Befektetés

Résen kell lenni, mert bármikor jöhet a tőzsdei zuhanás!

Portfolio
Előbb-utóbb jön egy nagyobb korrekció a részvénypiacokon, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez mikor következik be. Ráadásul nem csak egy nagyobb eséstől való félelem nyomaszthatja a befektetőket, azért sem könnyű a helyzetük, mert az alacsony kamatkörnyezetben kockázatmentesen már nem könnyű pénzt keresni. Lehetőségek azonban mindig vannak, még az olyan, a befektetők által kifejezetten utált részvénypiacokon is, mint az orosz. Boér Leventével, az OTP Alapkezelő portfolio managerével beszélgettünk.
Portfolio: Egyre alacsonyabb kamatkörnyezethez kell hozzászoknunk, alacsony kockázatot vállalva már nem könnyű pénzt keresni.

Boér Levente: Ez valóban így van, és alapkezelői szempontból sem könnyű a helyzet, hiszen míg korábban egy magasabb kamatkörnyezetben az alapok kockázatmentes részén 5-6 százalékot is meg lehetett keresni, addig most ez a hozam mindössze 2 százalék körüli, így felértékelődik az aktív pozíciók teljesítménye.

Résen kell lenni, mert bármikor jöhet a tőzsdei zuhanás!
P.: Nagy a csapkodás idén a tőzsdéken, ráadásul az egyes régiók nagyon eltérően teljesítenek. Milyen stratégiát érdemes most követni?

B.L.: A legjobb stratégia változatlan: meg kell találni az alul- és túlárazott papírokat, és felvenni a megfelelő pozíciót. Az általam kezelt portfóliókban nem egy-egy nagyobb pozíciót veszek fel, hanem sok kisebb aktív pozícióval igyekszem porlasztani a kockázatot.

Bor Levente
Boér Levente, CFA
portfolió manager, feltörekvő részvénypiacok (globális, orosz, török, afrikai piacok)
A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetéselemző és kockázatkezelő fő szakirányon, illetve alkalmazott statisztika mellékszakirányon. 2006-ban sikeresen megszerezte a Tőzsdei Szakvizsgát. Egyetemi évei alatt elnyerte a Goldman Sachs Global Leaders valamint a GE Scholarship ösztöndíjakat. 2005-től gyakornok az OTP Alapkezelő Zrt.-nél, majd 2006-tól portfolió manager. Szakterülete a globális feltörekvő részvénypiacok. 2008-2010-ben teljesítette a CFA program mindhárom vizsgáját, azóta a CFA cím birtokosa. Az OTP Planéta Alap, az OTP Prémium Alapok és az OTP Ázsiai Ingatlan Alapok Alapja kezelője, illetve társ-portfoliókezelője az OTP Török, az OTP Orosz, az OTP Afrika és az OTP Fundman Részvény Alapoknak valamit az OTP Új Európa és az OTP Paletta Alapnak. A fundman.blog.hu egyik szerzője.


P.: Milyen módszerekkel keresitek meg a befektetési szempontból érdekes sztorikat?

B.L.: Az elmúlt években több piacon sok céget megismertünk, és követünk nyomon. A többes szám azért indokolt, mert a részvénykiválasztás csapatmunka: egy 2 portfoliókezelőből és 3 részvényelemzőből álló csapatban dolgozom, így sokkal több céget tudunk lefedni és több nézőpontból is meg tudjuk vizsgálni a vállalatokat. Az általunk nyomon követett tágabb lista - amely folyamatosan változik - legalább 400-500 cégből áll. Ez egy elengedhetetlen alap, ebből kiindulva tudunk tovább szűrni és megvárni, hogy egy jó befektetési lehetőség adódjon.

P.: Milyen időtávon fektettek be?

