Napok óta pusztít a szezon első komoly erdőtüze Spanyolországban

Napok óta pusztít a szezon első komoly erdőtüze Spanyolországban

Csütörtök óta nem tudják megfékezni a szezon első jelentősebb erdőtüzét Spanyolországban. A lángok az ország keleti partvidékének közelében csaptak fel, Castellóntól bő ötven kilométerre, és már több mint 4000 hektáron pusztítanak. A térségből 1700 embert kellett kitelepíteni - írja az Euronews.

Mégsem épülhet meg a védett területre tervezett tihanyi lakókomplexum

Mégsem épülhet meg a védett területre tervezett tihanyi lakókomplexum

Nem adta ki a Veszprém Megyei Kormányhivatal az egykori tihanyi kenderföldre, országos jelentőségű védett természeti területre tervezett három épületből álló lakókomplexum engedélyét - írja az Átlátszó. Május végén mi is írtunk arról, hogy egy lakókomplexum épülhet az egykori tihanyi kenderföldön, a beruházás azonban nagy felháborodást váltott ki a helyiek körében.

Koronavírus előtt és most: a járvány átalakította még az utazásainkat is

Koronavírus előtt és most: a járvány átalakította még az utazásainkat is

A globális hatású COVID-19 járvány miatt világszerte új idegenforgalmi és rekreációs trendeknek lehetünk szemtanúi. A korlátozások és a kijárási tilalmak felerősítették az emberek szabadság iránti vágyát, sokakat arra késztettek, hogy kimozduljanak otthonaikból és maguk mögött hagyják a nyomasztó hétköznapokat. Ennek következtében nagy volumenű, térben és időben koncentráltan jelentkező belföldi szabadidős népességmozgások indultak meg és felértékelődtek a könnyen elérhető természeti látnivalók, a szép tájak, hegyvidékek, erdők, vízpartok, így a nemzeti parkok védett területei is. A városokból kiáramló lakosság, a dömpingszerű forgalom azonban bizonyos időszakokban fennakadásokat és problémákat okozott.

Mégis megépítik az indonéz

Mégis megépítik az indonéz "Jurassic Parkot"

Indonézia környezetvédelmi minisztériuma közölte, hogy a "Jurassic Park"-nak nevezett turisztikai projekt építése folytatódik, annak ellenére, hogy az UNESCO figyelmeztetette őket, hogy a tervek akár negatív környezeti hatásokkal is járhatnak - írja a CNN Travel.

60 milliárdnyi EU-támogatást fordít Magyarország természetvédelmi beruházásokra

A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a magyar költségvetés és az Európai Unió forrásainak felhasználásával több, mint 60 milliárd forintot fordítunk természeti értékeink megőrzését és bemutatását célzó közvetlen beruházásokra - emelte ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős Államtitkára egy mai előadásában a Nature Education Network című konferencián. Az agrártárca közleménye szerint az így megvalósuló közel száz projektnek köszönhetően összességében legalább 100 ezer hektáron javul természeti területeink állapota.

40 milliárdot kaptak a nemzeti parkok ebben az uniós fejlesztési ciklusban

A magyar nemzeti parkok körülbelül 40 milliárd forintnyi pályázati lehetőséghez jutottak a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban, ezt a forrást természetvédelemre, illetve a parkok látványosságaira fordíthatják - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a hétvégi kápolnapusztai Bivalyfesztiválon.

Vulkán nap és EU-s fejlesztések nyílt napja van június elsején Ipolytarnócon

Idén kilencedik alkalommal tartják az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja országos rendezvénysorozatot, amelyhez csatlakozva Magyarország hat nemzeti parkja szervez programokat. Június elsején szombaton a Nógrád megyei Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen vulkán nappal is várják az érdeklődőket.

15 EU-s projektből fejlődik a Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti Park törekvéseit, az élőhelyek és azok bemutatásának fejlesztését a Széchenyi 2020 program 15 projekt keretében mintegy 3,3 milliárd forintnyi forrással támogatja - jelezte a magyar nemzeti parkok hete alkalmából szombaton Lakitelek-Tőserdőn szervezett rendezvényen Ugró Sándor.

40 milliárdnyi EU-pénzből fejlesztik itthon nemzeti parkokat

Országos kampány indul a nemzeti parkok Széchenyi 2020 programban magyar és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseinek bemutatására - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A világ legnagyobb földadományával egy óriási környezetvédelmi terület jöhet létre

A világ legnagyobb földadományával egy óriási környezetvédelmi terület jöhet létre

Kristine és Douglas Tompkins alapítványa, a Tompkins Conservation 4000 négyzetkilométernyi területet adományozott környezetvédelmi céllal a chilei államnak, ami a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű adomány. Chile elnöke cserébe vállalta, hogy további 36000 négyzetkilométernyi területen hoz létre új nemzeti parkokat, illetve fejleszti a meglévő területek infrastruktúráját.

Milliárdos EU-támogatást kap néhány nemzeti park

A nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztésére összesen 4,5 milliárd forintot szán a kormány - olvashatjuk a hivatalos pályázati oldalon. A pályázatra csak nemzeti park igazgatóságok pályázhatnak önállóan, de konzorciumi tagként már beadhatják kérelmeiket egyéb egyesületek, sportegyesületek, egyéb szövetség, egyéb sportszövetség, illetve állami tulajdonú erdőgazdaságok is. Felhívás célja a kisléptékű, fenntartható és a kulturális értékeket hitelesen bemutató turisztikai fejlesztések támogatása. Országosan csak 4-8 nemzeti park osztozhat a 4,5 milliárdos összegen, kivétel a Közép-Magyarországi régió területe, mert az ott megvalósuló projektek nem támogathatóak.

46 milliárd jut a nemzeti parkok ökoturisztikai fejlesztéseire

A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban több mint 46 milliárd forintot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre a nemzeti parkok két Operatív Program terhére - mondta V. Németh Zsolt államtitkár a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2015 rendezvénysorozat pénteki megnyitóján.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.