Befektetés

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk

Valóságos hidegzuhanyként érte a fél országot, amikor tavaly egy tollvonással eltörölte a kormány a lakástakarékok 30%-os állami támogatását, a pénztáraknak pedig kellett pár hónap, hogy felébredjenek a sokkból és új termékekkel álljanak a piacra. A múlt hétre lett csak kész mindhárom szolgáltató (ennyi maradt, miután az Aegon kivonult a piacról) új termékével, melyek viszonylag magas befizetésarányos kamatokkal és olcsó hitelekkel próbálják csábítani az ügyfeleiket. A felkínált 5-22,5%-os befizetásarányos hozam viszont jóval kevesebb, mint a korábbi, 30%-os állami támogatás, így a legmagasabb elérhető éves hozam sem éri el a tőkearányos 2,5%-ot. Jó hír viszont, hogy most már akár egy szerződéssel is össze tudunk rakni elég pénzt egy lakásra.
Először tavaly októberben a Fundamenta, majd pár hónapra rá az OTP is piacra dobta új termékét, végül pedig néhány napja az Erste is megjelent új módozataival. Egyedül az Aegon függesztette fel lakástakarék-bizniszét véglegesen, portfóliójuk végül az Erstéhez került.

Bónuszok

Állami támogatás helyett az új termékek bónuszokra és kedvező kamatozású hitelekre építenek. A bónuszok a korábbi állami támogatáshoz hasonlóan befizetésarányosak, ezért nem jelentenek ugyanakkora tőkearányos éves hozamot, egyik lakáskassza sem biztosít 2,5%-ot elérő EBKM-et.

  • a Fundamentánál kétféle termék érhető el: az egyik (Gondoskodó módozat) 5%-os befizetésarányos kamatbónuszt kínál, míg a másik (Gyarapodó módozat) 5-22,5%-os bónuszt ír jóvá. Itt 5 eltérő futamidőre köthetünk szerződést magasabb kamattal, a kamatbónusz 5%-tól indul 6 év 7 hónapos szerződés esetén, majd 2,5 százalékpontot növekszik az ezt követő két módozatnál, 10 év után pedig 5-5 százalékponttal, amíg 16 év 1 hónapnál el nem éri a 20%-ot. Ha 100 ezer forintot fizetünk be, az előző felálláshoz képest még 2,5 százalékponttal növekszik a kamatbónuszunk 10 évnél hosszabb szerződés esetén, így a 16 év 1 hónapos szerződés már 22,5%-os bónuszt fizet.
  • Az OTP szintén futamidőtől függően 5 és 10%-os kamatbónuszt kínál,ezen felül még 5% kamat elérhető olyan ügyfeleknek, akik legalább 15 millió forint értékben OTP-s hitelt is felvesznek.
  • Az Erste frissen megjelent termékei 8,33%-os (Fix módozat), illetve 5-10%-os befizetésarányos kamatbónusszal (Növekedő módozat) jelentkeznek. Itt 5%-tól indul a kamatbónusz 1. évben és évente 1 százalékpontot emelkedik, míg 6. évben el nem éri a 10%-ot, melyet ezután még kétszer írnak jóvá egy 8 éves szerződés esetén.

Korai felmondás esetén a kamatbónusz elvész az összes LTP-terméknél, kivétel ez alól az Erste, ahol hat év utáni felmondás esetén az addig jóváírt bónuszok megmaradnak.

Futamidő

Mind a három szolgáltató eltérő futamidővel kínál lakástakarék-termékeket, még egy szolgáltatón belül is lehetnek eltérések:
  • a Fundamenta Gondoskodó terméke 71-től 112 hónapig, a Gyarapodó terméke 79-től 193 hónapig terjedő futamidőt kínál,
  • az OTP terméke 58-tól 120 hónapig tartó futamidőt kínál,
  • míg az Erste termékei 72-től 96 hónapig tartó futamidővel működnek.

Hozamok

A korábban államilag támogatott termékek legfőbb vonzereje a 10% fölötti tőkearányos hozam volt, a mostani termékeknél bár

első látásra elég attraktívnak tűnik a befizetésarányos 5-22,5%-os kamatbónusz, tőkearányosan ez alig 0,43-2,44% hozamot jelent.

Készítettünk néhány összehasonlítást arról, hogy különféle havi befizetések mellett milyen kondíciókkal találkozhatunk a pénztárak új termékeinél.A modellszámításinkban havi 20 ezer forintot és havi 40 ezer forintot helyeztünk el a lakástakarék-termékekbe, az előbbi a volt állami támogatás kimaxolásához szükséges összeg volt, míg az utóbbi a maximum összeg, melyet minden szolgáltatónál be tudunk fizetni úgy, hogy még bónuszt is kapjunk rá (az OTP-nél 50 ezer forint, míg a Fundamenta Gyarapodó számlánál 100 ezer forint).

Fontos ismét hangsúlyozni, hogy a három lakástakarék termékei eltérő futamidőre elérhetők, mindegyiknél a minimummal és maximummal számoltunk.

Havi 20 ezer forintot befizetve a legmagasabb EBKM (ez a mutatószám a termékek költségekkel, díjakkal korrigált, nettó éves, átlagos betéti kamatait mutatja) 2,15%, ami a Fundamenta kifejezetten hosszú távú, 193 hónapra szóló megtakarítása mellett érhető el, rövidebb időtávokon az Erste fix terméke kínálja a legmagasabb tőkearányos hozamot, 1,51%-kal, 72 hónapos futamidő mellett. Jól látszik, hogy a költségek miatt még a betéti kamatok mellett is negatív a lakástakarékok hozama, ha nem jár rá bónusz, ez alól egyedül a Fundamenta hosszú távú Gyarapodó számlája kivétel.

Az OTP-nél egyébként hirdetményük szerint havi 20 ezer forinttal 2,1%-os EBKM-et is el lehet érni (a maximum 2,19% 50 ezer forintos havi befizetésnél), ha 15 millió forint új OTP-lakáshitelt veszünk fel a termék mellé - az egységesség és az akció vélhető átmenetisége miatt ettől most a táblázatban eltekintettünk.

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
Hasonlóak az arányok havi 40 ezer forint befizetése mellett is, itt a legnagyobb elérhető EBKM 2,19%, melyet a Fundamenta 16 évre szóló termékével lehet elérni, ezt követi az Erste fix 8,33%-os kamatbónuszt kínáló terméke, 1,63%-os EBKM-mel.

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
Érdemes megjegyezni, hogy ha az elérhető legnagyobb megtakarítási egyenleget el akarjuk érni, célszerű hosszabb időtávra félretenni. A legnagyobb megtakarítási egyenleget (a leghosszabb futamidő mellett) a Fundamenta kínálja: 193 hónapos termékével, havi 100 ezer forintot félretéve akár 50 millió forintos szerződéses összeget (ebből 24,45 millió forint megtakarítás) is elérhetünk (erre 2,44% az EBKM, de az egységességre való törekvés miatt nem szerepel a chartokon).

Ha a 20-40 ezer forintos példánál maradunk, még mindig a Fundamenta leghosszabb termékével érhető el a legnagyobb megtakarítási összeg, de ha "csak" 10 évre szeretnénk elköteleződni, az OTP-nél halmozhatjuk fel a legnagyobb összegeket, míg a legrövidebb időtávon szintén a Fundamenta Gyarapodó számlája a legjövedelmezőbb.

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk


Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
Mindezek ellenére pusztán a hozam miatt még mindig nem kifizetődő lakástakarékba fektetni, hiszen még a Fundamentánál 16 év / 100 ezres kombinációval elérhető 2,44%-os EBKM is elmarad az egyéves magyar állampapír 3%-ot kamatától, a hozamot pedig újabb állampapírok vásárlására tudjuk fordítani, tehát a kamatos kamat elve is érvényesül,

így megtakarítási céllal nem igazán érdemes a lakástakarékok likviditási korlátját felvállalni pusztán a hozam miatt.