B.L.: Jellemzően hosszútávon gondolkodunk, de ezt a piac dönti el. Van olyan kitettségünk, amelyet hosszú évekig tartunk, de ha rövid távon éri el a célárunkat a papír, akkor zárjuk a pozíciót. A kérdés, amit mindig fel kell tenni, hogy ha nem lenne még az adott cég a portfolióban, akkor most is megvennénk-e? Ha a válasz "nem", akkor megérett az eladásra. A leggyakoribb, hogy ugyanazt a papírt az évek során többször is megvesszük és eladjuk, attól függően, hogy hogyan van árazva az általunk reálisnak tartott árhoz képest.

P.: Tudsz ilyenre példát mondani?

B.L.: Meglepő módon pont a sokat szenvedett orosz piacon az MMK nevű orosz acélgyártó cég árfolyama ugrott meg rövid időn belül, míg az orosz piac 20-30 százalékot veszített az értékéből, addig ennek a vállalatnak a részvényárfolyama közel megduplázódott. Egy ekkora emelkedést követően természetesen mi is zártuk a pozíció egy részét, de továbbra is látunk fantáziát a papírban.

P.: Ez a cég inkább a kivétel lehet, nagyon úgy tűnik ugyanis, mint ha a befektetők utálnák az orosz piacot.

B.L.: Az orosz piacról két dolgot kell tudni: általában olcsó, és általában utálják a befektetők. Most talán a szokásosnál is olcsóbbak, és a szokásosnál is jobban utálják őket. Amikor az orosz piacról beszélünk, a legtöbben a nagy indexpapírokra, a Gazpromra, a Lukoilra, a Rosznyeftre gondolnak, ezekre a nagy energiavállalatokra. De az orosz piac nemcsak ebből áll, rengeteg más cég van, amelyek a belső fogyasztásra, az internetszektorra, és az energiaszektoron kívüli exportra építenek. Nem homogén a piac. Ráadásul a tőzsdei cégek nagy részének - a 2008-as összeomlás utáni óvatosság miatt - erős a mérlege, nincsenek eladósodva.

P.: Mi most a nagy sztori az orosz tőzsdén?

B.L.: A kiskereskedelmi szektorban lezajló változás mindenképpen ilyen, hiszen még most is rengeteg a nem hatékony szereplő, a kis boltlánctól a külvárosi bódésorral bezárólag. Mellettük viszont egyre nagyobb szelethez jutnak a profik, például a Magnit is, amelyik egy professzionális menedzsment irányítása alatt nem a Moszkva-Szentpétervár régióra fókuszál, hanem a közepes orosz városokra, ott kiváló logisztikával egyre több üzlettel egyre hatékonyabban működik. A mostani nehéz időszak kifejezetten jól jött nekik, hiszen az a versenytársakat legyengítette, de ők továbbra is erősek maradtak. Emiatt a Magnit árfolyama is szépen emelkedett.

P.: Az orosz részvénypiactól sokakat elijeszt az állami tulajdon nagy aránya. Ti hogyan viszonyultok ehhez a helyzethez?

B.L.: Fokozott jelentőséget tulajdonítunk neki, de ez nem feltétlenül kizáró ok. Mindennek megvan az ára. Amelyik cég állami tulajdonú, az általában diszkontot érdemel, hiszen az államnak a klasszikus tulajdonosi érdekek mellett van egy másfajta érdeke is, például hogy adó formájában vegye ki a pénzt a cégből, vagy - például a Gazprom esetében - politikai célokra használhatja fel a céget.

P.: A fejlődő piacok közül az orosz mellett a török piac is izgalmas. Ott mi a nagy sztori?

B.L.: A potenciális GDP-növekedés továbbra is magas, amelyet a népességnövekedés és a tipikus fejlődő piaci fogyasztásbővülés táplál. Ehhez kapcsolódik a stratégiai szemléletű magántulajdon magas aránya, hiszen a tőzsdei cégek jelentős részét évtizedek alatt felemelkedő és a cégbirodalmat a következő generáció számára továbbadó családok birtokolják. Ezekben a cégekben a hosszú távú szemlélet miatt jellemzően működik a kisebbségi tulajdonosokat is megbecsülő vállalati kultúra. Egyedi még Törökország helyzete abból a szempontból, hogy a jó nyugati kapcsolatok mellett az arab világgal is aktív kereskedelmet ápol, így a török cégeken keresztül sok esetben az iráni és iraki gazdasági növekedésből is részesülni lehet.

