Nincs komoly átalakulás hullámverések nélkül - Mérlegen a Corvinus Egyetem modellváltása

Nincs komoly átalakulás hullámverések nélkül - Mérlegen a Corvinus Egyetem modellváltása

A Budapesti Corvinus Egyetem célja, hogy tömegképzés helyett a legkiválóbb, legtehetségesebb diákokat oktassa, és a jövőbeni regionális gazdasági-társadalmi elitet képző felsőoktatási intézménnyé váljon - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Anthony Radev, az egyetem elnöke. A modellváltás elmúlt négy évét értékelve a szakember kitért arra, hogy a nagy strukturális változások időszaka lezárult az egyetemnél, ennek során bevezettek egy más modellt, amit szükség esetén tudnak korrigálni és jelenleg is zajlik a következő hároméves stratégia megalkotása, a kollégák bevonásával. Az egyetem elnökét kérdeztük az átalakítást ért kritikákról, az Alkalmazotti Tanács elégedettségi felméréséről, a munkavállalók fluktuációjáról és jövedelmi helyzetük változásáról, de szóba került a sajtóban korábban kiszivárgott információ, miszerint etikai eljárás indult a Corvinuson, mivel az egyik hallgatóval kivételeztek egy vizsgán. Anthony Radev beszélt arról is, hogy a modellváltás lehetőséget teremtett arra, hogy még több önálló bevételeket szerezzen az egyetem, és ezen gőzerővel dolgoznak, melynek hatására 2030-ra a 40 milliárd forintos költségvetés elérése sem kizárt, a jelenlegi 27-28 milliárd forintról.

Hogyan száll az első fecske? A Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának első három éve

Hogyan száll az első fecske? A Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának első három éve

Javában zajlik a magyarországi egyetemek között elsőként modellváltó Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása, de három év után már mérleget lehet vonni, lezárult ugyanis a megújulás első szakasza, látszódnak az első eredmények - derült ki az egyetem által szervezett sajtóbeszélgetésen, ahol az intézmény vezetői tekintettek vissza az elmúlt időszakra és árultak el részleteket a legújabb terveikről. A közgázos hallgatók túlnyomó többsége térítésmentesen tanul, az állami ösztöndíjplafon kétszeresére emelték a tanulmányi ösztöndíjat, megújítottak 10 szakot, jelentősen növelték az angol nyelvű képzések számát, elindult a tehetségtámogató program, fokozatosan javul a hallgató/oktató arány és 10 milliárd forinttal növelték az egyetem költségvetését. A következő három évet is legalább ennyire intenzívre tervezik: rövid távon vissza kell csábítani a Covid után a hallgatókat és az oktatókat, 2023-tól új szakokat indítanak, a fenntarthatóbb működés érdekében a saját bevételek növelését tervezik, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 15 milliárd forintból a Ménesi úti Campus területén új oktatási és innovációs központot épít.

500 oldalas könyv mutatja be a Corvinus történelmét a kezdetektől napjainkig

500 oldalas könyv mutatja be a Corvinus történelmét a kezdetektől napjainkig

"A Budapesti Corvinus Egyetem és elődintézményei története a kezdetektől 2020-ig" címmel elkészült az első történeti jellegű összefoglaló munka a Budapesti Corvinus Egyetem és elődintézményei történetéről. A könyv arra vállalkozik, hogy az egyetem strukturális fejlődésének ívét mutassa be, az olvasó pedig mély bepillantást kap a magyar felsőoktatás elmúlt évszázadaiba is.

A Fővám térről a világpiacra – Így indult a Munch és a Quantum Digitális Iskolaszövetkezet

A Fővám térről a világpiacra – Így indult a Munch és a Quantum Digitális Iskolaszövetkezet

Idén elkészült a magyarországi startupvilágot feltérképező, eddigi legátfogóbb jelentés, melynek egyik tanulsága az, hogy minél hamarabb piacra kell lépnie a cégeknek. Ezt az ételpazarlás ellen fellépő Munch és a tavaly szeptemberben bejegyzett Quantum Digitális Iskolaszövetkezet is meglépte. Közös pont továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem, a tagok egy része ugyanis ott folytatja vagy folytatta tanulmányait, amelyek elmondásuk szerint jelentős segítséget nyújtottak egy vállalkozás elindításában.

Több mint négyszázezret is kereshet egy frissdiplomás – Nem mindegy, melyik egyetemre megy a gyerek

Magyarországon az iskolai végzettség jelentősen befolyásolja azt, kinek milyen lehetőségei vannak a munkaerőpiacon. A tanulás jó befektetésnek számít, a foglalkoztatottsági esélyek és a keresetek szempontjából sem mindegy azonban, hogy milyen egyetemen és milyen képzési területen szerez diplomát valaki: óriási különbség mutatkozik ugyanis a különböző felsőoktatási intézményekben végzettek kezdő bére között.

Lezárja együttműködését a Corvinus és az MNB

Lezárja együttműködését a Corvinus és az MNB

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-án lezárja 2015 óta tartó együttműködését. A képzések zavartalanul működnek tovább - tudatta az egyetem sajtóosztálya közleményben kedden az MTI-vel.

Miért éri meg doktori képzésre jelentkezni és mire számíthat, aki eljut a PhD fokozat megszerzéséig?

Miért éri meg doktori képzésre jelentkezni és mire számíthat, aki eljut a PhD fokozat megszerzéséig?

Mihez kezdhet egy frissdiplomás az egyetem elvégzése után? Sokan a szokásos utat követik, teljes munkaidős állást vállalnak, elkezdenek haladni a ranglétrán, vannak azonban, akik úgy döntenek, doktori képzésre jelentkeznek – akár munka mellett is. Utánajártunk, mégis miért éri meg megszerezni a PhD fokozatot, mennyire rögös az odáig vezető út és milyen lehetőségei vannak annak, aki úgy dönt, belevág.

Felmérés: diplomára vágynak a magyar tizenévesek

Egyetemi vagy főiskolai diplomával képzeli el a jövőjét a tizenévesek nagy része – derült ki a Corvinus Egyetem idei felméréséből, amit a 16-20 éves középiskolások körében készítettek. Még mindig a hazai képzések a legnépszerűbbek, de a megkérdezettek nagyságrendileg ötöde már külföldi intézményekben képzeli el az alapszakos továbbtanulását.

Üzleti adattudomány és Viselkedéselemző szakok jönnek a Corvinuson

Üzleti adattudomány és Viselkedéselemző szakok jönnek a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetemen több szak is megújult és a jövőben is jelentős változásokra számíthatnak a diákok. Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes a Portfolio-nak többek között arról beszélt, miért volt szükség az újításra, mit is takar ez pontosan és kitért arra is, mire számíthatnak az egyetem jelenlegi és jövendőbeli hallgatói.

Átadják a Corvinust az alapítványnak, Hernádi a kuratóriumi elnök

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának jogi előkészítő folyamata. "Aláírtam az alapítvány alapító okiratát, és be fogjuk nyújtani a bíróságra" - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, amely alapítványi fenntartásba kerül.

Ma jönnek a bejelentések a Corvinus Egyetem jövőjéről

Megszülettek a döntések a Budapesti Corvinus Egyetem átalakulásáról - érkezett a meghívó a Portfolio szerkesztőségéhez az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Ezért Palkovics László és Trócsányi László hétfőn 12:30-kor sajtótájékoztatót tartanak, az eseményről élőben jelentkezünk.

Corvinus: az idén felvételizőket még nem érintik az átalakítások

A legfrissebb felsőoktatási rangsorok szerint a Budapesti Corvinus Egyetem továbbra a legjobb egyetemek között van az országban, több kara is előkelő helyen szerepel a különböző ranglistákon. 2018-ban a Gazdálkodástudományi Karát jelölték meg a legtöbben a felvételin (6809-en), az elsőhelyes jelentkezések versenyében is ez a kar nyert: 4298-an sorolták a jelentkezési lista élére. Szeptemberben aztán érkezett a hír, hogy az egyetem megújul, fenntartását egy állami alapítású alapítvány veszi át. Pavlik Líviát, az egyetem kancellárját kérdeztük arról, mégis mire számíthatnak azok a hallgatók, akik 2019 őszén kezdik meg tanulmányaikat és mi vár azokra a diákokra, akik 2020-ban nyernek felvételt az intézménybe.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.