A lakástakarékok pusztán megtakarítási célra történő használata mellett az egyetlen érv az adómentesség és az OBA-védelem lehet (a június 1 után kibocsátott állampapírok egyébként kamatadó mentesek lesznek).

Hitel

Sokkal nyomósabb érv a lakástakarékok mellett a kedvező, futamidő végéig fix kamatozású hitel.

A Fundamenta Gondoskodó számlája 2,9%-os kamat mellett kínál 67-90 hónapos max futamidőre lakáskölcsönt, aminél lehetetlen ma jobbat találni bármely pénzintézetnél (még az úgynevezett "CSOK-hitelnél" is kedvezőbb),

a többi lakástakarék termékeinél egyébként még a Fundamenta Gyarapodó számlához kapcsolódó hitel is kedvezőbb, hiszen 5,55%-os hitelkamatot kínál 77 hónapos futamidővel, míg az OTP 5,99%-os kamattal, 72-118 hónapra, a az Erste pedig 5,9%-os kamattal 72-84 hónapra kínál hiteleket.

A Teljes Hiteldíjmutatókat (THM) vizsgálva is megállapíthatjuk, hogy a Fundamenta konstrukciója lényegesen kedvezőbb versenytársainál (a Gyarapodó számla THM-értékei konkrét szerződéstől függően 1-10 bázispontos eltérést mutathatnak az ábrán szereplő értékhez képest).

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
A legnagyobb hitelkeretet egyébként a Fundamenta Gyarapodó számlához lehet igénybe venni.

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
Fontos persze megjegyezni, hogy a fentieknél lényegesen nagyobb kamatokkal, THM-értékekkel találkozhatunk például áthidaló kölcsönök esetén.

Ami nem változott

  • A költségek: a számlanyitási díj a szerződéses összeg (betét+kamatok+hitel) 1%-a maradt, a számlavezetési díj szintén 150 forint / hónap maradt (a számlanyitási díj továbbra is nullázható bizonyos akciók keretein belül).
  • Egyelőre a betéti kamatok is változatlanok: 0,1%-ot kínál mindhárom szolgáltató, kivétel ez alól a Fundamenta Gyarapodó számlája, amely mellé 0,5%-os betéti kamatot kínáló módozat is elérhető.
  • A lakástakarékokban összegyűlt pénzt továbbra is lakáscélra költhetjük el, a kiutalási időszak 2 hónap maradt.

Összegzés

A 30%-os állami támogatás elvétele jelentősen csorbította a lakástakarék-konstrukciók attraktivitását, a szolgáltatók eddig úgy tűnik, nem tudtak olyan terméket a piacra dobni, ami felérne a régi LTP-szerződések vonzerejével:
  • a legmagasabb hozamot kínáló, 16 éves lekötés mellett elérhető fundamentás termék 2,44%-os EBKM-je alacsonyabb, mint az egyéves lakossági állampapírhozam (3%), de egyes konstrukciók EBKM-értékeimég az 1%-ot sem érik el. Cserébe nagyon komoly feltételeknek kell megfelelnünk: korai hozzáférés esetén bukjuk a bónuszt, csak lakásra költhetjük és meg kell várnunk a két hónapos kiutalást is. Kevés befektetői érv szól a lakástakarékok mellett: az OBA-védelem és a tervezhetőség lehetnek ilyenek.
  • A Fundamenta 2,9%-os kamatozású hitele rendkívül attraktív, viszont maximum 6,3 millió forintos összeggel lehet felvenni, ami megtakarítással együtt 11 millió forintos szerződéses összeget eredményez. Ennyiből még mindig nagyon nehéz a jelenlegi ingatlanárak mellett egy lakást megvenni, bár nagyobb segítséget jelenthet, mint a régi, maximum 8 millió forint körüli szerződéses összeget kínáló konstrukciók, igaz, a mostani összeghez jóval többet is kell havonta félretennünk.


Íme az új lakástakarékok fontosabb paraméterei 20 és 40 ezer forintos havi megtakarítás mellett:

Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk


Feltámadtak a lakástakarékok! Mutatjuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
nő budapest duna állampapír