban). A tervek szerint a jövő év elejétől pedig az árjegyzést is támogatja majd a rendszer.

IT-forradalom zajlik a BÉT-en
A CEE Trader terminál
Eszaki Aramlat robbantas
tőzsde
Orbán Balázs interjú
budapest shutter 4
Putyin kifakadt: Ön megőrült? Soha nem adjuk vissza a Krímet
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lapop bankkártya csalás