Nem kellett nagy gurunak lenni, hogy valaki nagyot kaszáljon a kriptopiacon
Befektetés

Nem kellett nagy gurunak lenni, hogy valaki nagyot kaszáljon a kriptopiacon

Portfolio
Ha a kisbefektetők betartották a kriptopiacra érvényes alapvetéseket, akkor az elmúlt évek alatt aligha buktak a piacon, sőt, túlnyomó többségük – akik az árfolyamesések idején is kitartottak –  ma több száz, de akár több ezer százalékos profitot értek el, ami az elmúlt évtizedben szinte semmilyen más befektetéssel nem volt lehetséges – mondta a kriptovaluta kereskedelemmel foglalkozó CoinCash ügyvezetője. A cég múlt hónap elején felvásárolta piaci versenytársát, ami egyedülálló tranzakció a magyar piacon, ugyanis: nem inkumbens szereplő vásárolt fel egy feltörekvő céget, hanem fintech kebelezett be egy szintén challenger pozícióban lévő vállalatot.

Fontos összeolvadást történt a hazai kriptoszolgáltatók piacán november elején: a CoinCash átvette a MrCoin.eu szolgáltatásait, amely Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője szerint magyar viszonylatban történelmi jelentőségű esemény.

„Mindketten éreztük, hogy hosszú távon nem feltétlenül lesz fenntartható, hogy egy ilyen kicsi piacon, mint a hazai, a nagy globális konkurenciákkal szemben két kisebb, lokális szereplő külön-külön próbálja felvenni a harcot. Már zajlottak a tárgyalások, amikor beindult egy újabb bitcoin bikapiac, és ez jóval nagyobb mozgásteret adott nekünk, így lett a fúzióból végül akvizíció és fintech történelem" – mondta a Portfolio-nak Mogyorósi.

Miután a tranzakció lezajlott, szeretnék az aktuális felhasználói igények szerint bővíteni a MrCoin kínálatát, hogy ne csak a legnépszerűbb 8-10 coin, hanem akár 100-200 kripotvaluta is elérhető legyen a portfólióban. Emellett a meglévő 20 tagú ATM hálózatukat is tervezik további 8 új géppel bővíteni.

Dübörög a kriptopiac

Bár volatilitása és szabályozási hiányosságai miatt sokan tartózkodnak attól, hogy befektetéseiket kriptovalutába tegyék, Mogyorósi szerint, aki betartja az alapvetéseket, miszerint

  • olyan pénzzel szabad beszállni, ami nem létszükség, vagyis a teljes összeg elvesztése sem okoz gondot a családi költségvetésben,
  • és megfelelően hosszú távban gondolkodnak, legalább 3-5 évben,

akkor jelenlegi állás szerint szinte lehetetlen, hogy a korábbi befektetések veszteségesek legyenek. Sőt, korábbi kisbefektetőik túlnyomó többsége több száz, de jellemzően több ezer százalékos profitot ért el, ami véleménye szerint az elmúlt évtizedben szinte semmilyen más befektetéssel nem volt lehetséges.

Több olyan ügyfelünk is van, aki a 2017-es árfolyamcsúcsok közelében vásárolt be, és bár évekig rossz befektetésnek tűnhetett a döntése, az elmúlt hónapokban 3-400 % haszonnal szálltak ki 4 éves időtávon

– mondta az ügyvezető.

Jönnek föl az altcoinok

Amíg a 2015-2019 közötti időszakot egyértelműen a bitcoin uralta, addigra a kisbefektetők között 2020-21-ben egyre népszerűbbek az altcoinok. A szakember szerint azonban, nem feltétlenül azért, mert tudják, hogy pontosan mibe fektetnek, hanem inkább azért, mert keresik a „következő bitcoint”, és az őrületes árfolyam-emelkedések bűvöletében el akarják találni a következő olyan tokent, amely megsokszorozza árfolyamát pár hónap alatt. „Ez komoly felkészültség és alapos kutatómunka nélkül inkább hasonlítható a kaszinózáshoz, mint komoly befektetéshez” – tette hozzá Mogyorósi.

Mogyorósi Attila
Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője

Ezzel szemben megjelentek a privát és intézményi befektetők is a piacon, akik lényegesen nagyobb pénzzel szállnak be a kriptóba, jellemzően portfóliójuk 5-10%-át helyezik át tradicionális eszközökből, és mivel tapasztalt befektetők, sokkal jobban mérik fel a rizikóvállalási képességüket. Náluk továbbra is a bitcoin és az ethereum az elsődleges választás.

Az elmúlt időszaknak egyértelműen a blokkláncok skálázási problémáira választ adó coinok voltak a sztárjai. Óriási emelkedést tudhatott maga mögött például a Solana (SOL), Avalanche (AVAX), vagy a Polygon (MATIC). De nagy slágerek voltak a DeFi 2.0 tokenek, az NFT piachoz köthető coinok vagy akár a meme coinok is.

Meddig mehet az árfolyam, avagy érdemes-e még beszállni?

Mogyorósi szerint a jövőbeni árfolyamokat tekintve főleg a FED és az EKB iránymutatásait érdemes figyelni, illetve, hogy a dollár mennyire erős.

Arra számítunk, hogy ha tovább tart a monetáris lazítás és a pénznyomtatás a világban, akkor még bőven van tér a kriptovaluták további emelkedésére, de a gyengébb dollár is mindig segíteni szokta a bitcoin árfolyamát: ha a DXY index lefordul a 97 körüli ellenállásról és a dollár újra gyengülni kezd, az jó üzemanyag lehet egy év végi rallihoz, ami a bitcoin esetében akár a 100 000 dolláros álomhatárt is jelentheti

– mondta a szakember.

Mogyorósi szerint a kisbefektetőknél a befektetés mértéknek kiválasztásában az segít a legjobban, „ha az ember behunyja a szemét és arra gondol, hogy 1 hónap alatt elveszteni látszik a befektetett pénze 80%-át és még mindig nem veri ki a hideg verejték.” Azt is hozzátette, hogy minimum négy-ötéves időtávban érdemes gondolkodni.

Mogyorósi Attila

Fontos az is, hogy ha valakinek nincs ideje komolyabban beelásnia magát az ökoszisztémába vagy egy-egy projekt részleteibe, akkor a bitcoin és ethereum javasolt, ha ennél mélyebbre szeretne menni valaki, akkor viszont komolyabb tudással kell felvértezni magát, és olyan projektbe fektetni, amely hosszútávon is életképes lesz.

Amit mindenképp érdemes vizsgálni:

  • a csapat a projekt mögött (pl. volt-e már más sikeres projektjük),
  • a projekt jelenlegi és jövőbeni értékteremtési képessége,
  • potenciális piacméret,
  • illetve az ebből birtokolt/birtokolható piacrészesedés,

A legtöbb mostani belépő igényli a professzionális segítséget és kiszolgálást, amikor ismerkedni kezd a kriptovaluták világával, például, hogy mi az a tárca, hogyan működik egy kripto-utalás, hogyan lehet azt biztonságosan tárolni, hol és hogyan lehet eladni.

„Ezért érdemes olyan szolgáltatót választani, amely a helyi igényekre szabott kiszolgálást nyújt, például lehet forintért gyorsan és kényelmesen vásárolni, van magyar nyelvű ügyfélszolgálat, amely elérhető telefonon is, illetve van számos magyar nyelvű edukációs anyaga, amelyekből gyorsan lehet tájékozódni az alapokról. Ezek a MrCoin-nál és a CoinCash-nél egyaránt megtalálhatóak” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A cikk megjelenését a CoinCash támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder