Már tagnak kérte fel a kormány a friss Nobel-díjast a KKT-ben

Már tagnak kérte fel a kormány a friss Nobel-díjast a KKT-ben

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken jelentette be, hogy a Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor is tagja a frissen alakult Kutatási Kiválósági Tanácsnak. A tanács létrehozásának célja, hogy növelje a kiválósági alapú kutatási támogatások gazdasági és társadalmi hatásait, valamint vonzóbbá tegye a kutatói életpályát.

A magyar tanárok érdekében üzent a friss magyar Nobel-díjas

A magyar tanárok érdekében üzent a friss magyar Nobel-díjas

Exkluzív interjút adott az InfoRádiónak a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc. A fizikus arról beszélt, hogy az elismerésre nem lett volna esélye a magyarországi tanárai nélkül, de hozzátette, azért kellett elmennie az országból, mert a kutatásnak nem volt meg a feltételei, most viszont Szegeden kezdett új projektbe.

Krausz Ferenc is az idei Nobel-díj jutalmazottjai között

Krausz Ferenc is az idei Nobel-díj jutalmazottjai között

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudóstársával. A Mórról származó, jelenleg Németországban élő szakember, az attofizika egyik úttörője, kutatási eredményeit számos területen hasznosítják, köztük a gyógyászatban és a lézeres vizsgálatoknál. A 2023-as fizikai Nobel-díj hivatalos indoklása szerint a kitüntettek „az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért” kapják az elismerést.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.