Résen kell lenni, mert bármikor jöhet a tőzsdei zuhanás!
P.: Mik a vonzó török befektetések?

B.L.: A tőzsdén nagy súllyal szereplő bankszektoron belül a kevésbé likvid, emiatt a külföldi befektetők által nem annyira szeretett, de hosszútávon jó növekedéssel és kedvezőbb értékeltséggel rendelkező bankokat szeretjük. Az egyik ilyen az Albaraka Bank, amely egy hagyományoshoz képest eltérő modellben működő iszlamista bank, és most, hogy kiesett a nagy versenytársa, a Bank Ázsia, piacot tudott szerezni. De nem csak a pénzügyi-, hanem az ingatlanszektorban és a légiiparban is vannak vonzó cégek.

P.: A fejlett piacokon milyen jó sztorikat láttok?

B.L.: Összességében azt látjuk, hogy az amerikai piac kezd túlárazott lenni, de ott is látunk vonzó befektetési lehetőségeket. Jellemzően olyan sztorikat keresünk, ahol kvázi arbitrázsra van lehetőség, ilyen volt a Yahoo emelkedésére és az Alibaba esésére játszó pozíciónk is. Az Alibaba és a szintén tőzsdén jegyzett Yahoo Japan árazását és a Yahoo készpénzállományát is figyelembe véve ugyanis a Yahoo alaptevékenységének gyakorlatilag masszívan negatív értéket adtak a befektetők. Úgy gondoltuk, hogy jó esély van arra, hogy ez a diszkont szűkülni fog, és ez az elmúlt hónapokban meg is történt.

P.: Nem csak a Yahoo, általában a fejlett részvénypiacok is sokat emelkedtek az elmúlt hónapokban, sokak szerint érik már egy nagyobb esés.

B.L.: Előbb-utóbb lesz is, de nehéz megtippelni, hogy mikor kezdődik, nem is vállalkozom erre. Inkább azt mondanám, hogy résen leszünk, és amikor elkezdődik, akkor megpróbáljuk ezt kihasználni.

P.: A stratégiátok alkalmazkodik ehhez?

B.L.: Ez változó. Vannak a tiszta részvényalapok, amelyeket leginkább a hosszú távra befektető ügyfeleink portfoliójába szánunk, akik - az emelkedő időszakokban való részvételért cserébe - a nehezebb időket is tolerálják. Általános részvénypiaci eséskor ezek sem tudnak rezisztensek lenni, de azt gondoljuk, hogy a piac egészénél talán ellenállóbbak lesznek eső időszak alatt is. Jó példa erre az idén nyáron indult Fundman Alap, ahová régiótól függetlenül az általunk legjobbnak gondolt papírokat vesszük meg, és nincs megkötve a kezünk valamilyen benchmark által. Érdekesség, hogy a döntéshozatali mechanizmusba is megpróbálunk betekintést nyújtani a fundman.blog.hu-n keresztül, ahol már több mint 2 éve rendszeresen teszünk közzé vállalatértékeléseket a nem szakértő olvasó számára is emészthető formában. A kockázatot kevésbé toleráló befektetők viszont inkább a kifejezetten alacsony szórást megcélzó abszolút hozam szemléletben kezelt alapunkat, az Új Európát preferálják, ahol jellemzően long-short pozíciókat tartunk, így az alap függetleníteni tudja magát a részvénypiaci esésektől, hiszen nem a piac irányán múlik a teljesítménye.
Érdekli a tőzsdei piacok izgalmas világa?
A Portfolio Online Tőzsdén magyar, német, osztrák részvényekkel kereskedhet kedvező kondíciókkal. Tesztelje tudását ingyenes demószámlánkon kockázat nélkül!
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas