Bank

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt

Portfolio
A szeptember végi 18,8%-ról 18,0%-ra csökkent a nem teljesítő lakossági hitelek aránya a magyar bankrendszerben 2015 végére - mutatják az MNB friss adatai. Jó hír, hogy nemcsak az arány, hanem a bedőlt tartozások állománya is csökkent, mégpedig 1068 milliárd forintról 998 milliárdra. Apró szépséghiba, hogy a csökkenés viszonylag nagy része mögött a decemberi kedvezményes forintosítás és követelés-eladások állnak. Az MNB igazgatója tegnapi előadásában a lakossági hitelportfólió megtisztításának felgyorsításáról beszélt.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet
December végén a lakosság banki tartozásának kereken 18%-a volt 90 napon túli késedelemben (NPL-ráta), szemben a szeptember végi 18,8%-kal. A devizahiteles elszámolást leszámítva utoljára másfél évvel ezelőtt láthattunk csökkentést a lakossági NPL-rátában, ráadásul a nem teljesítő hitelek abszolút állománya is csökkent 70 milliárd forinttal.

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt
E csökkenésre azonban jórészt magyarázatot ad, hogy az MNB közleménye alapján a negyedik negyedévben
  • 24,8 milliárd forintnyi tőkekövetelést írtak le a bankok, amit jórészt valószínűleg az autó- és személyi hitelek kedvezményes forintosítása magyaráz (hiszen a piaci árfolyam helyett a 256,5 forinton forintosították őket),
  • 36,7 milliárd forintnyi követelést pedig értékesítettek a bankok, amelynek nagy része nem teljesítő hitel lehetett. Ez az összeg egyébként 2014 közepe óta a legmagasabb, vagyis az elszámolások elmúltával ismét éledezni látszik a követelésvásárlói piac.
Amennyiben tehát nincs az autó- és személyi hiteles forintosítás és a szokásosnál nagyobb banki követelésértékesítés, a 70 milliárd forint helyett jóval kisebb mértékben (20-30 milliárd forinttal) csökkent volna a nem teljesítő hitelek állománya.

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt
2016-ban nemcsak a vállalati hitelek (lásd a MARK Zrt. tavasszal induló követelésvásárlásait), hanem a lakossági hitelportfóliók tisztulása is felgyorsulhat. Mivel egyre több külföldi követelésvásárló érdeklődik a magyar piac iránt, és március 1-jén a kilakoltatási moratórium is megszűnik, akár a jelzáloghitelek érvényesítése, illetve eladása is felgyorsulhat. A várható fejleményekről alábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a Business & Technology háromnapos konferencián tegnap az MTI tudósítása szerint kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy következő lépés a lakossági szektor portfoliótisztításának felgyorsítása lehet, de hozzátette, hogy vannak adminisztratív korlátok a rendszerben, itt a kilakoltatási moratóriumot említette. Úgy vélte, közös megoldásra kell törekedni a bankrendszer, a kormány és a jegybank részvételével.

Valery Giscard d'Estaing
GettyImages-1211246429 (2)
otp
maszklaptop
money
covid vilag koronavirus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
automata